Ik had problemen met een schrijversblok

Hoe GPT-4 me redde: De lege plekken opvullen. 

Generatieve AI gebruiken als creatieve assistent. 

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen
De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen

Een vreselijk gevoel

Dus ging ik zitten om te beginnen met het artikel van deze week. Ik dacht dat ik een paar ideeën had. Ik hoefde er alleen maar één uit te kiezen, uit te werken, onderzoek te doen en te schrijven. Het eerste wat ik moest doen was een idee kiezen, wat eenvoudig klonk, maar toen ik mijn lijst doorliep, kreeg ik bij geen enkel idee een goed gevoel. Erger nog, ze waren allemaal behoorlijk saai. Ik had last van een writers block.

Geen probleem, ontspan en denk na over een onderwerp dat ik interessant vind - niets, helemaal niets. Ik leed aan een klassiek geval van writer's block. Alles wat ik had, werd snel op de mentale vuilnisbelt gegooid. Het was een lange dag met een vermoeiend woon-werkverkeer, dus misschien ben ik moe. Vergeet het maar voor vanavond, dacht ik; ga lekker slapen en probeer het morgen opnieuw.

Morgen kwam en morgen ging zonder verbetering. Ik zat helemaal vast en raakte in paniek. Wat moet ik doen?

Ik heb GPT-4 een paar maanden gebruikt, voornamelijk voor titel- en ondertitelideeën en algemeen schetsen. Maar ik heb het ook uitgebreid gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, met de nodige kruiscontroles op nauwkeurigheid. Waarom vraag je GPT-4 niet om wat nieuwe ideeën?

Schrijven in het AI-tijdperk: navigeren door het terrein van GPT-4-gegenereerde artikelen

Schrijversblok begrijpen

Er zijn zo veel definities te vinden op het internet, maar als ik er zomaar eentje willekeurig uitpak van urbandictionary.com, komen de meeste definities op hetzelfde neer:

Een aandoening die kan optreden tijdens het schrijven. Het zorgt ervoor dat de getroffene niet meer kan bedenken wat hij of zij moet schrijven. Hoe minder interessant het onderwerp is voor de schrijver, hoe groter de ernst en de kans dat het gebeurt.

Terugkijkend op de afgelopen dagen was mijn probleem misschien wel dat ik geen van mijn ideeën interessant vond. Hoe meer ik erover nadacht en piekerde, hoe dieper mijn blokkade werd.

Voor mij was de hele situatie niet zo ernstig; de enige deadlines die ik heb zijn zelfopgelegde deadlines. Maar voor professionele schrijvers kunnen we ons voorstellen hoe ingrijpend dit snel kan worden in alle schrijfdisciplines. Van copywriters tot journalisten en auteurs, de gevolgen kunnen frustratie, tijdverspilling en financiën zijn. Elke vertraging of vermindering in het produceren van kwaliteitswerk kan ook schadelijk zijn voor afhankelijke bedrijven en hun klanten.

Reputaties zijn moeilijk op te bouwen, maar kunnen in een paar seconden vernietigd worden. Denk bijvoorbeeld aan een journalist die last heeft van een writer's block. Ze krijgen een verhaal te schrijven met een strakke deadline, terwijl de deadline nadert en er geen tekenen zijn dat hun writer's block snel zal verdwijnen. Ze kunnen in de verleiding komen om er snel iets uit te gooien, met alle kwaliteit van dien. De redacteur zal het verhaal waarschijnlijk afwijzen en hun reputatie loopt een deuk op. Als dit te vaak gebeurt, komen ze echt in de problemen.

GPT-4 als redder

Ik zat te denken; een van mijn mogelijke plannen is om een bedrijf te starten of een nieuwe dienst voor mijn bestaande bedrijf, waarbij ik snel zakelijke content kan genereren met behulp van Generatieve AI-tools. Waarom vraag ik GPT-4 niet om een lijst met artikelideeën? Hier is mijn eerste vraag:

Ik wil een bedrijf starten dat AI-gegenereerde content, documentatie, blogposts enz. levert aan bestaande kleine bedrijven. Geef me een lijst van 20 korte artikelideeën om te praten over het gebruik van Generatieve AI in deze context.

Ik was niet tevreden met de eerste poging en vroeg GPT-4 om te regenereren. Deze keer was het beter, maar nog steeds niet wat ik wilde. Een of twee suggesties kunnen echter interessant zijn, zelfs in dit vroege stadium van de conversatie. Nu komen we ergens; hier is de eerste vervolgprompt:

Geef me op basis van punt 5 een lijst met 10 voorgestelde titels. De stijl moet semi-informeel maar professioneel zijn. Alle titels moeten direct aanspreken en hoog scoren voor SEO. Geef me vijf ondertitels voor elke voorgestelde titel in dezelfde stijl.

Opnieuw was het resultaat niet wat ik zocht, dus probeerde ik het opnieuw:

Probeer het opnieuw, maar nu op basis van item 14. Geef slechts drie ondertitels voor elke titel.

Ik zag meteen een perfecte suggestie die alles te maken had met het overwinnen van writer's block. Precies de aandoening waar ik aan leed, dit is de laatste suggestie:

Hartelijk dank. Geef me op basis van titel 1 en subtitel 1 een opzet voor een kort artikel van niet meer dan 1500 woorden.

Ik weet dat er niets gewonnen wordt door alsjeblieft en bedankt te zeggen tegen AI, maar ik houd het graag beschaafd. Vervolgens heb ik de voorgestelde titel, subtitel en opzet gekopieerd. Ik herschreef mijn titel en ondertitel, knipte vervolgens de delen in de schets weg waarin ik niet geïnteresseerd was en herschikte de delen waarin ik wel geïnteresseerd was.

Het resultaat is het artikel van vandaag, met heel weinig AI-gegenereerde woorden over, mogelijk slechts een paar hier en daar. Dit was alles wat ik nodig had om mijn blokkade te overwinnen, en nu vlieg ik weer.

Ik ben een idioot, of niet? Een bedrijf starten na 60

De voordelen zijn duidelijk

Het belachelijke is dat ik GPT-4 en andere tools al een paar maanden gebruik om te brainstormen over verschillende ideeën, wat altijd heeft geholpen. Ik krijg vaak geheel nieuwe richtingen om te volgen. Ik kan geen betere manier bedenken om snel emmers met ideeën te genereren waaruit een maker kan kiezen, afhankelijk van zijn stemming, en van daaruit verder kan gaan.

Generatieve AI-tools zoals GPT, Bing, Bard (net vandaag uitgebracht in Europa) en nog veel meer zijn uitstekende hulpmiddelen voor ideeën en onderzoek. Verschillende tools zijn meer geschikt voor verschillende taken en hebben allemaal hun beperkingen. De kunst is om deze beperkingen te begrijpen en te compenseren; oefening baart kunst.

De Wordy World of AI: De kunst van het schrijven met generatieve tools onder de knie krijgen

Mijn (huidige) creatieproces

Ik gebruik GPT-4 voornamelijk voor tekst-gegenereerde ideeën, titels en hoofdlijnen. Ik gebruik de resultaten als basis, maar gebruik bijna nooit gegenereerde output zonder deze uitgebreid te herschrijven. Midjourney levert waar nodig de afbeeldingen voor mijn inhoud. Ik gebruik het pas sinds kort; bekijk mijn laatste paar posts voor voorbeelden.

Ik gebruik een variatie van het bovenstaande proces voor mijn artikelen en posts. Ik begin eerst met een idee:

  • In GPT-4 vraag ik het om verschillende lijsten met titels en subtitels te genereren, waarbij ik er een of twee selecteer voor verdere prompting. Ik voeg de gewenste stijlen toe aan alle gegenereerde uitvoer.
  • In dezelfde GPT-chat vraag ik om korte artikelbeschrijvingen voor elke geselecteerde titel en subtitel.
  • Deze stappen worden herhaald totdat ik iets heb waar ik tevreden over ben.
  • Kopiëren en plakken in Ulysses en de titel, ondertitel en kopteksten van de hoofdstukken grondig bewerken. Ik verwijder en herschik secties terwijl ik bezig ben.
  • Schrijf het artikel (uiteraard).
  • Genereer een of meer afbeeldingen, zoals vereist, in Midjourney en voeg toe aan het concept.
  • Controleer en corrigeer met Grammarly.
  • Publiceren en vervolgens handmatig aanpassen zoals vereist in elk doelplatform.

Er kunnen nog veel meer tussenstappen zijn, maar zo ingewikkeld is het niet. Ik ben altijd op zoek naar manieren om de efficiëntie te verbeteren, maar het is vooral leuk.

Vergeet de feiten niet te controleren

Een van de meest bekende beperkingen is dat deze tools feitelijk onjuiste antwoorden kunnen geven. Maar ze kleden het zo aan dat het aannemelijk klinkt. Als je inhoud genereert die op feiten is gebaseerd, moet je altijd kruiscontroles uitvoeren en verifiëren. Ik kan me voorstellen hoe gênant, wat het beste scenario is, dat kan zijn voor een maker in welk vakgebied dan ook.

Ook het genereren van consistente inhoud met dezelfde of vergelijkbare 'stem' kan een uitdaging zijn. We kunnen GPT-4 bijvoorbeeld dezelfde prompt geven, maar in verschillende chats en elke keer andere antwoorden krijgen. Dit is een groot probleem voor bedrijven die hun merkstem in alle content moeten behouden.

We mogen nooit vergeten dat elk hulpmiddel afhankelijk is van de training van het hulpmiddel. Zoals de uitdrukking zegt: "Garbage in, garbage out". Als we dit in gedachten houden, kunnen we ons een hoop problemen besparen. Neem niets aan; controleer het altijd.


Laatste gedachten

Ik begon de week enthousiast en vol goede bedoelingen, maar liep vrijwel meteen toen ik ging zitten tegen een muur op. Het bleek uiteindelijk een goede zaak, want de ervaring werd dit artikel; de bonus is dat ik veel plezier heb gehad in het schrijven ervan.

Generatieve AI gebruiken om writer's block te overwinnen is iets waar ik al eerder over heb gelezen. Maar in de diepte van de blokkade, dicht bij paniek. Ik dacht er niet meteen aan. In plaats daarvan leed ik twee dagen voor mijn 'Aha'-moment. Als dit een moraal heeft, blijf dan kalm en ga door. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik hoor graag jouw ervaringen met writer's block en hoe je het hebt overwonnen. Laat een reactie achter en ik zal zo snel mogelijk reageren.


Oproep tot actie

Als je nog niet geëxperimenteerd hebt met Generative AI tools, spring er dan meteen in. Het hoeft je niets te kosten, behalve je tijd. Kijk eens naar OpenAI, GPT-3 is (of was) nog steeds gratis te gebruiken, maar je moet wel een account aanmaken bij OpenAI. De Microsoft Bing Chat is ook bijna (?) overal beschikbaar, en Google's Bard is net geïntroduceerd in Europa maar is al een tijdje beschikbaar in het VK en de VS.