De stervende kunst van het geen fuck geven: Een moderne gids.

Burn-out voorbij: De voordelen van minder zorgen op de juiste gebieden. 

Vele jaren geleden vond ik het belangrijk wat mensen van me dachten. Ik raakte gestrest als ik een fout maakte of niet aan de verwachtingen van anderen voldeed. Het was het besef dat het enige wat ik bereikte was dat ik ziek werd en gevaarlijk dicht bij een burn-out kwam. Het werd zo erg dat ik mezelf elke ochtend uit bed moest slepen na weer een slapeloze nacht.

Ik kwam er eindelijk achter dat het niet uitmaakte wat anderen dachten, ik wist dat ik altijd mijn best had gedaan en het nooit opzettelijk had verpest. Ik had de oude kunst van "Not Giving a Fuck" herontdekt.

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.


Man zittend in het water op een stoel met haaien zwemmend aan zijn voeten
Gemaakt door Midjourney De stervende kunst van het geen fuck geven

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Dingen in perspectief plaatsen

We krijgen allemaal kritiek; gelukkig is een groot deel daarvan constructief bedoeld. Het geheim is hoe je met de klacht omgaat, niet het ongemakkelijke gevoel dat je überhaupt kritiek krijgt. Het is altijd de moeite waard om kritiek te analyseren en te verwerken, zelfs als deze destructief of met vijandige bedoelingen wordt gegeven.

Veel hiervan zal enige geldigheid hebben; luisteren en met een koel oog naar de punten kijken is altijd waardevol. Dat wil zeggen, houd emotie buiten de vergelijking, hoe opgewonden de criticus ook wordt, om het meeste voordeel te halen uit alle kritiek die gegeven wordt. Laat anderen zichzelf regeren met emotie en frustratie. Het zou het beste zijn als je je concentreert op de mogelijke lessen die je leert.

Als je hun beweegredenen niet begrijpt, vraag dan om opheldering en de redenering achter hun opmerkingen. Als de situatie verhit is, is het soms het beste om iedereen te laten afkoelen voordat je probeert hun standpunten volledig te begrijpen.

Het tweesnijdende zwaard van management: Kritiek en lof in evenwicht brengen

Er zal vaak kritiek zijn die geen waarde heeft en gemotiveerd is door de frustraties en mislukkingen van de gever. Laten we eens kijken hoe we hiermee om kunnen gaan.

Voordelen van geen fuck geven

In ieders leven hebben we wel eens mensen om ons heen die niets beters te doen lijken te hebben dan anderen aan te vallen. Ik weet zeker dat hier een paar redelijke verklaringen voor zijn. Maar omdat we geen psychologen zijn, is het niet aan ons om de mentale problemen van anderen op te lossen.

In plaats daarvan moeten we leren om deze incidenten te herkennen voor wat ze zijn en niets wat gezegd wordt ter harte te nemen. Er kan al dan niet sprake zijn van persoonlijke antipathie, maar we zijn om wat voor reden dan ook verbaal aangevallen en moeten dit op een gezonde manier verwerken.

Nadat we hebben geluisterd en zorgvuldig hebben geanalyseerd wat er is gezegd, kunnen we besluiten dat het geen waarde heeft. Maar wees voorzichtig; zelfs een emotionele tirade kan een kern van waarheid bevatten. Het belangrijkste is dat we nooit iets persoonlijk opvatten, zelfs niet als de motivatie een persoonlijke aanval is. Controle houden over je emotionele reacties is de sleutel, en dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Dingen loslaten als er geen waarde meer aan is, is het enige moment om de houding van "Not Giving a Fuck" aan te nemen.

De verborgen gevaren

Er bestaat een reëel gevaar, vooral in een werkomgeving, dat je je prioriteiten verandert om je baas niet te irriteren in plaats van de kwaliteit van je werk te verbeteren. Vergeet nooit dat de taken die voor je liggen de hoofdzaak zijn, die je volledige aandacht verdienen, ongeacht wat anderen ervan vinden.

Ik heb dit al in andere artikelen vermeld, maar het is de moeite waard om het er nog eens over te hebben. Jaren geleden had ik een baas die zelfs de kleinste fout persoonlijk opvatte. Het was alsof hij het gevoel had dat we hem opzettelijk probeerden te ondermijnen in de ogen van de klant. Het hele team van zeven mensen paste snel onze werkprocessen aan om hem niet boos te maken, zelfs als dat betekende dat het werk dat we voor de klant deden in gevaar kwam.

Hoe herken je een slechte manager? En hoe je er geen wordt.

Het kan zijn dat een bepaalde persoon verantwoordelijk is voor veel van de kritiek die op jou is gericht. Het echte probleem is dat hoewel negentig procent van de opmerkingen van deze persoon waardeloos blijken te zijn, de resterende tien procent misschien wel enige waarde bevat. Het probleem is dat we deze vaak over het hoofd zien omdat we gewend zijn geraakt om alles wat door deze specifieke persoon gezegd wordt, af te wijzen.

Elke dag is een leerervaring; het zou zonde zijn om een belangrijke les te missen vanwege vooroordelen. Probeer een open geest te hebben en alles als een potentiële les te beschouwen.

De kunst beheersen

De belangrijkste stap om deze kunst onder de knie te krijgen is zelfbewustzijn. Deze stap begint met introspectie en het begrijpen van je kernwaarden, passies en prioriteiten. Leer zelfkritisch te zijn en neem de tijd om je prestaties af te zetten tegen je verwachtingen. Wees strenger voor jezelf dan je normaal gesproken acceptabel zou vinden van iemand anders.

Leer luisteren, echt luisteren, naar wat er gezegd wordt. Het is veel te gemakkelijk om aan te nemen dat je alles weet en begrijpt, terwijl je in werkelijkheid waarschijnlijk maar de helft van het gesprek hebt gehoord. Dit is veel moeilijker dan het klinkt, vooral als het gesprek in de vorm van kritiek is.

Het zit in de menselijke aard dat we, wanneer we aangevallen worden, automatisch in de verdediging schieten. In extremere gevallen reageren we met een eigen aanval. Beide reacties maskeren alle waardevolle inzichten die je in je prestaties hebt opgedaan. Zonder perfecte herinnering zullen deze juweeltjes van dagelijkse levenslessen ongetwijfeld verloren gaan.

Na verloop van tijd zul je een verhoogd gevoel van helderheid, focus en vrede ontdekken terwijl je de kunst van "Not Giving a Fuck" onder de knie krijgt.

Potentiële kritiek overwinnen

Een veel voorkomende misvatting is dat kiezen voor Not to Give a Fuck apathie of onverschilligheid impliceert. Deze praktijk gaat over selectieve betrokkenheid - je energie en focus alleen richten op wat overeenkomt met je waarden en passies. Het is essentieel om duidelijk te maken dat deze kunst niet betekent dat je je van alles afkeert, maar dat je je engagement verstandig kiest.

Je kunt bestempeld worden als "onverschillig", "egoïstisch" of "lui". Het is cruciaal om gegrond te blijven in je redenen en ze effectief te communiceren. Begrijp dat je keuzes niet altijd bij iedereen in goede aarde vallen, en dat is niet erg. Je mentale welzijn en je gemoedsrust zijn van het grootste belang.

Het is cruciaal om een evenwicht te vinden tussen het beoefenen van de kunst en het vervullen van je verantwoordelijkheden. Dit betekent niet dat je taken of verplichtingen moet verwaarlozen, maar wel dat je begrijpt wanneer je moet delegeren, een pauze moet nemen of hulp moet zoeken. Evalueer regelmatig om er zeker van te zijn dat je niet afglijdt naar volledige onthechting.

Wanneer je je standpunt communiceert, benader gesprekken dan met empathie. Luister naar zorgen en kritiek en reageer met duidelijkheid over je keuzes. Onthoud dat de meeste kritiek voortkomt uit misverstanden. Duidelijke, open discussies kunnen de kloof overbruggen.

Omring jezelf met gelijkgestemde individuen of mensen die je keuzes begrijpen en respecteren. Dit ondersteuningssysteem kan je advies geven, ervaringen delen en je aanmoedigen als je kritiek krijgt.

Hoe te anticiperen op werkgerelateerde stress in je team en hoe er mee om te gaan.

Door je voor te bereiden op mogelijke kritiek en strategieën te hebben om deze aan te pakken, ben je beter in staat om je keuzes te maken en de kunst van Not Giving a Fuck met gratie onder de knie te krijgen.


Laatste gedachten

Dit artikel lijkt misschien luchthartig, maar het is bedoeld als een beetje "tongue in cheek". De punten die aan de orde worden gesteld zijn desalniettemin geldig. Er zullen altijd mensen zijn die je niet mogen, misschien gedreven door jaloezie of andere emotionele redenen. Hoe je met deze situaties omgaat, zal bepalen of je een professioneel en betrouwbaar persoon bent in al je huidige en toekomstige inspanningen.

Oefen en gebruik deze "kunst" spaarzaam en wees je zelfbewust wanneer je deze principes wel en wanneer je ze niet toepast. "Not Giving a Fuck" kan gemakkelijk averechts werken als je deze gevoelens publiekelijk uit. Bovendien is dit een intern proces om te helpen omgaan met de dagelijkse stress die we allemaal delen.

Met oefening word je een meester in de kunst.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).

 

1 gedachte over "The Dying Art of Not Giving a Fuck: Een moderne gids".

  1. nieuwsbrief

    Geweldig bericht. Ik was deze blog voortdurend aan het bekijken en ik ben onder de indruk!

    Zeer nuttige informatie, vooral het
    laatste deel 🙂 Ik zorg voor dergelijke info veel. Ik was op zoek naar deze informatie voor
    een lange tijd. Bedankt en veel succes.

Reacties gesloten.