De alledaagse solo ondernemer: Navigeren door het marketingdoolhof

Het verhaal van een beginner: de basisprincipes van marketing begrijpen

Weer een stukje over de marketingellende van een Noob; gelukkig voor jullie is het deze week vrij kort en krachtig. Ik heb zoveel marketingideeën gehad, maar ze vielen allemaal in het water, en toen had ik een gesprek dat hopelijk alles zal veranderen.

Een luchtfoto van een uitgestrekt zilveren doolhof met één persoon bij de ingang met een kaart in de hand, die de reis van een beginneling op de markt voorstelt.
Navigeren door het marketingdoolhof Gegenereerd door DALL E 3

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

In de veilige zone blijven

Alles wat ik heb gedaan was leuk, veilig en goed ingebed in mijn comfortzone. Het zou geweldig zijn als het werkte, maar dat doet het niet, dus ik denk dat ik uit mijn comfortzone moet stappen en effectiever moet worden.

Ik heb geprobeerd over mijn professionele ervaringen te schrijven en zal dat blijven doen. Het delen van mijn berichten is bij lange na niet genoeg, omdat mijn doelpubliek gewoon niet weet dat ze bestaan. Ik blijf natuurlijk schrijven, maar ik moet mijn gezicht laten zien. Ik moet de nare wereld in en mensen ontmoeten. Wat een vreselijke gedachte voor een introvert persoon.

Het probleem ligt niet bij de diensten die ik aanbied; ze kunnen kosten effectief verlagen, stress elimineren en helpen bij het tijdig leveren van accurate oplossingen. Maar als deze diensten verborgen blijven, zijn ze net zo nuttig als een chocolade asbak. Ik moet de naamsbekendheid van mijn bedrijf vergroten; klein beginnen is genoeg. Ik moet leren lopen voordat ik probeer te rennen.

Versplinter complexiteit: Essentiële vereisten verzamelen

Deze week deel ik mijn onmiddellijke plannen om zichtbaarder te worden voor de bedrijven die zullen profiteren van mijn ervaring in mijn vakgebied. Dit is al lang een passieproject van me; het frustreert en irriteert me al jaren - het verstrekken van onduidelijke en onvolledige specificaties van vereisten die door klanten worden aangeleverd.

Marketing op onbekend terrein

In een notendop is het probleem het identificeren van potentiële klanten. Deze diensten zijn niet algemeen toepasbaar op alle kleine tot middelgrote bedrijven, tenminste niet binnen een bepaald tijdsbestek. In plaats daarvan zijn ze specifiek voor bepaalde gebeurtenissen die de meeste bedrijven periodiek tegenkomen. Dat wil zeggen, wanneer ze in de markt zijn voor een IT-oplossing, hetzij een product op maat of een kant-en-klaar product.

Ze ontdekken en benaderen moet gebeuren binnen het beperkte tijdsbestek voordat ze hun vereisten aanbesteden. Er kan hier een kleine mate van flexibiliteit zijn; zelfs als de eis al is aanbesteed, is het over het algemeen nog steeds mogelijk om deze aan te passen. Ze maken dit meestal niet bekend, dus het is erg moeilijk om ze op het juiste moment te vinden.

Mijn recente gesprek suggereerde een mogelijke oplossing, hoewel dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ik kleine tot middelgrote bedrijven zal bereiken. Maar als dit werkt, zal de naamsbekendheid toenemen en idealiter zullen de entiteiten die ik wil helpen zich ook meer bewust worden van het bestaan van mijn bedrijf.

De suggestie is dat we door het scannen van de professionele banenmarkten mogelijke doelwitten eruit kunnen halen die bezig zijn met het plannen van nieuwe informatietechnologieprojecten. Door contact op te nemen met deze bedrijven vergroten we de kans dat we één of twee bedrijven spreken die zich precies in de fase bevinden waarin mijn diensten het meest nuttig zouden zijn.

Vuurproef

Met wie je precies contact moet opnemen is een minder belangrijke kwestie; de contactgegevens van de persoon kunnen bijvoorbeeld samen met de functiegegevens worden gepost. De belangrijkste informatie die we kunnen verzamelen zijn de namen van de sponsorende bedrijven. Van daaruit kunnen we zoeken naar mogelijke kandidaten.

Nu komt het moeilijke gedeelte, voor mij in ieder geval. Eigenlijk contact opnemen en praten met mensen, maar in welke vorm? Het beste zou zijn om te vragen om een korte afspraak om de diensten van mijn bedrijf persoonlijk te presenteren. E-mailen is een non-starter in mijn boek; ik heb dit al eerder besproken. Ongevraagde e-mails worden vaak geclassificeerd als junk of gewoon verwijderd zonder ooit gelezen te worden.

De alledaagse solopreneur: Verdwaald in de marketingjungle

Gelukkig bieden sociale media, in het bijzonder LinkedIn, een manier om persoonlijk contact op te nemen met individuen door middel van direct messaging. Idealiter zou het echter zijn om direct te bellen en zelfs als het doelwit niet opneemt, op zijn minst een voicemail achter te laten. Als al deze benaderingen mislukken, is er altijd nog de slakkenpost.

Maar wat de vorm van het eerste contact ook is, ik moet een elevator pitch ontwikkelen, zowel schriftelijk (niet te lang en to the point) als mondeling. Oh, nog een kleine complicatie die ik beter kan vermelden: ze moeten allebei in twee talen zijn: Engels en Nederlands. 🤔

Dit zijn dus mijn belangrijkste doelen voor de komende twee weken:

  1. Ontwikkel een tweetalige elevator pitch in de volgende formaten:
    1. Geschreven.
    2. Verbaal.
  2. Onderzoek en stel een lijst samen van mogelijke contacten in de Benelux (waar ik gevestigd ben).

Ik voel me hier goed bij, maar ik kan het me niet veroorloven om mezelf weer terug te laten glijden in mijn comfortzone. Daar valt niets te winnen; de groei van mijn bedrijf is afhankelijk van de buitenwereld.

Laatste gedachten

Binnen mijn comfortzone blijven is niet genoeg, tenzij ik heel veel geluk heb. Dit is slecht nieuws voor ons introverte mensen, maar we moeten onszelf dwingen om erop uit te gaan. Ons gezicht laten zien, met de vlag zwaaien en aandacht vragen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt.

Het belangrijkste is om door te gaan. Ik ben niet zo naïef om te denken dat ik meteen een nieuwe klant zal hebben. Maar proberen, leren van pijnlijke ervaringen en het dan opnieuw proberen is de enige manier om vooruit te komen, hoe persoonlijk pijnlijk dat ook is.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).