Overwerk: De sluipmoordenaar van creativiteit.

De stille saboteur: hoe stress creatief denken belemmert. 

Ik ben er eindelijk achter. 

In mijn vorige artikel schreef ik over writer's block en hoe ik die heb overwonnen.

Ik zat in de problemen: Hoe GPT-4 me redde van writer's block

Deze week gebeurde hetzelfde, maar deze keer raakte ik niet in paniek. In plaats daarvan was ik vastbesloten om uit te zoeken waar het probleem zat en manieren te vinden om het permanent op te lossen. Het komt allemaal neer op veel te veel hooi op je vork nemen. Ik zal het uitleggen.

Twee jaar geleden besloot ik voor mezelf te beginnen, maar het kwam me goed uit dat ik in mijn huidige functie kon blijven toen het oude bedrijf waarvoor ik werkte werd opgekocht. Dat is alles wat het de eerste anderhalf jaar was, een gemak. Toen, aan het begin van dit jaar, tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie, begon ik het potentieel te zien om mijn bedrijf uit te breiden naar gebieden waar ik me sterk bij betrokken voelde. Het probleem was dat ik toegewijd was, en nog steeds ben, aan mijn huidige functie, maar een langzame uitbreiding als deze leek me haalbaar. En in werkelijkheid was het

Ik ben een idioot, of niet? Een bedrijf starten na 60

De problemen begonnen maanden geleden toen ik weer regelmatig begon te schrijven. Ik was al enkele jaren lid van Medium en begon toen mijn eigen Substack om het potentiële publiek aan te vullen en te diversifiëren. Dit leidde tot andere ideeën en het doen herleven van projecten die al jaren sluimerden.

Voor ik het wist leed alles, behalve mijn primaire rol.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

Overwerk: De sluipmoordenaar van creativiteit
Overwerk: De sluipmoordenaar van creativiteit

De stille moordenaar in ons midden

Om mijn zelf veroorzaakte problemen een context te geven, volgt hier een korte tijdlijn van ideeën en semi-verplichtingen:

  1. Mijn primaire rol, waarvoor ik nooit minder dan 100% zal geven.
  2. Uitbreiden en diversifiëren van mijn eigen bedrijf op het gebied van Software Project Management.
  3. Artikelen schrijven en publiceren op Medium, Substack en op deze website.
  4. Ik herleef een fictieboek dat ik begon te schrijven in 2017, onderbroken door een ernstige ziekte.
  5. Plannen om een tweede bedrijf te starten dat zich richt op het leveren van Generative AI-diensten aan kleine en middelgrote bedrijven.
  6. Het plannen van een non-fictie boek over het belang van menselijke relaties in alle aspecten van het bedrijfsleven.

Aangezien ik, voorlopig althans, een eenmansband ben, vragen de punten 4, 5 en 6 gewoon om problemen. En vergeet niet dat ik een gezin en dagelijkse huishoudelijke verplichtingen heb. Waar haal ik de tijd vandaan? Kortom, dit is voor niemand haalbaar met enige kwaliteit.

Een klassiek overwerkscenario en allemaal mijn schuld.

De 80/20 regel: Overwerk overwinnen

Dus hoe los ik dit op? Concentreren op de prioriteiten is het geheim, de beroemde 80/20-regel van Warren Buffet (hoewel de regel al van voor de tijd van Mr. Buffet dateert, daar ben ik zeker van). Ik moet 80% van mijn beperkte tijd besteden aan de 20% meest productieve en constructieve projecten.

De bijna onweerstaanbare verleiding om meer verplichtingen en verantwoordelijkheden toe te voegen, moet worden overwonnen. Zodra de eerste projecten semi-automatisch verlopen, is het tijd om te overwegen om iets nieuws aan te nemen.

Mijn hoofdtaak is ook een passie van me. Vanaf augustus heb ik echter besloten om het aantal geëngageerde dagen terug te brengen van vijf naar vier dagen per week. Veel van mijn creatieve problemen komen voort uit de afgelopen twee maanden waarin ik op zeer onregelmatige tijden heb gewerkt ter ondersteuning van een klantproject in Australië (ik werk vanuit Nederland). Natuurlijk heeft dit financiële gevolgen, maar ik kan het aan.

De volgende stap is mijn eigen bedrijf. Ik ben begonnen met me te richten op een kleine subset die gerelateerd is aan Software Project Management, maar dit is zo gespecialiseerd dat ik nooit enige tractie of klanten zal kunnen krijgen. Het is gewoon veel te specifiek. In plaats daarvan moet ik overschakelen op een meer verkoopbare strategie die gericht is op de hele levenscyclus van Software Project Management.

Tot slot mijn wekelijkse inzet om boeiende en waardevolle artikelen te publiceren. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt om mijn schrijfvaardigheden te verbeteren en het zou nuttig zijn om eindelijk iets te verdienen met deze activiteit.

De overige ideeën en projecten worden stevig op de lange baan geschoven.

De verborgen gevolgen van overwerk: Creativiteit

Overwerk kan een creatieveling besluipen voordat we er erg in hebben. Ik heb het geluk dat de gevolgen op tijd tot me zijn doorgedrongen, zodat ik er iets aan kan doen. Dit zijn enkele van de belangrijkste dingen waar je als creatief op moet letten.

  • Cognitieve vermoeidheid: Als je overwerkt bent, draaien je hersenen gedurende langere periodes op hoge snelheid; uiteindelijk hebben ze tijd nodig om af te koelen en bij te tanken. Zo niet, dan kunnen ze niet optimaal functioneren.
  • Stress: Een hoog stressniveau kan het moeilijker voor je maken om te ontspannen en je geest te laten dwalen, wat vaak het moment is waarop creatieve ideeën naar boven komen. Wat je ook doet, begin niet met roken om je hierbij te helpen - een vreselijke zet.
  • Burn-out: Deze staat van vermoeidheid kan je motivatie ondermijnen, het moeilijk maken om je te concentreren en je creativiteit drastisch verminderen. Naar mijn mening is dit een van de moeilijkste problemen om zelf te diagnosticeren.
  • Gebrek aan diverse ervaringen: Creatief denken komt vaak voort uit het vermogen om verbanden te leggen tussen schijnbaar ongerelateerde dingen. Het enige wat ik doe buiten werk en gezin is lezen. Ik moet meer buiten komen.
  • Verwaarlozing van zelfzorg: Overwerken leidt vaak tot verwaarlozing van belangrijke zelfzorgpraktijken zoals lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende slaap. Deze aspecten van zelfzorg zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en het behoud van een goede hersenfunctie en creativiteit. Ik heb het geluk dat mijn vrouw ervoor zorgt dat ik goed eet. Maar ik moet nog steeds werken aan lichaamsbeweging.

Misschien klinkt dit voor sommigen van jullie overdreven, het is geen volledige lijst, maar het geeft je wel een idee. We kunnen maar zoveel aan. Als we nog meer op ons nemen, vermindert dat onvermijdelijk onze effectiviteit.

De creativiteitsmoordenaar verslaan

Erkennen dat we te veel hooi op onze vork nemen is vaak onvoldoende om een gezond creatief proces te garanderen. Een of meer van deze strategieën, kies maar uit, zullen een creatieve als goede mentale conditie behouden.

  • Neem pauzes: Regelmatige pauzes, zelfs korte, tijdens je werkdag kunnen cognitieve vermoeidheid helpen voorkomen. Een snelle wandeling over het parkeerterrein is beter dan niets.
  • Oefen Mindfulness en Ontspanningstechnieken: Deze kunnen helpen om stress te verminderen en een geestestoestand te bevorderen die bevorderlijk is voor creativiteit.
  • Geef prioriteit aan zelfzorg: Zorg dat je genoeg slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt. Beweging is mijn grootste tekortkoming en roken ☹️
  • Streef verschillende ervaringen na: Doe verschillende activiteiten buiten het werk. Dit kan een boek lezen zijn, een museum bezoeken, wandelen in de natuur of een nieuwe hobby leren. Ook goed voor het gezin.
  • Inspiratie zoeken: Misschien moet je actief op zoek gaan naar creatieve inspiratie. Dit kan inhouden dat je veel moet lezen, naar kunst moet kijken, naar muziek moet luisteren, films moet kijken of iets anders dat je verbeelding prikkelt.

Dit zijn slechts een paar suggesties van het internet, maar het zal voor iedereen anders zijn. Het belangrijkste is dat je er alles aan doet om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.

In de woorden van het Bob Marley-nummer, Don't Worry, Be Happy.

Laatste gedachten

Trap niet in de val; neem alleen projecten aan die je aankunt. Als je jezelf verder pusht, zal dat ergens een negatieve invloed op hebben. Denk aan je eigen persoonlijke en professionele groei. Blijf nieuwsgierig, probeer nieuwe dingen uit, maar overdrijf het niet.

Ik wil dat boek afmaken en aan het volgende boek in de serie beginnen. Ik wil een nieuwe onderneming opzetten naast mijn huidige bedrijf. Ik heb veel ideeën om te schrijven over Human Relations in Business en het belang daarvan. Ik doe hier nog niets mee, waarschijnlijk tot het einde van het jaar, misschien zelfs tot in het volgende jaar.

Zelfs dan zal ik voorzichtig zijn met welk project ik aanneem. Ik ben benieuwd hoeveel invloed deze veranderingen zullen hebben op mijn volgende artikel. Ik denk dat we daar wel achter zullen komen, of niet?


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, de rol van de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om een gratis of betaald abonnee te worden; ik stel de steun zeer op prijs; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).