Een Eureka-moment nodig? Maak een wandeling!

Lichtgevende momenten: Hoe pauzes kunnen leiden tot doorbraken

In mijn tijd als softwareontwikkelaar waren er vaak problemen waarvan de complexiteit groter werd naarmate ik er dieper in dook. Na een bepaalde hoeveelheid inspanning ging ik dan verder met iets anders. Maar het probleem zat altijd in mijn achterhoofd. Het knaagde aan mijn hersenen. Het antwoord kwam bij me op tijdens de avondwandeling met de hond of onder de douche. Ik herinner me dat ik zo enthousiast was om terug te keren naar kantoor om de oplossing uit te proberen.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Gemaakt door Midjourney: Een wandeling maken
Gemaakt door Midjourney: Een wandeling maken

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

We zitten allemaal wel eens vast, en dat is niet erg

Deze blikseminspiratie komt minder voor nu ik het vooral druk heb met Project Management of Product Ownership taken. Maar het is geruststellend om te weten dat als ik een probleem tegenkom dat ik niet kan oplossen, ik er uiteindelijk wel achter kom, meestal op de meest onverwachte momenten.

Van gedraineerd naar geïnspireerd: Creativiteit hervinden in omgevingen met hoge druk

Er bestaan veel voorbeelden, van moderne bedrijfsleiders tot grote filosofen uit het verleden en heden. Probeer deze tekst eens in te voeren in een zoekmachine: "Anekdote of voorbeeld van een groot denker die inspiratie vond tijdens een wandeling". Zie je wat ik bedoel?

Hier is een link naar een Medium-artikel van Som Dutt dat beschrijft hoe sommige van de echte groten hun inspiratie vinden terwijl ze niet werken. Ik heb het relevante citaat uit het artikel toegevoegd.

Hoe wandelen Nietzsche inspireerde?

Hoe schreef Nietzsche zijn boeken? Hij wandelde uren achter elkaar en liet de ideeën tot hem komen. Dit was zijn manier om geïnspireerd te raken.

Nietzsche was verre van de enige. De geschiedenis is bezaaid met inspiratie die opdoemt in de meest onverwachte situaties. Een van de bekendste is waarschijnlijk het 'Eureka!'-moment van Archimedes. De meesten kennen het woord wel, zelfs als ze helemaal niets over Archimedes weten. Andere historische wandelaars en denkers zijn Charles Darwin, Charles Dickens en Ludwig van Beethoven.

De puntjes op de i: Wat gebeurt er als je niet "denkt"?

Het Default Mode Network (DMN) is een neurowetenschappelijke term die verwijst naar de actieve gebieden in de hersenen wanneer iemand zich niet op iets specifieks concentreert. De geest laten dwalen is misschien wel hoe een leek als ik het het beste zou omschrijven. Hoewel het niet bewezen is, lijkt er een verband te bestaan tussen creativiteit en het DMN.

Shofty, B., Gonen, T., Bergmann, E., Mayseless, N., Korn, A., Grossman, R., Jalon, I., Kahn, I., & Ram, Z. (2022). Het default netwerk is causaal verbonden met creatief denken.

Wat dit allemaal precies betekent is mij een raadsel, maar van wat ik heb begrepen is aangetoond dat meditatie en andere vormen van ontspanning de cognitieve functie bevorderen. Dat is een mooie manier om te zeggen dat hoe minder je aan een probleem denkt, hoe groter de kans is dat de oplossing naar je toe komt.

We hebben allemaal wel eens de schijnbare doodlopende weg van doelgericht denken ervaren. Hoe meer we nadenken over een ingewikkeld probleem, hoe verder weg de oplossing lijkt. Erger nog, het lijkt alsof het probleem nog complexer is geworden en onmogelijk om op te lossen. Het beste wat we dan kunnen doen is een tijdje afstand nemen en iets heel anders gaan doen. Hier vinden we het gebied van diffuus denken.

Terwijl onze gedachten schijnbaar volledig bezig zijn met een ander onderwerp, werken delen van onze mentaliteit aan het probleem dat we eerder tijdelijk hadden laten varen. We realiseren ons niet dat dit voortdurend gebeurt en wanneer de oplossing boven water komt, geven we onszelf een schouderklopje omdat we het onoplosbare hebben opgelost. Ik neem aan dat we het hebben opgelost, alleen niet het bewuste deel van onze hersenen.

Blije voeten: hoe de eenvoudige handeling van het lopen wonderen verricht

Ik heb jonge ontwikkelaars geadviseerd om op te staan en te bewegen en niet de hele dag voor hun beeldscherm te zitten. Dit is deels vanwege de fysieke voordelen of om toekomstige problemen met lichaamshouding en RSI te voorkomen. Het is echter mijn ervaring dat de productiviteit en kwaliteitsnormen gehandhaafd blijven met regelmatige pauzes. Zelfs een korte wandeling over het parkeerterrein werkt herstellend.

Creativiteit herontdekken: Schrijven op vakantie

Te lang werken aan een taak kan uiteindelijk resulteren in een werkende functie. Maar de kwaliteit van het werk is misschien niet zo goed als de ontwikkelaar kan. Een pauze nemen reset je hersenen; frisse lucht inademen zorgt ervoor dat we ons beter en meer ontspannen voelen.

Beweging stimuleert de doorbloeding en cognitieve functies. Veel onderzoeken leggen een verband tussen lichaamsbeweging en de positieve effecten op de hersenen. Bijvoorbeeld een artikel op de website van de Harvard Medical School: Lichaamsbeweging kan je geheugen en denkvermogen stimuleren.

Je weet waarschijnlijk al dat lichaamsbeweging nodig is om spierkracht te behouden, je hart sterk te houden, een gezond lichaamsgewicht te behouden en chronische ziekten zoals diabetes te voorkomen. Maar lichaamsbeweging kan ook helpen om je denkvermogen te verbeteren. "Hier zit veel wetenschap achter", zegt Dr. Scott McGinnis, docent neurologie aan de Harvard Medical School.

Meditatie is een andere manier om lichaam en geest in vorm te houden. Maar meditatie betekent niet alleen in de lotushouding zitten en je navel overpeinzen. Elke activiteit die je dwingt om afstand te nemen van de gebruikelijke routine telt ook als meditatie. Voor mij werkt het als ik de tuin doe of een stapel strijkgoed aanpak. Ik voel me altijd mentaal verfrist en opgeladen na eenvoudige fysieke activiteiten. Een wandeling maken heeft hetzelfde effect; hoe langer de wandeling, hoe regenererender. Zie bijvoorbeeld een artikel van Dr. Mia M (Montagu?). Op LinkedIn, Stap voor Stap: Een inleiding tot Mindful Wandelen Meditatie.

Lopen: Modern wandelen voor creativiteit

Steve Jobs was beroemd, of is dat berucht, om zijn wandelvergaderingen. Hij deed dit het liefst lopend als hij een serieus gesprek wilde of nodig had. Hij hield deze vergaderingen wandelend op de Apple Campus en in de omliggende gebieden, vaak met senior afdelingshoofden van Apple. Hij implementeerde slechts een paar slimme regels om maximaal voordeel uit de wandelingen te halen:

  • Hij hield het aantal deelnemers beperkt tot maximaal vijf personen, bij voorkeur minder. Als het er meer zijn, verliest de bijeenkomst snel elke waarde.
  • Ook moeten de agendapunten beperkt blijven tot drie punten. Dit hielp om alle deelnemers volledig betrokken en gefocust bij de discussie te houden.
  • Houd het kort, niet langer dan dertig minuten. Samen met de beperkte agenda zorgt dit ervoor dat alle betrokkenen de belangrijkste vergaderpunten gemakkelijk kunnen begrijpen en onthouden.

Je kunt natuurlijk altijd een vergadering van één hebben. Je bureau verlaten en je hoofd leegmaken zou een dagelijkse gewoonte moeten zijn. Of je nu een probleem hebt of niet, een pauze zal je denkprocessen verfrissen. Het is veel te verleidelijk om steeds dieper in je werk te duiken. Maar de waarheid is dat even weggaan je helpt om je werkfocus in topconditie te houden.

Hoe te anticiperen op werkstress in je team en hoe er mee om te gaan

Eigen pauze: Wees je levenscoach

Dus wat kun je doen? Wat zou je moeten doen? Naast het inlassen van regelmatige pauzes in je dagelijkse routines, zoals al is gezegd. Wees voorbereid op het weer; het is niet omdat het buiten regent dat je de behoefte aan een wandeling moet negeren. Zorg dat je een paraplu bij de hand hebt en een goede jas. Het laatste wat je wilt is je ongemakkelijk, nat of koud voelen. Dan verlies je alle voordelen die je normaal van je pauze hebt.

Buiten je werk heeft lichaamsbeweging langdurige effecten op je mentale welzijn. Lichaamsbeweging hoeft geen workout te zijn of wandelen in de natuur (hoewel ze wel helpen). Gewoon een wandeling door de buurt is al genoeg om de vruchten van lichaamsbeweging te plukken.

Neem je werk niet mee naar huis; je hebt privétijd nodig om op te laden en optimaal te presteren. Als je een telefoon bij je moet hebben, zet hem dan op "niet storen" of, nog beter, op de stille modus. Je privétijd moet privé blijven; e-mail op het werk is alleen voor het werk, dus controleer het niet buiten de werkomgeving. Er kunnen uitzonderingen zijn, maar normaal gesproken moet dit op tijd worden geregeld en verwacht.

Tot slot vind ik het zelf moeilijk om even afstand te nemen van moderne technologie. Maar het kan bevrijdend zijn om de verbinding even te verbreken.

Laatste gedachten: Wie houdt er niet van een goede samenvatting?

Ongeacht je leeftijd is het van vitaal belang om je fysieke en mentale gezondheid te beschermen, zowel privé als op het werk. Mijn ervaring is dat twintigers en dertigers de neiging hebben om te flirten met de mythe dat ze kogelvrij zijn en zich geen zorgen hoeven te maken over zulke alledaagse dingen.

Hard werken om hard te spelen is een gemeenschappelijk thema, hoewel ze meestal begrijpen dat we er altijd naar moeten streven om te werken om te leven. Te veel van mijn generatie hebben het consequent bij het verkeerde eind en leefden om te werken. Waarom? Omdat dat toen de norm was, mensen werden gezien als lui als ze zich niet conformeerden. Ik hoop dat de jongere generaties nu wijzer zijn geworden en hun prioriteiten recht houden als ze ouder worden.

Wat betreft het nemen van regelmatige pauzes tijdens de werkdag, probeer het zelf, vooral als je in een stressvolle omgeving werkt (wie doet dat tegenwoordig niet?); hopelijk zul je snel de voordelen voelen. Dat is alles van mij deze week, zorg goed voor jezelf en neem die pauzes, oké?


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).