Hoe anticipeert u op werkgerelateerde stress in uw team en hoe gaat u ermee om?

Een contract te ver. Het is altijd lastig om een evenwicht te vinden tussen het binnenhalen van contracten en het stressniveau van het team.

Probeer altijd binnen de middelen van uw bedrijf te blijven. U mag tot het uiterste gaan, maar wees heel voorzichtig, anders creëert u een te stressvolle werkomgeving. Dan kunnen de problemen beginnen, en een van de eerste slachtoffers kan de productiviteit zijn.

De afbeelding toont een close-up van twee personen die elkaar stevig de hand schudden. De ene draagt een grijs pak met een roze overhemd en de andere een klassiek zwart pak. De warme belichting benadrukt de handdruk op de voorgrond, met een zacht wazige achtergrond die een zakelijke omgeving suggereert. Het beeld symboliseert een zakelijke overeenkomst of partnerschap en straalt een gevoel van professionaliteit, wederzijds respect en formele samenwerking uit.


Uw middelen overbelasten.

In kleinere bedrijven is het gebruikelijk om te leven binnen de delicate cashflowbalans met zeer weinig manoeuvreerruimte. De verleiding, zelfs de verplichting, om je middelen wat verder uit te breiden kan overweldigend zijn. Het is te gemakkelijk om dat ene extra contract aan te nemen dat het kaartenhuis kan doen instorten. Hier bespreken we enkele methodes om te anticiperen op de mogelijk ernstige problemen die zich kunnen voordoen, samen met enkele technieken om ze te beheren.

Anticiperen op Team stress.

De signalen waarop u moet letten zijn divers, maar gaan altijd over het lezen van de gemoedstoestand van uw collega's en werknemers. Hoewel dit voor sommigen vergezocht klinkt, doen we dit voortdurend, vooral in een sociale of familiale omgeving.

Als je partner bijvoorbeeld iets dwarszit, verandert zijn gedrag, vaak op subtiele en moeilijk zichtbare manieren. Wij merken echter vrijwel onmiddellijk dat er iets mis is, of in ieder geval niet goed! Bovendien, hoe langer we samen zijn, hoe gemakkelijker het wordt om te merken wanneer de stemming verandert. We hoeven niet eens jaren samen te zijn om dit vermogen om elkaars gedachten te lezen te ontwikkelen.

Hetzelfde proces vindt plaats in de werkomgeving; collega's die je dagelijks ziet hebben een bepaald karakter, elk zeer verschillend. We leren dus van nature hun stemmingen en eigenaardigheden te lezen wanneer we met hen samenwerken. We moeten op deze signalen letten; het is bijna altijd eenvoudig om te zien wanneer iets niet is zoals het zou moeten zijn.

De dingen beginnen te veranderen wanneer de druk en de stress een bepaald niveau bereiken. Geen twee mensen beginnen tegelijkertijd of op dezelfde manier symptomen te vertonen, dus het is te vergeven dat u de eerste tekenen mist. Wees u echter altijd bewust van de veranderingen in de werksfeer. De eerste aanwijzing dat er problemen op komst zijn is altijd heel subtiel, maar kan zich in jezelf manifesteren als een vreemd, niet helemaal goed gevoel. Let met andere woorden altijd op uw gevoelens en instincten.

De problemen beginnen steevast wanneer u onder zoveel druk en stress staat dat u zelfs de meest voor de hand liggende tekenen van ontevredenheid en algemene uitholling van de motivatie niet opmerkt.

Hoe we met stress omgaan.

Dit kan velen van jullie bekend in de oren klinken. Ik weet echter dat ik soms zo opging in mijn problemen dat ik me pas heel laat bewust werd van deze veranderingen. Een paar jaar geleden was er zelfs een dappere ziel voor nodig om verbaal te protesteren tegen zijn ontevredenheid. De persoon in kwestie was altijd een van de stilste werknemers op kantoor, dus het feit dat hij zich geroepen voelde zich uit te spreken, deed mij onmiddellijk opmerken.

Hoe gaan we om met een situatie waarin de werkdruk, in dit geval de hoeveelheid werk, ondraaglijk wordt? Communicatie en informatie zijn de belangrijkste methoden om potentieel gevaarlijke stressniveaus op kantoor te beheersen. Houd regelmatig teamvergaderingen, zowel formeel als informeel. Houd de vergaderingen zo kort mogelijk. Probeer in deze situaties bij voorkeur formele vergaderingen helemaal te vermijden. Laat uw collega's duidelijk weten wat de prioriteiten zijn. Coach hen regelmatig met stressmanagementtechnieken. We zullen binnenkort meer van deze technieken bespreken.

Bovenal moet u proberen kalm en professioneel te blijven, zelfs als u voelt dat u onder meer druk staat dan anderen. Streef te allen tijde naar efficiëntie; het is veel te gemakkelijk om kostbare capaciteit te verliezen door tijdrovend werk te laten doen met weinig toegevoegde waarde. Houd voor deze taken de zaken minimalistisch; zolang de druk hoog is, is goed genoeg goed genoeg! U kunt altijd later terugkomen en dingen verbeteren.

Vergeet niet dat er bijna altijd een manier is. Als het team kalm, geconcentreerd en gemotiveerd kan blijven, kan het team als geheel meer druk opvangen. Dat houdt ook in dat de druk van jou wordt weggenomen; als je meer ademruimte hebt, kun je veel gemakkelijker afstand nemen en het overzicht analyseren.

Stressmanagement.

Wat zijn stressbeheersingstechnieken? Er zijn er zo veel dat ik hier niet alles wat ik kan bedenken zal beschrijven, maar ze zijn meestal gezond verstand. Neem bijvoorbeeld een pauze en zorg ervoor dat uw collega's regelmatig een pauze nemen; een wandeling van vijf minuten op de parkeerplaats om te praten over iets anders dan werk kan de werkomgeving aanzienlijk ontstressen. Surf af en toe op internet; deel het nieuws, grappen en flauwe YouTube-video's met uw collega's. Kortom, geniet van het leven, want er is veel meer dan werk.

Bedenk waarom we een boek lezen of een film kijken; we gebruiken die om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Wanneer we stoppen met lezen of de film is afgelopen, krijgen we vaak een nieuwe kijk op onze problemen. Of het nu financiële, persoonlijke of zorgen over onze kinderen zijn. Onze geest ontspant zich en laat ons de dingen vanuit een ander gezichtspunt bekijken.

Toen ik in Schotland woonde, hield ik van klimmen en wandelen in de bergen elk weekend dat ik kon. Op de top van een berg zitten en de zon zien opkomen vervulde me met een kalmte die in mijn dagelijkse routine moeilijk te vinden was.

Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke technieken om met de dagelijkse stress om te gaan; het punt is dat het niet uitmaakt hoe de druk wordt aangepakt, zolang die niet wordt opgevoerd tot schadelijke niveaus.

Laatste gedachten.

Laten we tenslotte terugkeren naar de oorzaak van de situatie, onze overweldigende werkverplichtingen. Helaas moeten we in het huidige economische klimaat vaak meer op ons nemen dan onze huidige capaciteit veilig aankan. Hoewel we deze situaties niet kunnen vermijden, kunnen we de extra stress en druk het beste zo goed mogelijk plannen.