De alledaagse solopreneur: Rebranding en opnieuw beginnen

De moeilijkheden van eenvoudigweg beginnen met een bijbaan

Deze artikelen zijn in de eerste plaats geschreven voor degenen die een eigen bedrijf beginnen of dat van plan zijn. De bedoeling is om je te helpen de valkuilen te vermijden en een vlotte start te maken.

In de post van vorige week beschreef ik mijn dilemma - de moeilijkheden van het eenvoudigweg beginnen met een bijbaan en het focussen op één idee tegelijk. De afgelopen week heb ik nagedacht over hoe ik mijn jonge bedrijf KodifyIT te veel had gebonden aan mijn krabbels op Medium en Substack-tijd voor een scheiding.

Onthulling. Ik gebruik soms generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten die ik nog moest bedenken.

Solopreneur van middelbare leeftijd met laptop
De alledaagse ondernemer

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over Projectmanagement, Business, Generatieve AI en Creatief Schrijven. Als je dat nog niet hebt gedaan, abonneer je dan met mijn Medium Referral Link, je zult er geen spijt van krijgen. Vergeet je niet te abonneren en me te volgen. 👍

Het werk verdelen

Er zijn twee hoofddoelen, in plaats van de vier of vijf die ik eerder dit jaar naïef op me nam: schrijven en mijn zakelijke ambities.

Schrijven doe ik vooral voor mijn plezier. Natuurlijk zou het leuk zijn om er iets mee te verdienen; misschien gebeurt dat, misschien ook niet. Het belangrijkste is het oprechte gevoel dat ik iets bereikt heb door mijn gedachten naar buiten te durven brengen, iets wat ik persoonlijk een paar jaar geleden nooit gedurfd zou hebben. Ik ben van nature erg verlegen en introvert en het heeft tientallen jaren geduurd om mijn verdediging op te bouwen. Als je me nu zou ontmoeten, zou je nooit denken dat ik introvert ben 😉.

In de afgelopen weken realiseerde ik me dat potentiële zakelijke klanten niet het soort mensen zijn dat geïnteresseerd is in het gewauwel van het artikel. Zeer waarschijnlijk zullen ze dat ook nooit zijn. Dus waarom, vraag je jezelf af, zijn het Medium- en Substack-profiel zo nauw verbonden met het bedrijf? Het zijn twee totaal verschillende aspecten.

Natuurlijk zal ik over veel verschillende onderwerpen schrijven, maar wat dan nog? Ik geniet ervan en ik hoop dat jullie dat ook doen.

De oplossing was simpel. Ze opsplitsen en de schrijfprofielen een nieuwe naam geven die beter past bij waar ik het liefst over schrijf.

Pas op voor gebroken links

Een totale rebranding van accounts in Medium en Substack is relatief eenvoudig, maar wees je bewust van de mogelijkheid van gebroken links op je sociale media-accounts. Dit is mogelijk het meest tijdrovend, afhankelijk van de bron van je links.

Links naar artikelen op Medium lijken nog steeds goed te werken, zelfs na het veranderen van je hele profiel, subdomein, enz. Maar ik zal dit de komende dagen voor de zekerheid in de gaten houden.

Medium: De URL van je profielpagina

Substack-links daarentegen vereisen dat je al je gedeelde links opnieuw bekijkt. Elke link moet worden bewerkt met het nieuwe subdomein ter vervanging van het oude.

Substack: Hoe verander ik mijn subdomein?

Gelukkig gebruik ik meestal links naar artikelen op Medium in plaats van Substack. Zoals ik al zei, zal ik de links de komende dagen in de gaten houden. Maar zelfs als ik deze links opnieuw moet bekijken, zal het niet lang duren, aangezien ik nog maar een dertigtal artikelen heb gepubliceerd. Het is duidelijk dat dit voor de meeste schrijvers een groter probleem zal zijn.

Het bedrijf kantelen

De post van vorige week ging kort in op het specialisatieprobleem van mijn bedrijfsmodel.

De alledaagse solo ondernemer: Start je bijbaan met focus en flair

Mijn passie was, en is, de maar al te vaak voorkomende problemen van klanten die hun software-eisen te laag specificeren. Dit leidt onvermijdelijk tot conflicten en teleurstelling, meestal na de eerste oplevering, tijdens de acceptatiefase van het project.

Het probleem met het opbouwen van een bedrijf om dit probleem aan te pakken is dat "Project Requirements Analysis" niets betekent voor potentiële klanten. Wat wel van invloed is, is de meer algemene term "Projectmanagement". Project Requirements Analysis is slechts één van de vele stappen binnen Project Management.

Onthulling van de sleutel tot projectsucces: De kracht van eisen-analyse en klantspecificaties

Zie je wat ik bedoel? Dit betekent iets voor mensen in het vak Projectmanagement, maar niet voor anderen.

Gelukkig is het omschakelen van mijn bedrijf en het ondersteunen van mijn website niet zo'n groot probleem als ik vreesde. Maar het moet nog wel gebeuren; je kunt zelf een kijkje nemen door op de links aan het einde van al mijn posts te klikken. Begrijp je welke diensten ik aanbied? Ik dacht het niet.

De boodschap moet eenvoudig te begrijpen zijn in de context van de ervaring van de potentiële klant. Maar met een beetje inspanning is dit allemaal eenvoudig en gemakkelijk; de grootste uitdaging is om de boodschap over te brengen. Dit betekent Marketing, een onderwerp waar ik nul ervaring in heb.

Ik kijk er helemaal niet naar uit.

Het bedrijf opbouwen

Ik wil aan de slag en niet mokken om de marketing te doen. Het leven als zelfstandig ondernemer is veel uitdagender dan ik had verwacht. Gewoon een specialist zijn in mijn vakgebied is gewoon niet genoeg.

Ik moet mijn netwerk en contacten opbouwen voor de volgende fase van het opbouwen van een bedrijf. Ik heb verschillende ideeën, maar ik spartel rond als een vis in het water. Dit is waar de GenAI tools beginnen te schitteren.

Als eerste komen de beschikbare middelen aan de beurt:

Ik heb een klein bedrijf dat gespecialiseerd is in Projectmanagement, meer specifiek in Project Requirements Analysis. Ik heb geen ervaring met marketing. Kunt u mij een uitgebreide lijst met bronnen geven waarmee ik kan leren hoe ik mijn nieuwe bedrijf op de markt kan brengen?

Geweldige resultaten natuurlijk, maar niet precies wat ik nu nodig heb. Maar een uitstekend uitgangspunt. GPT-4 is een beetje beperkt; helaas zijn we tot september 2021 beperkt tot de trainingsgegevens. Bing Chat geeft niet zo'n uitgebreide lijst met resultaten, maar de links die worden gegeven zijn tenminste actueel en relevant.

Ik vroeg ook om een marketingplan met mijlpalen, ook een goed uitgangspunt. Natuurlijk zou ik het kunnen doen, maar ik moet de moer aandraaien en er moeite voor doen. Als jij je in een soortgelijke positie bevindt, hoef je niet alles te doen, alleen de punten die je in de goede richting helpen. Plannen veranderen hoe dan ook voortdurend, dus zolang de basis is geregeld, komt de rest vanzelf.

Laatste gedachten

Ik plan mijn artikelen niet wekelijks; ik schrijf wat er in mijn hoofd opkomt. Misschien is dit niet de meest productieve methode; misschien moet ik eens nadenken over het creëren van een ideeënfabriek.

Het is echter het leukst om doordeweeks niet te weten waar ik de volgende keer over zal schrijven. Ik denk dat het betekent dat ze fris blijven en mijn persoonlijkheid beter weerspiegelen.

Ik hoop dat je een goede week voor de boeg hebt. Tot de volgende keer, pas goed op jezelf.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).