Goede management beslissingen en hoe te delegeren.

Beslissingen en delegatie. Niemand kan alles weten.

Heeft u een probleem met beslissingen en delegeren? Vindt u het moeilijk, zelfs onmogelijk, om toe te geven dat u niet alles weet? Moet u zich afvragen waarom dat zo is?

Niemand kan alles weten, vooral niet bij cruciale zakelijke beslissingen waarbij je echt alles moet weten.

Misschien bent u bang dat uw personeel een deel van hun respect voor u zal verliezen. Maar eerlijk gezegd, als je iemand in je team hebt die er zo over denkt, dan doe je als leider waarschijnlijk iets verkeerd.

Een brede landschapsafbeelding met een ruitvormig geel verkeersbord met de vette zwarte tekst "TOUGH DECISIONS AHEAD" gemonteerd op een metalen paal langs de weg. Op de achtergrond is er een helderblauwe lucht met enkele wolken en een sereen landschap met zacht glooiende heuvels.
Moeilijke beslissingen Bron DALL E 3

Informatie is de sleutel.

Informatie is de sleutel tot elke beslissing, niet alleen binnen een bedrijf. Niemand kan iets beheren zonder over alle beschikbare informatie te beschikken. Net zo noodzakelijk, misschien nog wel noodzakelijker, is dat ze deze informatie ook begrijpen.

Hoe moeten we dat dan in vredesnaam doen? Als leider heeft u een team om u heen opgebouwd op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Elk teamlid moet gemotiveerd en toegewijd zijn om de beste kwaliteit product of dienst te produceren tegen de hoogst mogelijke productiviteit.

Nu weet, of zou het team als geheel alles moeten weten, dus doe nooit aannames; controleer altijd met je team.

Wees nooit bang om toe te geven dat u het antwoord nog niet weet! Zoek in plaats daarvan de antwoorden die u nodig hebt en wees altijd bereid advies te vragen aan degenen die voor u werken. Zij hebben immers een duidelijker beeld van de details dan u. Advies vragen aan uw personeel betekent nooit dat u uw respect verliest, integendeel.

Door hulp en bijstand te vragen, laat u zien dat u hun advies respecteert en hen zonder meer vertrouwt. Vrijwel elke zakelijke beslissing, cruciaal of niet, moet altijd met de best mogelijke voorbereiding worden genomen, en dat kan alleen door teamwerk.


Een managers overzicht.

Een overzicht is prachtig, maar van geen enkele manager kan worden verwacht dat hij alle details van elk aspect van zijn verantwoordelijkheidsgebied bijhoudt. Delegeer dus, vraag advies, luister en wees altijd bereid uw mening bij te stellen of te wijzigen.

Het belangrijkste is het vermogen om te luisteren. Dat betekent niet dat je geduldig wacht tot iemand klaar is, zodat jij verder kunt met je werk.

Mensen zijn bijzonder goed in het beoordelen wanneer we iemands aandacht hebben of niet. Dus doe niet alsof, wees geïnteresseerd. Als je teamlid niet weet waar hij het over heeft, serieus, dan is dat weer jouw probleem, want als leider moet je ervoor zorgen dat iedereen altijd op één lijn zit.

Wees niet arrogant of te trots op jezelf. Dat is een zekere manier om in de toekomst te falen. Ken jezelf, ken je beperkingen, maar schaam je er nooit voor.

Als je de capaciteit en de noodzaak hebt, leer dan om ze te overwinnen. Misschien hebt u tot nu toe in uw carrière alle juiste beslissingen genomen, maar als u geen acht slaat op het advies van uw collega's, maakt u op den duur zeker een dure fout.

Laatste gedachten.

Leiderschap heeft meer te maken met people management dan met effectieve besluitvorming. De beslissingen komen met het pakket van een uitstekend, communicatief en goed gemotiveerd team. Er zijn zoveel artikelen geschreven over de kenmerken van een goede leider, maar het is één ding om iets te lezen en een ander om de nodige veranderingen door te voeren.

Een goede coach of mentor hoeft niet duur te zijn; gebruik je netwerk of social media sites, zoals LinkedIn, om hulp en advies te vragen. De informatie die je nodig hebt is ergens te vinden, dus betrek je team er zoveel mogelijk bij en gebruik je netwerk. Zorg ervoor dat elke zakelijke beslissing die je neemt altijd gebaseerd is op goede informatie.

Ten slotte moet u nooit gissen; u hoeft alleen maar eerlijk te zijn. Dan zullen uw klanten uw openheid waarderen en niet later ontdekken dat ze gewoon een lijntje verkocht hebben gekregen.