Het tweesnijdende zwaard van management

Kritiek en lof in evenwicht brengen

Hoe meng je constructieve kritiek en positieve bekrachtiging op de werkplek en verbeter je het moreel en de motivatie van je werknemers?

De afbeelding toont een rustig tafereel van een verticale stapel gladde, ronde stenen die zorgvuldig in evenwicht zijn in het midden. De achtergrond is een sereen meer in de schemering, waarbij de ondergaande zon een warme gloed werpt en de lucht schildert in oranje en roze tinten. Zachte rimpelingen komen voort uit de stapel stenen, harmonieus verbonden met de natuurlijke stilte van het water. De bergen in de verte en het verloop van de lucht dragen bij aan de meditatieve en vredige sfeer van de scène.
Een delicaat evenwicht Bron DALL E 3

Kritiek en lof in management in evenwicht brengen

Ineffectief management, een alomtegenwoordig probleem, komt vaak naar voren: de neiging van sommige managers om fouten snel te benadrukken en succes zelden te erkennen. Helaas is het een al te vaak voorkomend scenario waarbij de weegschaal zwaar doorslaat naar kritiek en er weinig ruimte is voor complimenten of erkenning van goed werk.

De bron van dit probleem ligt meestal in de wijdverbreide overtuiging dat werknemers worden betaald om te presteren. Lof is dus onnodig of zelfs overbodig. Dit perspectief kan echter niet alleen schadelijk zijn voor het moreel en de motivatie van de individuele werknemer, maar ook voor de algemene productiviteit en harmonie van het team.

Dit artikel verkent de impact van een al te kritische managementstijl en de vaak onderschatte kracht van lof en erkenning. We bestrijden de heersende 'daar worden ze voor betaald' houding en geven praktische tips voor managers die streven naar een evenwicht tussen opbouwende kritiek en positieve versterking. Het doel is om, hopelijk, een verschuiving naar een meer evenwichtige, pragmatische aanpak aan te moedigen.


Dit artikel is een aanvulling en uitbreiding op mijn vorige artikel, The Trouble with Being Too Perfect. Het werd ook gepubliceerd op Medium en Substack.

Het effect van overmatige kritiek

Een voortdurende focus op de tekortkomingen en fouten van een werknemer kan het gevoel van eigenwaarde aanzienlijk schaden. Ook kan deze constante negativiteit een gevoel van ontoereikendheid creëren en werknemers doen twijfelen aan hun capaciteiten en waarde. Dit zijn de belangrijkste gevolgen:

  • Schade aan het gevoel van eigenwaarde leidt tot verminderde motivatie. Werknemers kunnen het gevoel hebben dat hun inspanningen nooit genoeg zijn, waardoor hun enthousiasme afneemt en ze minder zin hebben om nieuwe taken of uitdagingen aan te gaan.
  • Al te kritische managers ondermijnen het vertrouwen en de samenwerking die essentieel zijn voor een succesvolle teamdynamiek. Wanneer teamleden hun collega's vaak bekritiseerd zien, kan dit leiden tot een sfeer van angst en defensiviteit, waardoor open communicatie en samenwerking in de kiem worden gesmoord.
  • Deze vijandige omgeving beïnvloedt het hele team en leidt tot wrok, spanning en conflicten tussen de teamleden. Deze giftigheid kan de algemene prestaties en productiviteit van het team belemmeren.
  • Het negatieve effect op het moreel van werknemers en teams zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de productiviteit. Werknemers die voortdurend kritiek krijgen, worden bijvoorbeeld overbezorgd en besteden meer tijd aan het dubbel controleren van hun werk of het uitstellen van de voltooiing van hun taak om kritiek te vermijden.
  • Een ander punt van overweging is dat stress en angst als gevolg van buitensporige kritiek kunnen leiden tot een burn-out, waardoor de prestaties van werknemers verder worden aangetast. Het kan ook leiden tot een hoger ziekteverzuim, omdat werknemers de ongunstige omgeving gaan vermijden.

Een al te kritische managementstijl draagt bij tot een hoog verloop. Vervolgens kunnen de kosten van de vervanging van werknemers - zowel in termen van aanwervingskosten als van verlies van institutionele kennis - aanzienlijk zijn.

Hoewel feedback en opbouwende kritiek essentieel zijn voor groei en verbetering, zal een overdreven focus op kritiek zonder tegenwicht met positieve versterking vaak (altijd?) ernstige, schadelijke gevolgen hebben voor werknemers en het bedrijf.

De kracht van lof en erkenning

Positieve versterking verbetert het gevoel van eigenwaarde van een werknemer aanzienlijk:

  • Werknemers voelen zich gewaardeerd en hebben vertrouwen in hun capaciteiten wanneer hun harde werk en prestaties worden erkend. Dit stimuleert hun motivatie om goed te blijven presteren.
  • Lof verbetert de arbeidstevredenheid; werknemers die zich gewaardeerd voelen, hebben meer plezier in hun werk, wat leidt tot meer betrokkenheid en een positievere houding ten opzichte van hun werk.
  • Erkenning van prestaties draagt bij tot een positieve werkomgeving. Het creëert een cultuur waarin inspanning en succes worden opgemerkt en gevierd, en moedigt alle werknemers aan te streven naar uitmuntendheid.

Het erkennen van en handelen naar de punten bevordert sterkere teamrelaties. Wanneer teamleden zien dat elkaars bijdragen worden erkend, bevordert dit het wederzijds respect en stimuleert het een sfeer van samenwerking. Dit leidt tot meer teamwerk en mogelijk tot een beter probleemoplossend vermogen. Dus:

  • Een cultuur van erkenning kan leiden tot betere algemene prestaties. Wanneer werknemers regelmatig worden geprezen voor hun prestaties, motiveert dit hen om hoge normen te handhaven en zich te blijven verbeteren.
  • Erkenning kan een belangrijke rol spelen bij het behouden van werknemers. Werknemers die zich gewaardeerd voelen zullen eerder trouw blijven aan het bedrijf, waardoor het personeelsverloop afneemt. Dit leidt tot meer stabiliteit binnen teams en het behoud van waardevolle institutionele kennis.

Lof en erkenning zijn krachtige instrumenten om het moreel van werknemers te verhogen, een positieve werkomgeving te bevorderen, prestaties te verbeteren en werknemers te behouden. Het erkennen van deze voordelen is van vitaal belang voor elke manager die een succesvol, harmonieus team wil leiden.

De mentaliteit van de manager: Het uitdagen van de "Daar worden ze voor betaald" houding.

De overtuiging dat geldelijke compensatie de enige motivator voor werknemers is, moet worden herzien. Intrinsieke motivatie, die voortkomt uit persoonlijke voldoening en een gevoel van voldoening, is even belangrijk, zo niet belangrijker.

Het is cruciaal om de mythe te ontkrachten dat complimenten zelfgenoegzaamheid in de hand werken. Integendeel, specifieke en oprechte lof kan een sterke motivator zijn en werknemers aanzetten tot voortdurende verbetering.

Er is een verschuiving nodig in het managementperspectief. Het omarmen van een groeimindset en het erkennen van de waarde van een evenwichtige benadering van feedback kan het management en daarmee de teameffectiviteit aanzienlijk verbeteren.

De juiste balans vinden: Tips voor managers

Het creëren van een cultuur van open communicatie en feedback staat bovenaan de lijst. Regelmatige check-ins, prestatiebeoordelingen en peer-to-peer feedbackmechanismen kunnen deze cultuur bevorderen.

Bij het geven van kritiek moet een manager ervoor zorgen dat deze opbouwend is en gericht op gedrag in plaats van op persoonlijke eigenschappen. Indien nodig moet kritiek vergezeld gaan van oplossingen en steun voor verbetering, waardoor een groeimindset wordt versterkt.

Ten slotte is het essentieel om een gewoonte te maken van het vieren van succes en het erkennen van prestaties. Dit kan door middel van formele erkenningsprogramma's of eenvoudige dagelijkse interacties.


Laatste gedachten

Effectief management vereist een delicaat evenwicht tussen opbouwende kritiek en lof en erkenning. Een te grote nadruk op kritiek kan leiden tot een verminderd moreel, minder samenwerking tussen teamleden, een lagere productiviteit en een groter verloop. Omgekeerd kan erkenning van successen en prestaties een positieve werkomgeving bevorderen, het moreel stimuleren, de prestaties verbeteren en het personeelsverloop verminderen.

De heersende houding "daar worden ze voor betaald", die het belang van positieve beloning vermindert, moet worden bestreden. Managers moeten erkennen dat intrinsieke motivatie een belangrijke rol speelt bij prestaties die verder gaan dan geldelijke compensatie; lof, mits specifiek en oprecht, leidt niet tot zelfgenoegzaamheid maar motiveert tot voortdurende verbetering.

Om het juiste evenwicht te vinden in hun feedbackstijl, moeten managers een cultuur van open communicatie bevorderen, opbouwende kritiek leveren die gericht is op gedrag en oplossingen biedt, en regelmatig successen vieren en erkennen.

Op die manier kunnen managers een meer evenwichtige, doeltreffende managementaanpak creëren, die bijdraagt tot een gezondere, productievere werkplek en, uiteindelijk, tot een succesvollere organisatie.


Laatste "Final Thoughts"

Misschien heb ik dit in het verleden al eens vermeld, maar het kan geen kwaad om het er nog eens kort over te hebben. Meer dan 20 jaar geleden werkte ik met een persoon zoals beschreven in het begin van dit artikel. Uiteindelijk deden we ons werk zodat hij niet boos zou worden. Laat staan de klant die zowel hem als ons in dienst had. Ik bleef waarschijnlijk iets te lang hangen, maar uiteindelijk ging ik verder, net als iedereen.


Bekijk hier meer artikelen, berichten en discussies over het bedrijfsleven en de rol van de menselijke natuur . Als je dat nog niet hebt gedaan, abonneer je dan op Medium. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te steunen, kunt u overwegen een gratis of betaalde abonnee te worden; ik zou de steun op prijs stellen; u zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).


Enkele interessante links