De alledaagse ondernemer:

Start je zijactiviteit met focus en flair. 

Vind je niche: Onderzoek je bijbaantjes. 

De alledaagse solopreneur. De afgelopen maand heb ik me gerealiseerd dat het opbouwen van een bedrijf als bijbaan moeilijk is, maar niet alleen om de redenen die ik aanvankelijk dacht. De bijna overweldigende verleiding om al je interesses tegelijk te volgen is een recept voor rampspoed, uitputting en potentiële burn-out. In het artikel van vandaag gaat het erom realistisch te zijn met je verwachtingen, prioriteiten te stellen voor de belangrijkste taken en je doelen te bereiken.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Gemaakt met Midjourney: De alledaagse solopreneur.

Gemaakt met Midjourney: De alledaagse solopreneur

De duivel zit in de details

Dit artikel ging niet in op de lijst van dingen die ik probeerde te doen. Dus toen ik ging zitten en deze op een rijtje zette, realiseerde ik me dat ik in de val was gelopen van het naïef onderschatten van de moeite die het zou kosten.

Ik ben een idioot, of niet?

Ik had een lijst met dingen die ik moest doen, te beginnen met een bedrijfsmanagementapplicatie waarvoor ik Notion koos. Dit kostte veel meer tijd om op te zetten en te configureren dan ik had verwacht voordat ik vond dat het dicht genoeg bij mijn vereisten lag om met een goede planning te kunnen beginnen.

Ik had de hoofdfocus van mijn nieuwe bedrijf al en concentreerde me toen op het bouwen van een ondersteunende website. Een andere complicatie was het hebben van een tweetalige website, mijn moedertaal Engels en Nederlands. Waarom Nederlands? Ik woon al meer dan twintig jaar in Nederland en de meeste potentiële klanten zouden Nederlands als moedertaal hebben.

In dit stadium ben ik ontspoord. Ik had voor ogen dat mijn bedrijf zich zou richten op één specifiek gebied van Software Project Management; het probleem was dat het veel te gespecialiseerd was, en nog steeds is, om potentiële klanten aan te trekken. Ik had ook verschillende andere ideeën, die ik meteen begon uit te voeren in plaats van me te concentreren op mijn hoofddoel.

 

Je passie identificeren

Ik heb op de harde manier geleerd om me aan één doel tegelijk te houden, en niet alleen dat, maar ook om realistisch te zijn over hoe dat doel het beste bereikt kan worden. Om duidelijk te zijn, bijna elk softwareproject waar ik de afgelopen decennia bij betrokken ben geweest, voldeed niet aan alle eisen van de klant. Dit was altijd te wijten aan een ondermaats specificatiedocument. Ik wil dit probleem aanpakken door betrokken te zijn bij het opstellen van dit uiterst belangrijke document, lang voordat de klant contact opneemt met softwareleveranciers of ontwikkelaars.

Versplinter complexiteit: Essentiële vereisten verzamelen

Mijn passie was dus duidelijk. Maar hoe ik die op mijn website en in artikelen presenteerde, was onbegrijpelijk voor potentiële klanten. In plaats daarvan had ik de zakelijke presentatie in een algemener en makkelijker te begrijpen kader moeten benaderen. Nu moet ik opnieuw beginnen, gelukkig niet vanaf nul, maar ik moet met beide benen op de grond blijven staan en proberen mijn bedrijf te zien door de ogen van potentiële klanten.

Maar dit is niet het einde van het verhaal. Als optimist bleef ik de ideeën opstapelen tot ik geen leven meer over had. Alleen slapen, werken, eten en dan weer slapen.

 

Tijdmanagement

Ik weet dat het blokkeren van tijd voor mij werkt in mijn dagelijkse werk, maar om de een of andere reden heb ik deze filosofie niet toegepast op mijn andere zakelijke activiteiten. Naïviteit slaat weer toe; ik dacht dat ik alles aankon wat ik in de ring gooide. Ik faalde jammerlijk en begon bovendien mijn gezinsleven te beschadigen.

Dit zijn de andere activiteiten die ik heb ondernomen:

  • Artikel schrijven voor Medium, Substack en LinkedIn.
  • Ik wilde het schrijven van een boek afmaken waar ik jaren geleden aan begonnen was.
  • Het lumineuze idee om een tweede bedrijf te beginnen, ook in de zakelijke dienstverlening.

Als ik naar deze korte lijst kijk, lijkt het niet zo veel. Maar gezien de tijd die nodig is voor mijn beroep en mijn primaire zakelijke focus. Er zaten bij lange na niet genoeg uren in een dag. Je zult merken dat ik ook geen tijd heb uitgetrokken voor mijn gezin; gezin en gezondheid zijn belangrijker dan wat dan ook.

Hier moest een realistisch en praktisch tijdmanagementplan worden gemaakt. De eerste stap was het terugbrengen van mijn inzet voor mijn werk van vijf naar vier dagen per week. Dit heeft een financiële impact die ik in ieder geval een tijdje aankan. Mijn primaire bron van inkomsten en de verantwoordelijkheden die bij deze toewijding horen, moeten mijn belangrijkste focus blijven.

Ik kan me nu volledig concentreren op mijn schrijfcarrière, waar ik veel plezier aan beleef, ook al levert het nog geen noemenswaardig inkomen op. Elke vrijdagochtend is nu gereserveerd als schrijftijd. Recente veranderingen in sommige platforms hebben ook niet geholpen. Het positieve is dat ik de kick heb gekregen die ik nodig had om mijn schrijf- en marketingvaardigheden te verbeteren.

Achter Medium's oorlog tegen AI-gegenereerde content

Ik merkte ook een effect op mijn schrijven. De onsamenhangendheid van mijn ambities beïnvloedde mijn consistentie in het onderwerp. Om een publiek op te bouwen, moet je er consequent voor zorgen dat alle artikelen verband met elkaar houden. Hoe kon ik anders verwachten succesvol te zijn? Als ik binnen andere niches wil schrijven, is dat ook prima, maar ik zou een ander kanaal moeten beginnen voor deze posts.

De rest van de vrijdag, en ergens in het weekend een halve dag, gaat op aan het herbouwen van mijn eigen businessmodel, marketing en onderzoek. Dit omvat een kleine herbouw van de website en het opbouwen van een zakelijk netwerk. Dit houdt ook in dat ik een aanhang moet ontwikkelen op LinkedIn en in de lokale zakenwereld. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik heb nog geen idee van marketing. Vandaar het onderzoeksaspect.

 

Toekomstige projecten

Twee belangrijke projecten moeten helaas (gelukkig?) op een laag pitje blijven staan. Beide zullen enorm veel tijd in beslag nemen en ik moet nog beslissen wat hun prioriteit is.

Ten eerste ben ik geïnteresseerd in het potentieel van Generative AI voor bedrijven. Het probleem is dat het voor velen een black box is; ze hebben geen idee waar ze moeten beginnen en zelfs niet of de technologie enig voordeel zal opleveren. Enkele van de voordelen worden goed gepresenteerd in een recent artikel op LinkedIn door Davidson Samuel.

Dit is waarom AI-generatie een must is voor kleine bedrijven (en hoe je ermee kunt beginnen!)

Er zijn natuurlijk nog veel meer artikelen en posts, maar geen enkele daarvan weerhoudt de gemiddelde bedrijfseigenaar of CEO ervan om de perceptie te overwinnen dat het gewoon de zoveelste technologie is. Ik wil een bedrijf opbouwen om het gebruik van deze tools te presenteren en te faciliteren om hun bedrijven te helpen groeien. Ambitieus, ik weet het, maar we moeten ergens beginnen.

In verband daarmee heb ik onlangs verschillende artikelen gepubliceerd over Generative AI en de hulp die het kan bieden. Nu heb ik me vooral gericht op de impact van deze tools op creatief schrijven, maar ik ben ook druk bezig geweest met het onderzoeken van de mogelijke implicaties voor bedrijven.

Overwerk: De sluipmoordenaar van creativiteit

Een paar jaar geleden begon ik met het schrijven van een fictieboek dat al jaren aan me knaagde. Het ging erg goed, bijna dertigduizend woorden in slechts anderhalve maand. Een ernstige ziekte onderbrak het boek en sindsdien heb ik niet meer de tijd of de motivatie kunnen vinden om het boek af te maken. Maar ook dit zal moeten wachten. Ik kan maar zoveel doen.

 

Laatste gedachten

Er is niets mis met het hebben van ambities en dromen, maar het effectief plannen ervan is essentieel. Ik weet zeker dat de meesten wel eens hebben meegemaakt dat ze zoveel te doen hadden dat ze niet wisten waar ze moesten beginnen. Dan geven ze het op en doen ze helemaal niets. Stel prioriteiten en focus realistisch.

Het is zo gemakkelijk om jezelf te overbelasten en pas als je je realiseert dat je wel aan alles begint, maar niets doet, dringt de realiteit pas goed tot je door. Wees praktisch en erken je beperkingen. Het belangrijkste is dat je tijd neemt voor je gezin, ontspanning en om weer op te laden.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, de rol van de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om een gratis of betaald abonnee te worden; ik stel de steun zeer op prijs; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).