De wereld van AI in woorden

De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen

Dansen met machines: De ritmes van co-creatie tussen mens en AI.


De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen
De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen

Eerste gedachten:

Dit artikel ligt in het verlengde van het artikel van vorige week; ik houd de lengte van een stuk graag tussen de 5 en 7 minuten. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb de neiging om over te slaan en te scannen en daarna niet meer alles te lezen.

Een aantal punten moest veel meer worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld, hoe begint iemand, wat zijn de kosten en wat is het verschil tussen een gezamenlijk stuk en een volledig door AI gegenereerd stuk? Zoals kort vermeld in het vorige artikel, heb ik geprobeerd om deze tools te gebruiken om een volledig artikel te schrijven, maar het resulterende werk was onbruikbaar, behalve als basis voor meer coöperatief werk.

Een van de belangrijkste punten vandaag is dat je je geen zorgen hoeft te maken of je niet moet laten intimideren door bijvoorbeeld GPT-4. Het is een ongelooflijk nuttig hulpmiddel om 'op gang te komen'. Het is een ongelooflijk nuttig hulpmiddel om je op weg te helpen. Vanochtend was ik een artikel aan het afmaken waar ik van de week aan begonnen was en dat ik vandaag wilde publiceren. Maar toen ik klaar was om te publiceren, realiseerde ik me dat ik alleen maar bezig was geweest met het bijschaven van het artikel van vorige week.

Een domme fout, ik weet het. Mijn oplossing, vraag GPT-4 om ideeën om het artikel van vorige week uit te breiden. In een 'Deel 2'. Niet alle ideeën waren bruikbaar, maar genoeg om voor mijn deadline te kunnen schrijven en publiceren.

Een van de voorgestelde ideeën was om de verschillende Generatieve AI-tools te bespreken die nu beschikbaar zijn, van tekstgebaseerde tools tot het genereren van afbeeldingen. Hoewel het idee vandaag ongeschikt is, zal het waarschijnlijk in de komende weken worden opgepikt. Dit illustreert een van de belangrijkste voordelen: het genereren van ideeën.

Zie Schrijven in het AI-tijdperk: navigeren op het terrein van GPT-4-gegenereerde artikelen

Aan de slag

Het starten van je onderzoek naar Generative AI hoeft je niets te kosten, behalve je tijd. Je kunt een gratis account aanmaken bij OpenAI en onmiddellijk gratis toegang krijgen tot GPT-3. Ik stel voor dat iedereen hier begint in plaats van te betalen voor de extra functies die beschikbaar zijn in GPT-4.

Een ander gratis alternatief is Bing van Microsoft. Het aanmaken is gratis als je nog geen Microsoft-account hebt; zie de handige links. Het aantal prompts is beperkter als je geen account hebt. Zelfs als je een account hebt, zijn er beperkingen, ook voor GPT, maar die ga ik hier niet in detail bespreken omdat ze voortdurend veranderen.

Generatieve AI ontcijferen

Ik zal je de details besparen over hoe GPT-4 bijvoorbeeld werkt. Het zou makkelijk zijn om GPT-4 te vragen om een gedetailleerde uitleg te genereren en die hier te plakken, zodat het voor mijn werk doorgaat. Maar dat is nogal langdradig en eerlijk gezegd een beetje saai.

Laten we dus in plaats daarvan begrijpen dat GPT-4 op basis van een foutieve hoeveelheid trainingsgegevens heeft geleerd om bekende kennis te voorspellen en te combineren op nieuwe en interessante manieren. Wat het niet is, is intelligent. Denk aan de oude uitdrukking 'Garbage In, Garbage Out'. Hoe nauwkeuriger en onbevooroordeelde trainingsgegevens worden ingevoerd in deze LLM's (Large Language Models voor degenen die het niet weten; er kunnen er niet veel zijn die dit lezen die het niet weten, neem ik aan), hoe nauwkeuriger en onbevooroordeelder de gegenereerde resultaten zullen zijn.

Het gevolg hiervan is dat de schrijver, vooral bij op feiten gebaseerde artikelen, alle feitelijke informatie onafhankelijk moet verifiëren. Als de schrijver dit niet doet, kan hij terecht worden bekritiseerd wanneer fouten en onnauwkeurigheden aan het licht komen. Reputaties kunnen heel snel worden geruïneerd.

AI en menselijke creativiteit

Waar Generative AI de meeste impact op heeft, vanuit mijn standpunt als schrijver, is het genereren en uitdiepen van ideeën. Het is zo makkelijk om met een simpel idee te komen; het is de kunst om van dit idee naar een volledig uitgewerkt artikel te gaan en vervolgens naar het voltooide stuk. Hier gebruik ik, op dit moment vooral GPT-4, om me over de saaie stukken van het schrijven heen te helpen. Zo kan ik me concentreren op het artikel zelf.

Ik heb het hier al eerder over gehad, maar het is een essentieel onderdeel van het schrijfproces, het bedenken van goede titels en ondertitels. Kijk bijvoorbeeld eens naar veel berichten op Medium. Als de titel waardeloos is of clickbait, nemen we niet eens de moeite om het te bekijken. Het stuk kan misschien wel boeiend en informatief zijn, maar we zullen het nooit weten, en dat komt allemaal door die vreselijke titel.

In al zijn vormen moet AI worden gezien als een schrijfassistent, een betrouwbaar teamlid en een entiteit die een essentieel klankbord vormt voor ideeën. Schrijven is in de eerste plaats een solo-activiteit en het is veel te gemakkelijk om jezelf voor de gek te houden dat wat je produceert kwaliteitswerk is. Generatieve AI-tools kunnen opbouwende kritiek geven die kan helpen deze niche in het schrijfproces op te vullen.

AI-exclusiviteit

Dit is slechts mijn persoonlijke mening, maar ik heb het gevoel dat een schrijver die sterk vertrouwt op Generative AI het moeilijk zal vinden om werk te produceren dat consistent is en moeilijk om werk te produceren dat authentiek en herkenbaar is als 'van hen'. Hoewel dit voor sommigen misschien niet belangrijk is, zal het plezier in schrijven hen waarschijnlijk ontglippen en het produceren van het werk kan een karwei worden.

Hoe meer betrokkenheid van de AI bij het eindproduct, hoe meer het werk op zijn minst iets ongrijpbaars mist, zelfs als het goed bewerkt is. Misschien ligt het aan mij, ik heb het woord al eerder gebruikt, maar ik vind de tekst 'zielloos'. Het mist emotionele nuances en het mist te veel om een plezier om te lezen te zijn.

Het andere belangrijke punt is de 'gelijkenis' van deze berichten, ongeacht de vermeende auteur. Probeer het zelf maar. GPT gebruikt graag woorden als 'verder' en 'tot slot'. Het zorgt er alleen maar voor dat het stuk opgevuld en algemeen aanvoelt.

Dit is mijn persoonlijke mening, maar ik hoor graag die van jou. Laat een reactie achter; ik beloof te antwoorden.

Toekomst van AI en schrijven

Ik ben benieuwd naar de toekomst; ik zou graag een betere integratie zien met actuele gebeurtenissen en nieuws. Dit is nu mogelijk. Maar de reactietijd kan traag zijn en vaak mislukken de verbindingen of vallen ze uit.

Voor peer review zou een artikel of een ander stuk tekst nuttig kunnen zijn, vooral met meer consistente grammatica- en spellingcontroles in de verschillende beschikbare tools. GPT-4 kan bijvoorbeeld een paragraaf of twee produceren, maar als je dat door Grammarly haalt, zullen er altijd verschillen en alternatieve suggesties zijn.

Beeldherkenning kan de volgende nuttige functie zijn voor niet-tekstgebaseerde AI. Dat is nuttig voor de gemiddelde persoon, want velen van ons hebben letterlijk duizenden afbeeldingen die in de loop der jaren met onze telefoons zijn gemaakt. Een specifieke afbeelding vinden met de huidige zoekfuncties is hit-or-miss, en meestal een grote misser.

Wat er ook om de hoek komt kijken, het is belangrijk om de veranderingen te omarmen. We moeten uitzoeken hoe we bestaande en nieuwe of verbeterde functionaliteit in ons voordeel kunnen gebruiken. Iedereen zal zijn eigen proces volgen en de tools mixen en matchen om aan zijn specifieke eisen te voldoen.

Laatste gedachten

In dit artikel wordt de discussie voortgezet die vorige week van start ging. Het gebruik van generatieve AI-tools bij het schrijven, specifiek gericht op OpenAI's GPT-4. We suggereren dat AI-tools van onschatbare waarde kunnen zijn voor het genereren en ontwikkelen van ideeën, waardoor ze nuttige medewerkers worden voor schrijvers.

Gratis opties zoals GPT-3 en Bing bieden een goed startpunt voor schrijvers die de mogelijkheden van deze tools willen verkennen. We benadrukten echter ook het belang van het verifiëren van door AI gegenereerde feitelijke informatie om onnauwkeurigheden te voorkomen.

Hoewel AI kan helpen bij het schrijven, moet het niet in de plaats komen van menselijk schrijven, omdat de laatste emotionele nuances en een duidelijke stem biedt die AI niet kan evenaren. Te veel vertrouwen op AI kan resulteren in werk dat generiek aanvoelt en authenticiteit mist.

Als we naar de toekomst kijken, hopen we op een betere integratie met actuele gebeurtenissen, peer review-functies en beeldherkenning in AI-tools.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, de rol van de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om een gratis of betaald abonnee te worden; ik stel de steun zeer op prijs; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).