Ik ben een idioot, of niet?

Een bedrijf starten na je 60e.

Waarom niet? Het is nooit te laat, maar er valt nog zoveel te leren.

De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen
De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen

Het waarom en de uitdagingen.

Na zoveel jaren gewerkt te hebben voor grote, middelgrote en kleine bedrijven in de afgelopen meer dan veertig jaar. Waarom heb ik mezelf dit aangedaan? Het is een vraag waar ik nog steeds moeite mee heb. Misschien is het gewoon koppigheid dat als ik eenmaal aan een pad begin, ik niet wil stoppen tot ik het einde heb bereikt.

Het klonk allemaal zo eenvoudig in 2021, toen ik mijn eigen bedrijf moest oprichten om mijn functie te kunnen blijven uitoefenen. Ik zal je niet vervelen met de details; geloof me, het was de logische oplossing voor het probleem en werd beschouwd als een workaround tot aan mijn pensioen.

Pas maanden later veranderden mijn gedachten in de richting van het uitbouwen van mijn bedrijf tot een duurzaam bedrijf. Hoe meer ik erover nadacht, hoe vastberadener ik werd. Maar ik had geen idee waar ik aan begon; ik realiseerde me niet wat er allemaal bij ondernemen komt kijken en hoe onvoorbereid ik was.

Dit artikel wijkt volledig af van mijn gebruikelijke onderwerp, dus ik zal het kort houden. Af en toe zal ik een update plaatsen om te zien hoe ik vooruitga. Zelfs als niemand anders geïnteresseerd is, zal het een vorm van online dagboek zijn om me eraan te herinneren hoe en waar ik ben begonnen en waarom ik doorga.

Totaal onvoorbereid

Ik dacht dat het hebben van een bedrijf een kwestie van hink-stap-sprong zou zijn om het uit te bouwen tot iets wat de moeite waard is. Ik bedoel, wat kan er zo lastig zijn? Per slot van rekening starten veel mensen een bedrijf, sommigen met succes, maar de meesten niet. Zelfs als het niet zou lukken, zou ik weten dat ik het geprobeerd had. Beter dan het niet eens proberen.

Dus dacht ik naïef dat ik alleen een website nodig had om mijn diensten te beschrijven, een paar e-mails te versturen en dat alles van daaruit wel zou groeien. Wat ik aanbood was immers waardevol voor andere bedrijven. Fout, een website is slechts het begin en ik had geen idee wat marketing was (ik ben het nog steeds aan het leren, wat een lang en pijnlijk proces is).

Ik weet dat de diensten die ik wil leveren waardevol zijn en aantrekkelijk voor bedrijven die software willen implementeren. Alleen zijn er zoveel vormen van marketing dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Het bedrijf kan levensvatbaar zijn, maar als niemand het kent, kan het net zo goed niet bestaan.

Marketingproblemen

Ik weet niets van marketing, zeker niet van de kant van de marketeer. Ik wou dat ik dat wel wist; misschien zou alles dan veel eenvoudiger zijn. Waar te beginnen? E-mailen naar potentiële klanten is in mijn ervaring gedoemd te mislukken; als de mail niet automatisch als spam wordt gemarkeerd, wordt hij al snel verwijderd. Dus die aanpak is uit den boze.

Sociale media-accounts opzetten voor het bedrijf. Natuurlijk heb ik dat gedaan, maar om deze accounts succesvol te laten zijn, moeten potentiële klanten de berichten zien. Hoe kan ik de zichtbaarheid van het bedrijf en de diensten vergroten?

De volgende stap is netwerken op zakelijke sociale evenementen. Er is een beetje een probleem hier in het uiterste zuiden van Nederland; er lijkt niet veel activiteit te zijn op dit gebied. Of ik heb het nog niet gevonden.

Potentieel bedrijf nr. 2

Niet tevreden met mijn worstelingen met mijn bedrijf. De release vorig jaar van OpenAI GPT en in maart 2023, GPT-4, zette me aan het denken over het leveren van zakelijke diensten gebaseerd op deze en andere Generative AI tools.

Het is nog vroeg, maar ik zie hier een zakelijke mogelijkheid, vooral voor kleinere tot middelgrote bedrijven. Ik denk dat de komende maanden zullen uitwijzen of het de moeite waard is om verder te gaan.

Laatste gedachten

Als eenmansband moet ik dit allemaal zelf doen, en ik weet niet zeker of ik dat ga redden na een baan van 40 uur per week. Maar ik ben koppig; ik maak af waar ik aan begonnen ben totdat het lukt of totdat het duidelijk wordt dat het nergens toe leidt.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, de rol van de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om een gratis of betaald abonnee te worden; ik stel de steun zeer op prijs; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).