Creativiteit herontdekken: Schrijven op vakantie

De parallellen tussen vakantie en projectplanning

Op het eerste gezicht zou een pauze alleen maar goed voor me moeten zijn. Een kans om te ontspannen en op te laden. Deze keer heb ik, zoals zo vaak de laatste tijd, alle organisatie aan mijn vrouw overgelaten. Dit is zo oneerlijk en lui als het klinkt. Ja, het is makkelijk om excuses te vinden dat ik het te druk heb om uit te zoeken waar we zouden verblijven of wat we zouden doen als we aankwamen. De waarheid is dat dit gewoon een andere vorm van luiheid is.

De gevolgen gaan natuurlijk veel verder dan dat. Het klinkt ideaal, nietwaar? Gewoon achterover leunen, je werk afmaken, inpakken en vertrekken zonder zorgen. Wat ik me echter heb gerealiseerd, is dat het leuke van vakantie niet alleen het op reis gaan is, maar ook de voorbereiding en planning. Dit moet op dezelfde manier worden uitgevoerd als een werkproject, als een gezamenlijke ervaring.

Natuurlijk veroorzaakte dit onnodige wrijving tussen mij en mijn vrouw. Er waren vaak misverstanden, wat in de eerste paar dagen tot een aantal ongemakkelijke momenten leidde. Ik moest overal aan twijfelen, terwijl ik al lang voordat we van huis gingen zo betrokken had moeten zijn dat ik al zou moeten weten wat de plannen voor elke dag waren.

De enige positieve kant hiervan is dat het me een 'in' heeft gegeven voor het artikel van deze week. Elke dag is een leerervaring. Ik heb mezelf en mijn vrouw beloofd dat ik er vanaf nu voor zal zorgen dat we al onze toekomstige reizen samen plannen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor elk project. We moeten allemaal zo vroeg mogelijk in de levenscyclus van een project zo betrokken mogelijk zijn.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Een schrijver wandelt door de bergen in Zwitserland, op zoek naar inspiratie
Ontstaan tijdens een reis Een schrijver op vakantie
Ontstaan in het midden van de reis: Een schrijver op vakantie

 

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


De aantrekkingskracht van de open weg

Ik vind reizen stressvol en blijf liever thuis. Maar ik ben dan ook introvert en moet mezelf dwingen om sociaal te zijn. Het vreemde is dat ik wel van gezelligheid houd. Het is gewoon moeilijk om ermee te beginnen. Ik zou altijd kiezen voor de makkelijke 'thuisblijven' optie. Daarom vertrouw ik op mijn vrouw om me de deur uit te duwen. Als ik dan eindelijk gillend uit mijn comfortzone ben gedwongen, geniet ik van elke minuut van onze uitstapjes.

Ook het starten van een nieuw project hoort spannend en interessant te zijn. Te veel van ons, vooral introverte mensen zoals ikzelf, voelen zich zo ongemakkelijk dat de stress van het onbekende onze gedachten overheerst. Het maakt niet uit dat we in de vele jaren van onze carrière nog nooit hebben gefaald om te leveren. Nieuwe dingen staan gelijk aan slechte dingen, altijd.

De waarheid is natuurlijk precies het tegenovergestelde. Nieuwe dingen, of het nu nieuwe culturen en plaatsen of projecten zijn, zijn altijd goed. Als we eenmaal op weg zijn, komt alles tot rust in onze gedachten; pas dan genieten we van het proces.

Voor creativiteit zijn nieuwe ervaringen zo waardevol als goud; we kunnen afstand nemen en de ervaringen onze geest laten openen voor nieuwe mogelijkheden en richtingen. Het starten van een nieuw project is hetzelfde; we worden uit onze doodlopende comfortzone gedwongen om nieuwe situaties en de mogelijkheden van nieuwe methodes en technieken onder ogen te zien. Met andere woorden, we leren en groeien.

De lege pagina: Een reflectie van de onbekende reis die voor ons ligt

Een lege pagina is de meest intimiderende uitdaging voor een schrijver. Ik heb hier al eerder over geschreven, maar de waarheid is dat er altijd wel iets is om over te schrijven. Deze week is het een onderbreking van de dagelijkse sleur en het openen van mijn geest voor nieuwe perspectieven.

Ik zat in de problemen: Hoe GPT-4 me redde van writer's block

Creatieve inspiratie komt op de meest onverwachte manieren; de problemen tussen mijn vrouw en mij voor deze reis zijn daar een goed voorbeeld van. Als dit niet was gebeurd, was het artikel van deze week heel anders geweest; ik heb geen idee waar het over zou gaan.

Nieuwe projecten kunnen ook worden gezien als een blanco bladzijde en brengen ook altijd nieuwe uitdagingen met zich mee. Voor individuen met weinig zelfvertrouwen, zoals ikzelf, worden deze uitdagingen in eerste instantie als negatief beschouwd. Pas als we eenmaal in het project geïnvesteerd zijn, komt ons zelfvertrouwen terug. Hoe dieper we erin geïnvesteerd zijn, hoe groter ons zelfvertrouwen.

We kunnen parallellen zien tussen het begin van een reis en een verhaal of, in een werkcontext, het begin van een nieuw project. Hoe we er in het begin ook over denken. De reis zelf is een enorm positief punt.

Helpen bij het creatieve proces

Het plannen van onze schrijfreis of ons schrijfproject is als het plannen van een reis. We laten ons verhaal leiden door de weg en verwelkomen het onverwachte. Spontaniteit en innovatie voeren de boventoon; deze vakantie was geen uitzondering. Ik heb veel parallellen gevonden tussen reizen en het leiden van een project, waarvan ik er al veel op de een of andere manier in mijn artikelen heb behandeld. Andere zitten in mijn achterhoofd en zullen te zijner tijd klaar zijn.

Waarom projectvoorbereiding is als inpakken voor vakantie

Net als schrijven is ook elk project een creatief proces waarbij we een evenwicht moeten vinden tussen het organiseren van onze gedachten en het volgen van onze instincten. Bedenk hoeveel problemen worden opgelost tijdens een pauze of een wandeling.

Een geweldig artikel op de website van Stanford: Onderzoek van Stanford toont aan dat wandelen creativiteit verbetert.Het artikel begint met de volgende stelling:

Onderzoekers van Stanford ontdekten dat wandelen creatieve inspiratie stimuleert. Ze onderzochten het creativiteitsniveau van mensen terwijl ze liepen versus terwijl ze zaten. De creatieve output van een persoon neemt met gemiddeld 60 procent toe als ze lopen.

Ze gaan verder met veel meer details, inclusief een link naar het volledige onderzoek. Steve Jobs was bijvoorbeeld beroemd om zijn wandelvergaderingen. Een zoektocht op internet onthult hoe niet alleen wandelen, maar vele activiteiten, zelfs douchen, onze probleemoplossende processen helpen. De meesten van ons hoeven niet overtuigd te worden, want we hebben het fenomeen allemaal al vaak meegemaakt in onze carrière.

Wegversperringen overwinnen

Soms lopen de beste plannen mis, hoe goed we ook ons best doen om alles ruim op tijd uit te zoeken. Deze dingen gebeuren en hier loont het om flexibel te zijn, een plan 'B' als je wilt.

Misschien heb je een specifieke kamer geboekt in het hotel van je keuze; het plan is om te genieten van je korte verblijf, te ontspannen tijdens een lui diner en uit te kijken naar een drankje in de bar na afloop. Je komt aan en bent meteen teleurgesteld dat de kamer die je dacht geboekt te hebben niet meer beschikbaar is. Het wordt nog erger; de eetzaal en de bar zijn vandaag gesloten, dus je moet ergens anders gaan eten. Het klinkt vergezocht, maar dit is ons gewoon overkomen.

Projecten kunnen ook snel ontsporen, vaak om redenen die buiten de scope vallen. De truc is om een behoorlijke buffer in te bouwen voor vertragingen of andere problemen die van invloed zijn op de opleverdatum. Als we te nauwkeurig plannen, zetten we alle betrokkenen bij het project meteen onder onnodige druk om de opleverdatum te halen. Vaak is de enige manier om dit te bereiken het verminderen van de kwaliteit van het werk.

Veranderingen in plannen zijn ongemakkelijk voor een vakantiereis, misschien zelfs teleurstellend, maar verder gaat de impact niet. Het effect is waarschijnlijk veel groter voor projecten met klanten die beloofde resultaten verwachten binnen het opgegeven tijdsbestek. De enige manier om dit zo veel mogelijk te voorkomen, is om rekening te houden met het onvoorziene, wat een buffer of meerdere weken of maanden kan vereisen, afhankelijk van de branche. Het is beter om de klant te informeren over een leverdatum voor een project waarvan we zeker weten dat het eerder vroeg dan laat zal aankomen.

De aanvankelijke teleurstelling van zo'n lange levertijd is snel vergeten, vooral als de levering mogelijk wordt voor de afgesproken datum.


Laatste gedachten

Deze vakantie was zowel een inspiratie als, soms, een teleurstelling. Voordat we aan onze reis door Europa begonnen, was ik benieuwd of de reis de creativiteit genoeg zou stimuleren om iets te hebben om over te schrijven. Ik hoefde me geen zorgen te maken; de belangrijkste les die ik heb geleerd van de afgelopen week is dat er altijd wel iets is dat de moeite waard is om over te schrijven. Je moet er alleen voor openstaan en jezelf toestaan om de verbinding te verbreken. Vertrouwen op de voorzienigheid.

De parallellen tussen vakanties en projectplanning zijn verrassend en talrijk. Ik heb er maar een paar aangestipt van de afgelopen dagen. Misschien moet je er dieper over nadenken, maar dat is voor een andere keer en een andere post.

Ter informatie: ik heb mijn M2 MacBook Air meegenomen en dit artikel geschreven in Ulysses. Maar ik had het ook op mijn iPad of zelfs mijn telefoon kunnen schrijven. Misschien heb je liever pen en papier; ik denk dat een klein notitieboekje meer dan voldoende zou zijn. Het is belangrijk om regelmatig te schrijven; het hoeft niet veel te zijn. Een paar alinea's per dag is genoeg om in een paar dagen een heel artikel te schrijven. Reizen en schrijven werken blijkbaar voor mij.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).

 

2 gedachten over "Creativiteit herontdekken: Schrijven op vakantie"

  1. escape rooms

    Geweldig artikel en recht voor z'n raap. Ik weet niet zeker of dit de beste plaats is om het te vragen, maar
    hebben jullie enig idee waar ik een aantal professionele
    schrijvers kan krijgen? Bedankt 🙂 Ontsnappingskamers hub

    • admin Post auteur

      Probeer de contactpagina of de link naar de e-maillijst.

Reacties gesloten.