De alledaagse solopreneur: Verdwaald in de marketingjungle

Ik zou een kaart kunnen gebruiken (of op zijn minst een startpunt)

Als iemand die zijn professionele leven heeft gespendeerd aan het werken voor verschillende bedrijven en organisaties, en nu voor mezelf begint (weliswaar in een zeer laat stadium van mijn werkzame leven), heb ik nul ideeën over hoe ik mezelf, mijn bedrijf of de diensten die ik aanbied op de markt moet zetten.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Een man van middelbare leeftijd werkt gefrustreerd achter een laptop
Gemaakt door Midjourney De alledaagse solopreneur verdwaald in de marketingjungle

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

Ervaring heb ik in overvloed, maar hoe je effectief het woord naar buiten brengt, ik geloof dat de term zichtbaarheid moet zijn, is iets waar ik nog nooit over heb hoeven nadenken. Ik dacht naïef dat ik alleen maar een eenvoudige website hoefde te maken, een paar links rond hoefde te gooien en dat ik wel een paar contacten zou krijgen van mogelijk geïnteresseerde klanten. Dat was een beetje dom als ik terugkijk naar het begin van dit jaar.

Gehandicapt en beperkt (en onwetend)

Het begrijpen van en experimenteren met verschillende marketingstrategieën zal veel langer duren dan verwacht. Het grootste probleem is dat ik al één groot contract heb met een bedrijf, en de meeste, zo niet al mijn contacten zijn ook klanten van dit bedrijf. Dit betekent dat ik ze niet kan benaderen, omdat ik dan de voorwaarden van mijn contract zou schenden.

Nee, ik moet helemaal opnieuw beginnen en op een andere manier potentiële klanten vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn doelgroep bestaat tenminste uit middelgrote tot grote bedrijven. Behalve koude e-mails sturen, wat zo nutteloos is dat het mijn reputatie kan schaden, dacht ik dat netwerken op zakelijke sociale bijeenkomsten en conferenties bijvoorbeeld een goed startpunt zou kunnen zijn.

Mijn marketingproblemen worden nog verergerd doordat ik in het uiterste zuiden van Nederland woon, dus het vinden van geschikte sociale evenementen is als het vinden van een speld in een hooiberg. Zo lijkt het hier gewoon niet te werken. Waarschijnlijk zie ik iets belangrijks over het hoofd, en ongetwijfeld kom ik daar uiteindelijk wel achter. Maar het is niet zo makkelijk als ik dacht dat het zou zijn.

Saaie maar noodzakelijke marketingcampagnes

Ik heb nu tenminste de contouren van een marketingstrategie. Niet alles zal werken, maar ik heb ook niet alles nodig. Ik heb alleen een paar klanten nodig om mijn reputatie op te bouwen, dat wil zeggen, mijn 'zichtbaarheid'. Dit zijn mijn belangrijkste gebieden om me op te concentreren:

  • Contentmarketing:
    • Wat je nu leest en andere gerelateerde berichten.
    • Een lang artikel schrijven en publiceren, mogelijk een 'whitepaper', waarin ik de problemen uiteenzet die ik met mijn diensten wil oplossen.
    • Een paar andere ideeën waarvoor ik me nog te veel schaam om ze te noemen (zei ik al dat ik introvert ben?).
  • Sociale mediamarketing:
    • Ik concentreer mijn inspanningen op LinkedIn, tenminste in het begin. In mijn branche spreekt Facebook, Twitter (ik weiger het bij zijn nieuwe naam te noemen) of Instagram mij niet aan en ik weet zeker dat er ook geen potentiële klanten zijn.
  • Netwerken:
    • Zoals al eerder vermeld, helpt het schijnbare gebrek aan lokale bedrijfsevenementen niet.
    • Ook conferenties lijken schaars in de Benelux, vooral in mijn markt.
  • Directe marketing:
    • Koude e-mails zijn voorlopig van de baan. Ik weet dat ongevraagde e-mails in mijn inbox onmiddellijk worden verwijderd zonder dat ik de moeite neem om ze te lezen.
    • Direct mailing campagne, slakkenpost dus. Vreemd genoeg vind ik dit een aantrekkelijke optie. Als iemand de moeite heeft genomen om een e-mail naar mij te sturen in plaats van een e-mail, open ik bijna altijd tenminste de envelop.

Al mijn recente artikels worden al gedeeld op LinkedIn; alleen worden ze gedeeld op mijn persoonlijke account. Dus, voor een content marketing strategie, zou het delen van bedrijfsgerelateerde posts via mijn bedrijfsprofiel misschien het beste zijn. Van daaruit kan ik ze altijd opnieuw delen in mijn persoonlijke ruimte.

Over de mix van artikelonderwerpen gesproken waarover ik het afgelopen jaar heb geschreven. Misschien is het nu tijd om mijn publicatie-activiteiten op te splitsen in een apart zakelijk account.

Waarom ik e-mailmarketing verafschuw

Zoals hierboven kort vermeld, kan een koude e-mailcampagne tot op zekere hoogte werken binnen bepaalde markten, zoals consumentenproducten enzovoort. Maar in mijn nichemarkt worden deze e-mails gezien als SPAM en irritant. Als ik gebombardeerd zou worden met onzin die me iets probeert te verkopen, vooral als de naam van het bedrijf altijd prominent in de e-mail staat, zou het me meteen afschrikken om te overwegen zaken met hen te doen.

Het is een luie marketingtruc die meer irriteert dan informeert. Het ergste van alles is dat de negativiteit de reputatie van het bedrijf ernstig schaadt. Naar mijn mening, in ieder geval als startup, is het laatste wat ik wil potentiële klanten kwaad maken voordat we elkaar hebben gesproken. Met dit soort e-mails zet ik deze mensen gegarandeerd op mijn zwarte lijst, die ik koste wat het kost moet vermijden.

Ja, misschien overdrijf ik; ik verafschuw luiheid, vooral van een bedrijf dat actief op zoek is naar zaken. Doe wat moeite, verdomme.

Slakkenpost: Waarom ik het aantrekkelijk vind

We hebben te maken met SPAM-campagnes via e-mail en met circulaires die via de traditionele slakkenpost worden verspreid. Het belangrijkste verschil is dat e-mails over het algemeen worden verwijderd zonder te worden geopend, maar dat slakkenpost een grotere kans heeft om je aandacht te trekken, al is het maar voor een paar seconden. Het lijkt er vooral op dat iemand of een organisatie moeite doet om potentiële klanten te bereiken. Het wordt echter vaak ondermijnd door opzichtige logo's en dergelijke op de envelop. Dan wordt het waarschijnlijk naar de prullenbak verwezen.

Maar als het correct en met respect gebeurt, zal ik de inhoud meestal op zijn minst openen en scannen. Het komt mij voor dat moeite doen voor een direct mailing campagne een veel grotere kans van slagen heeft dan een vergelijkbare e-mailcampagne. Dit is dus de weg vooruit voor mijn merk. Ik zal het proberen en kijken wat er gebeurt.

Is dit de weg vooruit?

Ik zal me de komende weken of maanden op specifieke gebieden concentreren. Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik niet weet wat ik doe, maar ik zoek het gaandeweg uit. Dit zijn dus de taken die ik in volgorde van prioriteit zal aanpakken.

  1. Bereid een kleine, gerichte direct mailingcampagne voor en voer deze uit:
    1. De tekst moet in twee talen zijn, Nederlands en Engels.
    2. Het volgende punt kan helpen om de doelgerichtheid te verfijnen.
  2. Bouw een kleine social media marketingcampagne op LinkedIn:
    1. De campagne moet worden gezien als iets anders dan een marketingtruc.
    2. Ik heb een paar ideeën, maar daarover de volgende keer meer.
  3. Ik zal blijven zoeken naar face-to-face netwerkmogelijkheden binnen de Benelux.
  4. Mogelijk mijn bedrijfsgerelateerde posts opsplitsen in een apart profiel voor mijn bedrijf.

Laatste gedachten

Zoals altijd is het belangrijkste probleem waar ik dagelijks mee te maken heb een gebrek aan tijd en, af en toe, energie. Ik hecht tegenwoordig meer waarde aan vrije tijd dan vroeger. Het is dus moeilijk om de balans te vinden tussen het opbouwen van een bedrijf, een dagtaak, tijd voor mijn gezin en ontspanning.

Soms heb ik ook het gevoel dat ik niet genoeg productieve jaren meer heb om alles te bereiken wat ik wens. Als deze negatieve gedachten me in hun greep krijgen, neem ik een stap terug, evalueer ik en ga ik door.

Ik hoor graag wat je van mijn strijd vindt; laat een reactie achter en ik beloof je dat ik uiteindelijk zal reageren.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).