Wees voorzichtig met wat je belooft.
Het onmogelijke. Beloftes mogen nooit gebroken worden in zaken. Dus doe ze niet totdat je 100% zeker bent.
Beloof een klant alleen iets als je volledig op de hoogte bent van het onderwerp. Het is beter te wachten, onderzoek te doen en zo snel mogelijk terug te komen dan een onmogelijke belofte te doen.
Beloftes, beloftes
Laten we de gevolgen onderzoeken voor een bedrijf dat zich heeft laten intimideren om een contract te aanvaarden voor werk dat in het beste geval uiterst moeilijk uitvoerbaar is. Dezelfde of vergelijkbare resultaten kunnen optreden wanneer een onwetende collega beloftes doet aan een klant zonder de details van het onderwerp volledig te begrijpen. Onwetendheid en arrogantie kunnen onnoemelijk veel schade aanrichten binnen een bedrijfsorganisatie.
Bij het analyseren van de eisen kan blijken dat ze onrealistisch of gebrekkig zijn, zodat het vrijwel onmogelijk is ze te vervullen binnen een overeengekomen tijdschema en budget. Hoe is dit gebeurd?
Laat je niet intimideren door klanten
Het loopt niet goed af als een bedrijf tot een contract wordt gepest of als een collega meer afbijt dan hij kan kauwen. Het trieste is dat het in het eerste geval volledig voorkomen had kunnen worden door een goede relatie met de klant te onderhouden.
Zie: "Relaties met klanten moeten gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen en respect." In dit geval zou de klant nooit hebben geprobeerd het bedrijf te intimideren om zijn onrealistische voorstellen te accepteren.
Onwetendheid is allesbehalve zaligmakend
Voor de onwetende en/of overenthousiaste collega ligt de oplossing niet zo voor de hand. Het hangt af van de betrokken persoonlijkheden. Als je een goede relatie met de klant hebt, kun je misschien opnieuw over de deal onderhandelen, maar zij zullen er niet blij mee zijn.
Opleiding en onderwijs zijn de enige manieren om overenthousiasme te overwinnen. Het is echter altijd positief om respectvol te weigeren gedetailleerde antwoorden te geven en beloftes te doen totdat u zich daar goed bij voelt. Er bestaat niet zoiets als gezichtsverlies in de zakenwereld. Het is beter te wachten, te onderzoeken en terug te komen met de juiste antwoorden dan een wilde gok te wagen.
Gevolgen
Eenmaal bewust van deze situatie, accepteer het nooit met gratie en probeer er het beste van te maken. U zult geen succes hebben. In het beste geval verliest u wat geld. In het ergste geval verliest u geld en zullen andere klanten indirect lijden omdat u misschien middelen moet inzetten om te proberen de schade te beperken.
De zaken kunnen snel uit de hand lopen en de gevolgen voor het bedrijf kunnen snel groot worden. Het is dus het beste om deze situaties onmiddellijk de kop in te drukken. Het is beter om problemen te hebben met een klant omdat u een dienst niet hebt geleverd of niet kon leveren, dan om uw relatie, goed of slecht, met uw klant te vernietigen wegens niet-geleverde diensten na een lange vertraging.
Vertrouw op uw vermogen om redelijk met uw klanten te praten. Verontschuldig u, maar kruip niet onder de plak; kruipen is een zekere manier om respect te verliezen. Blijf in plaats daarvan altijd professioneel en verhef nooit uw stem, noch tegen de klant, noch tegen de collega of collega's die het probleem in eerste instantie hebben veroorzaakt.
Als een persoon kalm en professioneel kan blijven, hoe boos hij ook is, zal hij kalmeren en op een professionelere manier beginnen te reageren. Hier zien we de menselijke natuur weer in actie. Stel je voor dat je tegen een collega tekeergaat om een of andere hypothetische reden, maar hij blijft kalm, beantwoordt je vragen en reageert professioneel op je beschuldigingen. Je begint je al snel een beetje dom te voelen. Evenzo werkt een argument alleen als er meer dan één persoon bij betrokken is. Als één partij weigert mee te doen, verdwijnen de woede en de ruzie snel.
Laatste gedachten.
Dit is slechts één kleine maar essentiële communicatievaardigheid die iedereen van jongs af aan zou moeten leren. Maar het is nooit te laat om te beginnen met leren. Luistert u naar die tierende pestende managers? Veel meer over relaties tussen managers en leidinggevenden en communicatievaardigheden vind je in een ander artikel, "Hoe herken je een slechte manager. En hoe er geen te worden". Genoeg gezegd.