Schrijven in het AI-tijdperk

Navigeren door het terrein van GPT-4-gegenereerde artikelen

De sweet spot vinden: Een evenwicht vinden tussen AI-efficiëntie en menselijke creativiteit.

Een kunstmatige mens diep in gedachten
Schrijven in het AI-tijdperk Navigeren op het terrein van GPT 4 Gegenereerde artikelen

Eerste gedachten:

De grote vraag is hoe je Generative AI integreert in het creatieve proces; ik maak me geen zorgen over schrijvers (Prompt Engineers?) die deze AI-tools uitsluitend gebruiken; dat is de ethische kant. Ik heb het geprobeerd, en het komt eruit als afgezaagde en platte tekst met niets dat de interesse van een lezer vasthoudt. Ja, met veel werk zou het conceptartikel verbeterd kunnen worden tot het punt waarop het tenminste redelijk leest. Maar nogmaals, er lijkt een 'zielloosheid' in het stuk te zitten.

Bekijk het bericht over AI en menselijke creativiteit hier.

Nu kan AI Tools helpen op de meeste of alle gebieden van het schrijven, en niet alleen voor artikelen maar voor elke tekstgenererende taak, van korte artikelen tot langere boeken en novellen. Van alles en nog wat, van een eenvoudige lijst met mogelijke titels die vervolgens wordt uitgebreid tot sublijsten met subtitels tot volledige schema's, kan worden gegenereerd door AI Tools. Het is ook geweldig om te helpen bij het overwinnen van writer's block, het mystieke maar echte probleem waar de meeste schrijvers bijna dagelijks in meer of mindere mate mee te maken hebben. Leren omgaan met generatieve AI-tools en ze gebruiken kan de 'blokkade' vaak verlichten.

Vandaag onderzoeken we de voor- en nadelen van het gebruik van AI-tools. Kijk eens naar de titel en subtitel van dit artikel, beide gegenereerd door GPT-4. Ik stelde een eenvoudige vraag over de voor- en nadelen van het gebruik van Genitive AI voor het hele creatieve proces; hierover later meer. Vervolgens vroeg ik, op basis van het antwoord van GPT-4, om een lijst met mogelijke titels en bijbehorende subtitels voor een artikel over dit onderwerp. Met een kleine herformulering selecteerde ik een titel die me erg aansprak, maar de voorgestelde titels voor deze titel waren niet wat ik zocht.

Ik vond een voorgestelde subtitel van een andere titel echter wel goed. Vervolgens vroeg ik de tool naar zijn mening over het combineren van de titel en subtitel die ik verkoos (ja, dat kan het ook). GPT-4 was het ermee eens dat het 'een boeiende structuur oplevert'. Wat vind jij? Antwoorden graag in de comments.

Wat zijn de plus- en minpunten?

Welnu, hier is het samengevatte antwoord van GPT-4, dat naar mijn mening redelijk accuraat is:


Als geavanceerd AI-model biedt GPT-4 een reeks voordelen en potentiële nadelen bij het plannen, schetsen en uitbreiden van een artikel.

Voordelen:

  • Snelheid en efficiëntie
  • Veelheid aan ideeën
  • Flexibiliteit
  • Gegevensgestuurde aanpak
  • Minder writer's block

Nadelen:

  • Gebrek aan diepgaand begrip
  • Ethische zorgen
  • Te veel vertrouwen in AI
  • Gebrek aan persoonlijk contact
  • Onverwachte uitvoer
  • Verkeerde interpretatie van aanwijzingen

Hoewel AI zoals GPT-4 een waardevol hulpmiddel kan zijn voor het plannen, schetsen en uitbreiden van een artikel, kan het het beste worden gebruikt in combinatie met menselijke creativiteit en toezicht om de kwaliteit en integriteit van de uiteindelijke output te waarborgen. Het moet worden behandeld als een assistent, niet als een op zichzelf staande oplossing.


Je kunt zien dat zelfs generatieve AI-tools vinden dat ze een plaats hebben, maar dat die beperkt is tot bepaalde gebieden. En dit is precies mijn ervaring tot nu toe; deze tools zijn een hulpmiddel, maar ze zijn niet het hele plaatje om de productie van creatief werk van hoge kwaliteit mogelijk te maken. Laten we de pluspunten eens bekijken.

Pluspunten

Per opsommingsteken zullen we elk item kort uitdiepen (dit is tenslotte een artikel in korte vorm), maar je snapt het wel:

Snelheid en efficiëntie

Generatieve AI is uitstekend voor het genereren van ideeën en hoofdlijnen; het kan verschillende versies van een eerste idee produceren. Probeer je aanwijzingen een beetje te variëren of ze helemaal te herschrijven.

Veelheid aan ideeën

Afhankelijk van je onderzoeksgebied, door de context van je prompts te variëren, is het normaal om zoveel mogelijk verschillende aspecten van een origineel idee te presenteren. Kies een of meer van de gegeven antwoorden en vraag de AI-tool om deze uit te breiden, te herformuleren of uit te breiden enz.

Flexibiliteit

De vereiste stijl kan ook worden gedefinieerd en verfijnd; je kunt bijvoorbeeld vragen om een lijst of een overzicht in een tijdinformele en professionele stijl.

Dit maakt deel uit van een van mijn recente prompts :

List 5 suggested titles based on <your subject>. The titles should be semi-informal but professional and engaging to readers.

Gegevensgestuurde aanpak

Ja, je antwoorden zijn gebaseerd op gegevens uit het verleden, maar ze zijn beperkt tot de trainingsgegevens die worden gebruikt voor de tool van je keuze. GPT-4 is bijvoorbeeld beperkt tot gegevens tot september 2021. Dit verandert elke dag omdat meer tools directe internettoegang hebben. Maar het loont om dit in gedachten te houden.

Terwijl ik dit schrijf, zijn andere tools al verbonden met het internet en hebben daarom deze beperking niet. GPT-4 zelf heeft nu een browser plug-in die nog in beta is. Het plaatje verandert elke dag, dus het is altijd beter om het te controleren dan aan te nemen.

Minder writer's block

Ik denk dat je nu al kunt zien dat het spelen met een Generative AI tool kan helpen om je creativiteit te 'deblokkeren' door nieuwe richtingen en ideeën te verkennen. Het kan allemaal beginnen met een eenvoudige vraag.


Alle punten hangen in meer of mindere mate met elkaar samen. Wat je voor één punt verandert, zal een impact hebben op verschillende andere punten. Sommige mensen prijzen zichzelf aan als 'Prompt Engineers' en vragen een premie voor hun diensten. Maar laat je niet misleiden; er is maar een klein beetje oefening en spel voor nodig om redelijk vaardig te worden in het gebruik van deze AI-tools.

Minpunten

De eerste vier nadelen die hierboven zijn genoemd, kunnen kort worden samengevat:

  • AI kan begrip simuleren, maar begrijpt de inhoud die het genereert niet echt.
  • Het creëren van AI-inhoud roept ethische vragen op over auteurschap en originaliteit.
  • Het gebruik van AI-tools als enige creatieve bron remt de ontwikkeling van persoonlijke schrijfvaardigheden.
  • AI mist de persoonlijke benadering. De gegenereerde output is vaak koud en emotieloos.

De laatste twee nadelen verdienen een speciale vermelding, maar hoewel je ze zult tegenkomen, kan het lastig zijn om ze te herkennen.

Onverwachte uitvoer

Dit is een onschuldig klinkend punt, maar generatieve AI tools produceren alleen output die op de een of andere manier gebaseerd is op hun trainingsdata. Als de trainingsgegevens op de een of andere manier besmet of bevooroordeeld zijn, dan zal de gegenereerde output vele maanden of jaren later dat ook zijn. Erger nog, het gegenereerde werk kan onwaarheden en uitvindingen zonder basis bevatten.

Verkeerde interpretatie van aanwijzingen

Afhankelijk van de AI tool die je hebt gekozen, kan het een frustrerende ervaring zijn om de tool te laten begrijpen wat je hebt gevraagd. Sommige zijn beter dan andere en ze hebben allemaal hun eigenaardigheden die je moet leren en waar je omheen moet werken. De uitvoer kan eruit zien als iets waar je mee kunt werken, maar het is pas na mogelijk enkele uren verspillen dat je de problemen ontdekt.

Laatste gedachten

Generatieve AI tools zoals GPT-4 kunnen extreem nuttig zijn, maar zoals met veel dingen in het leven, is het soms echt te mooi om waar te zijn. Ik heb nogal wat negativiteit over deze tools gehoord; eerlijk gezegd zijn de meest negatieve mensen degenen die de tools nog nooit hebben geprobeerd.

Ze begrijpen niet dat Generative AI ons kan helpen met zo veel alledaagse taken, maar zoals het er nu voor staat, zijn ze nog lang niet klaar om banen te 'vernietigen' of mensen te vervangen.

De echte problemen zijn echter bazen en managers die AI-tools zien als een manier om de winst te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen (dat wil zeggen, mensen te ontslaan). Toch hebben ze waarschijnlijk nog nooit een tool als GPT-4 gebruikt en stellen ze zich een utopische zakelijke toekomst voor. Ze leven echt in La La Land.

In plaats daarvan moeten we Generative AI beschouwen als slechts één onderdeel van onze gereedschapskist. Net zoals computers oude typemachines vervingen (onder andere), auto's paarden vervingen en vliegtuigen cruiseschepen. Het belangrijkste is om met beide benen op de grond te blijven staan en je niet te laten beïnvloeden door de windzakken.


Bekijk hier meer artikelen, berichten en discussies over ondernemen, projectmanagement en de rol van de menselijke natuur op Medium. Als je dat nog niet hebt gedaan, abonneer je dan op Medium. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te steunen, kunt u overwegen een gratis of betaalde abonnee te worden; ik zou de steun op prijs stellen; u zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).