Van gedraineerd naar geïnspireerd.

Creativiteit opnieuw aanwakkeren in omgevingen onder hoge druk. 

De veerkrachtige creatieveling: Terugkomen van de tol van overwerk. 

Wat voor mij werkte. 

Ik heb het schrijven van de nieuwsbrief van deze week tot laat uitgesteld, waarschijnlijk te laat om mijn zelfopgelegde deadline te halen. Ik werd vanochtend heel vroeg wakker, om 03:00, en voelde me schuldig dat ik het niet zou halen. Het is nu 04:00 uur en ik moet over 2 uur weg voor mijn werk. Niet veel tijd om een gepolijste en interessante post te schrijven.

https://kodifyit.com/Main/2023/07/23/overwork-the-stealthy-assassin-of-creativity/

Toch zie ik het als een experiment. Wat kan ik produceren in de resterende tijd? Ik wil het niet overhaasten. Het resultaat is een korte post die me heeft geïnspireerd om te ontspannen en te genieten van het proces.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Vredig berglandschap, kijkend uit een hut met een open notitieblok.
Van gedraineerd naar geïnspireerd Creativiteit opnieuw aanwakkeren in omgevingen met hoge druk

Een tijdgebonden proces

Ik begon met mijn gebruikelijke routine, een idee gevormd door mijn tijdsbeperkingen. Ik opende GPT-4 en speelde mijn idee uit, samen met een paar richtlijnen voor de stijl. Toch zie ik het als een experiment. Wat kan ik produceren in de resterende tijd? Ik wil het niet overhaasten, maar het resultaat moet nuttig en waardevol zijn voor de lezers. Het resultaat is een korte post die me heeft geïnspireerd om te ontspannen en te genieten van het proces. Dit is de eerste prompt:

Stel een lijst van 10 artikeltitels voor gebaseerd op het thema "Overwerk: De creativiteitsimpact overwinnen". De stijl moet aantrekkelijk, semi-informeel en geoptimaliseerd voor SEO zijn. Geef ook een lijst met 3 mogelijke ondertitels voor elke titel in dezelfde stijl.

Nadat ik een voorgestelde titel en ondertitel had gekozen die me aanspraken, vroeg ik GPT om me een lijst met variaties te geven, wat resulteerde in bijna de titel en ondertitel die ik gebruikte - met slechts een paar wijzigingen om mijn stem weer te geven.

De hoofdlijnen

Ik gebruik Generative AI bijna altijd om een algemene opzet voor een artikel te suggereren. Maar ik gebruik de gegenereerde resultaten nooit. Dit klinkt als een zinloze oefening, maar wat ik er wel mee bereik is dat ik me op het pad van creatief denken begeef:

Dank u. Kunt u mij nu een opzet geven voor een artikel gebaseerd op titel 7 met de tweede voorgestelde ondertitel? Elke sectiekop moet dezelfde stijl hebben als de titel. Richt je op een artikel van 1500 woorden. Verdeel dit voorgestelde aantal woorden over elke sectie.

Dit geeft me de basis die ik nodig heb om te beginnen. Ik heb geen van de voorgestelde secties gebruikt, noch ben ik binnen de voorgestelde opzet zelf gebleven. Maar het geeft me wel een kader om op voort te bouwen.

Is dit vals spelen?

Ik kan alleen voor mezelf oordelen; ik weet zeker dat sommigen honderd procent tegen dit proces zullen zijn, terwijl anderen hopelijk het beginpunt over het hoofd zullen zien en zich op de inhoud zullen concentreren. Het hele punt is om over het gevreesde startpunt van een lege pagina heen te komen, wat altijd intimiderend is. Daarom, en alleen daarom, heb ik GPT-4 gebruikt om de bal aan het rollen te brengen.

Terwijl ik dit schrijf, dwaalt een deel van mijn gedachten al af om een uitgelichte afbeelding te genereren. Ik ben Midjourney een aantal nieuwsbrieven geleden gaan gebruiken. Ik heb me nooit prettig gevoeld bij het gebruik van bestaande afbeeldingen die gemakkelijk op internet te vinden waren. Per slot van rekening is iemand de eigenaar of heeft hij moeite gedaan om de afbeeldingen te maken. Het voelt gewoon niet erg ethisch om deze afbeeldingen te gebruiken zonder de originele maker te kunnen erkennen.

Piekeren helpt nooit

Op dit moment ben ik 30 minuten bezig en ik ben blij met de resultaten. De moraal hiervan is dat je je geen zorgen moet maken. De sleutel tot het schrijven van iets creatiefs is om ontspannen te zijn; je moet het nooit zien als een taak met een deadline. Schrijf zo snel als je kunt en verbeter de vele spel- en grammaticafouten als je klaar bent.

Het aanboren van de creatieve stroom kan delicaat zijn en gemakkelijk verstoord worden als we stoppen en elke zin corrigeren terwijl we bezig zijn. Vergeet het, ga door en zet door tot het einde. Het redigeerproces zal zichzelf op het juiste moment oplossen.

De redactie

Het redigeerproces kost tijd, maar sinds ik eerder dit jaar met deze nieuwsbrief ben begonnen, ben ik een stuk sneller. Een ander hulpmiddel in mijn gereedschapskist is Grammarly. Als het stuk af is, zet ik Grammarly aan om het te controleren en correcties voor te stellen. Wat ik fijn vind aan Grammarly is dat het snel en gemakkelijk is om fouten te vinden. Vaak verwerp ik echter de voorgestelde correctie of wijziging.

Net als bij al deze hulpmiddelen kan het algemene gevoel voor het thema van het artikel verloren gaan als we onnadenkend de voorgestelde correcties volgen. Zorg ervoor dat je de wijzigingen bekijkt in de context van de alinea die eromheen is geschreven. Ik heb bijvoorbeeld het woord 'sleutel' gebruikt in dit bericht. Grammarly zal waarschijnlijk voorstellen om het te veranderen in 'essentieel' of iets dergelijks. Maar dit is niet wat ik wilde overbrengen aan jou, de lezer. De suggestie zal worden verworpen omdat het de context mist waarbinnen het woord werd gebruikt.

Jij bent de schepper, niet deze hulpmiddelen. Ze zijn enorm ondersteunend en behulpzaam, maar, zoals met veel dingen in het leven, hebben ze hun beperkingen. Ga altijd af op je gevoel.

Laatste gedachten

Dat is het, klaar. Drie kwartier nadat ik was begonnen. Ik ben klaar om te bewerken, de afbeelding te genereren die ik wil, de lay-out te controleren en te publiceren. Het vinden van de volgende zin of het volgende woord zou geen urenlange inspanning moeten kosten.

Enkele maanden geleden kostte het produceren van mijn eerste artikel gemiddeld twaalf uur. Met mijn proces heb ik dit teruggebracht tot de helft, waarbij de meeste tijd opgaat aan onderzoek. Als ik me een beetje lui voel, duurt het eigenlijke schrijfproces tegenwoordig niet meer dan twee uur.

Voor het bericht van vandaag was helemaal geen onderzoek nodig. Niet slecht voor minder dan een uur werk.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, de rol van de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om een gratis of betaald abonnee te worden; ik stel de steun zeer op prijs; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).