Apple's VisionPro kan geweldig zijn of misschien ook niet

Het perspectief van een Apple gebruiker. Ben ik te laat voor het VisionPro-feestje?

Apple Keynote VisionPro aan het werk
Apple Keynote VisionPro aan het werk

Opnieuw onevenwichtige reacties in de media

Ik weet zeker dat sommigen zullen denken dat ik te laat ben om over Apple's VisionPro te schrijven, of dat ik gewoon een clickbait-artikel schrijf. De waarheid is dat ik na de eerste reacties in de media benieuwd was of er een balans zou zijn tussen de positieve en negatieve reacties en of beide kampen objectief zouden zijn in hun standpunten.

Helaas, het mocht niet zo zijn. Over het algemeen deed de ene kant veel moeite om gaten in het apparaat te ontdekken, en velen van hen hadden alleen ervaring met de headset tijdens de keynote-presentatie. Ook de positieve kant was af en toe overdreven lovend, ondanks dat ze het apparaat zelf nooit hadden aangeraakt.

De meeste evenwichtige artikelen waren van journalisten die aanwezig waren op Apple Park en 30 minuten met de headset konden spelen. Ik herinner me dezelfde reacties op de Apple Watch en, tot op zekere hoogte, de iPhone en iPad toen die voor het eerst aan de wereld werden onthuld.

Vandaag de dag zijn zowel de Apple Watch als de iPad marktleiders en dat heeft een goede reden: ze 'werken' gewoon. De iPhone introduceerde natuurlijk het concept van de smartphone bij de massa, en hoewel de smartphonemarkt zeer concurrerend is, behoort de iPhone nog steeds elk jaar tot de best verkopende merken.

De alomtegenwoordigheid van het Apple ecosysteem, samen met het complete huwelijk tussen hardware en software, heeft laten zien hoe onze technologische toekomst eruit zou moeten zien.

Waarom het Apple ecosysteem

Ik weet dat ik zal worden gezien als een Apple Fanboy, maar ik hou alleen zoveel van Apple producten omdat ik een enorme hekel heb aan configureren en problemen oplossen. Uren spenderen aan het oplossen van compatibiliteitsproblemen tussen verschillende leveranciers en fabrikanten verlaagt mijn productiviteit, verhoogt de stress en geeft me hoofdpijn als ik er alleen al aan denk.

Ik weet dat het Apple ecosysteem niet perfect is, maar het maakt mijn leven makkelijker en voorkomt ongewenste en onnodige stress. Nu proberen andere grote hardwareleveranciers het voorbeeld van Apple te volgen. Voor zover ik weet is Samsung de eerste met zijn Galaxy Ecosysteem. Sony lijkt ook met het idee te spelen. Maar ze zijn altijd onderhevig aan de grillen van de softwareleveranciers, zoals Microsoft Windows en Google's Open-source Android. We kunnen er zeker van zijn dat er op een gegeven moment configuratie- en compatibiliteitsproblemen zullen zijn, waarschijnlijk op meerdere punten.

Ik weet dat bijvoorbeeld het instellen en configureren van een moderne Android-telefoon tegenwoordig ook relatief pijnloos is, maar dat was niet altijd het geval. Toen ik de moeilijkheden zag, nu al vele jaren geleden, besloot ik dat ik er niets mee te maken wilde hebben. In de loop der jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in verschillende Apple platformen en nog nooit heb ik daar spijt van gehad.

Om de zaken in perspectief te plaatsen, ik ben ook een zware gebruiker van Windows-computers voor mijn dagelijkse werk. De problemen die ik vroeger met Windows had, zijn al lang voorbij. Er zijn af en toe nog wel gotcha's, maar die zijn gelukkig zeldzaam.

Apple's Vision Pro-platform kan alles veranderen

Ik zal niet ingaan op alles wat de media verslaat; dat lijkt op het oprakelen van een dood paard. Hun berichtgeving, met de beperkingen die Apple oplegt, is meer dan ik zou willen of kunnen schrijven. Er zijn genoeg artikelen en berichten te vinden die de ins en outs van de aankondiging van de VisionPro behandelen.

Wat we moeten begrijpen is dat dit een apparaat van de eerste generatie is en dus aan de dure kant. Zelfs met het hoge prijskaartje betwijfel ik of Apple veel winst zal maken met de verkoop van eenheden. Zeker niet genoeg om de onderzoeks- en ontwikkelingskosten van de afgelopen jaren te dekken. Net als bij andere apparaten van de eerste generatie, wordt het gepitcht voor mogelijke toepassingen die Apple voor ogen heeft en die bijna onvermijdelijk de sleutel- of killer-toepassing zullen missen. Toen de iPad werd uitgebracht, werd het immers gepresenteerd als een internetapparaat en een E-reader. Vandaag de dag is het streamen van video's een van de belangrijkste toepassingen van de iPad, maar Steve Jobs heeft dit nooit gezegd toen hij de iPad uitbracht.

Het was verbazend om naar de live presentatie te kijken als het alleen deed wat er werd gepresenteerd en niets meer. Ik zie mezelf al zo'n apparaat gebruiken voor creatief werk; stel je voor dat je al je bronnen en onderzoek tegelijkertijd om je heen hebt. Je hoeft niet meer van tabblad of bureaublad te wisselen. Hoe indrukwekkend het ook was, het bewijs van de pudding zal in het eten zitten. En met die prijs zal ik nog wel even moeten wachten voordat het betaalbaarder wordt en nog twee of drie generaties verder is.

ChatGPT-4 heeft ook een kijk op VisionPro

Ik vroeg GPT-4 om inzicht te geven in de belangrijkste technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot VisionPro. Hier is het antwoord:

De Apple Vision Pro is een mixed-reality headset die een grote sprong voorwaarts maakt door een meeslepende combinatie van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) te bieden. Gebruikers kunnen schakelen tussen AR- en VR-modi met behulp van een draaiknop op het apparaat. Een van de belangrijkste verbeteringen van deze headset is het scherm met hoge resolutie, dat elk oog voorziet van een 4K-scherm, wat neerkomt op 23 miljoen pixels op beide panelen.

De geavanceerde sensorarray van de Vision Pro bevat 12 camera's en vijf sensoren voor het volgen van hand- en oogbewegingen, waardoor er geen externe controllers nodig zijn. Om de aanzienlijke gegevens van deze sensoren te beheren en een soepele visuele ervaring te bieden, combineert het apparaat de kracht van Apple's M2 chip met een nieuwe chip genaamd de R1. De combinatie maakt real-time verwerking mogelijk en is bedoeld om de latentieproblemen te elimineren die soortgelijke apparaten hebben getroffen.

Een belangrijke innovatie in de Vision Pro is het besturingssysteem, dat volledig vertrouwt op de oogbewegingen, handgebaren en stemcommando's van de gebruiker. Deze controllerloze werking wordt ondersteund door een nieuw besturingssysteem, VisionOS, dat is ontworpen om te voldoen aan de lage-latentievereisten van een AR-headset.

In samenwerking met lenzenfabrikant Zeiss heeft Apple optische inzetstukken op maat gemaakt voor de Vision Pro. Deze magnetische inzetstukken ondersteunen verschillende sterktes van visuscorrectie zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit of de eyetrackingprestaties van de headset.

De Vision Pro is nog veelzijdiger omdat hij Bluetooth-accessoires ondersteunt, waaronder Magic Keyboard en Magic Trackpad, en gebruikers hun Mac kunnen aansluiten voor gebruik in de headset. De Vision Pro is ook compatibel met honderdduizenden bekende iPhone- en iPad-programma's.

Over het geheel genomen is de Apple Vision Pro headset een gedurfde en innovatieve stap in de toekomst van mixed reality-ervaringen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologie om gebruikers een meeslepend, hoogwaardig en gebruiksvriendelijk apparaat te bieden.

Geen slecht antwoord na het opschonen met Grammarly, maar niet precies waar ik om vroeg; wat denk jij?

Laatste gedachten

Ik was van plan om een tirade te houden over de vreselijke media-aandacht in de dagen na Apple's Keynote, maar ik wilde de dingen eerst in mijn hoofd laten bezinken voordat ik wat onzin zou schrijven waar ik snel spijt van zou krijgen. Ik weet dat de media hun werk moeten doen en negativiteit kan een belangrijke rol spelen in het succes of falen van een artikel. Maar kom op, jongens en meisjes, waarom moet het soms zo overdreven zijn?

Evenzo, de lovende woorden voor de headset, laten we afwachten, zullen we?


Bekijk hier meer artikelen, berichten en discussies over ondernemen, projectmanagement en de rol van de menselijke natuur op Medium. Als je dat nog niet hebt gedaan, abonneer je dan op Medium. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te steunen, kunt u overwegen een gratis of betaalde abonnee te worden; ik zou de steun op prijs stellen; u zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).