Stille kracht: De ruwe wateren van kritiek bevaren voor introverte mensen

Veerkracht opbouwen: Strategieën voor introverte mensen om te gedijen

Het artikel van deze week is een vervolg dat laat zien met welke handicaps introverte mensen dagelijks te maken hebben in een professionele omgeving en hoe we zowel lijden onder als profiteren van kritiek. Onze grootste uitdaging is het behouden van een onzeker zelfvertrouwen dat snel kan verdampen door routinematige feedback op de werkplek.

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

De ruwe wateren van kritiek bevaren - Gemaakt door DALL-E 3
De ruwe wateren van kritiek bevaren - Gemaakt door DALL-E 3

 


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

De mentaliteit van een introvert begrijpen

Ons zelfvertrouwen intact houden is de enige manier waarop we van dag tot dag relatief normaal kunnen functioneren. Maar het is niet altijd zo eenvoudig, in tegenstelling tot niet-introverte mensen die oneerlijke kritiek van zich afschudden en constructieve feedback oppakken. We hebben de neiging om het allemaal als een persoonlijke aanval op te vatten, ook al weten we dat het vooral gegeven wordt zonder aan onze gevoelens te denken.

Obsessief professionalisme: Een introverte odyssee

Velen van ons zijn geobsedeerd door onze professionaliteit, die dan altijd een klap krijgt, of we nu positief of negatief commentaar krijgen. Hoezeer we het ook proberen te verwerken, het doet ons altijd op de een of andere manier pijn.

Constructieve kritiek door de lens van een introvert persoon

Hoe kan constructieve feedback een introvert persoon in de problemen brengen? Gemakkelijk betekent het feit dat het nodig was dat we in de fout zijn gegaan en dat we het zelf hadden moeten zien. In het ergste geval kan dit een negatieve feedbacklus veroorzaken waarbij we twijfelen aan toekomstige acties en beslissingen.

Natuurlijk krijgt het zelfvertrouwen weer een klap. Hoewel dit misschien maar een uur of twee duurt tot we eindelijk alles op een rijtje hebben, kan het ook een langduriger effect hebben. Dit kan vooral merkbaar zijn bij de aanpak van het werk en het tempo waarin we werken; de productiviteit kan eronder lijden.

Voor de meer extreme introvert kan deze negatieve impact langdurig zijn, zelfs semi-permanent. Met zelftwijfel die elke beslissing beheerst. En dat allemaal door de schade aan het zelfvertrouwen. Zelftwijfel kan uit de hand lopen. Natuurlijk is dit het ergste scenario dat misschien overdreven is om duidelijk te maken dat het zelfvertrouwen van een introvert gevoelig is en gemakkelijk beschadigd raakt.

Gelukkig zijn er technieken die we op dergelijke situaties kunnen toepassen om ervoor te zorgen dat we alleen de positieve aspecten meenemen en ze gebruiken om ons zelfvertrouwen te versterken in plaats van te beschadigen. Hierover later meer.

De angel van oneerlijke kritiek: Navigeren door ruw water

Iedereen krijgt wel eens te maken met oneerlijke of negatieve kritiek. Het beïnvloedt zelfs de sterkste persoonlijkheid, maar de reactie van een introvert kan als een verrassing komen. Aanvankelijk is de reactie zoals verwacht; gekwetstheid en zelftwijfel komen het meest voor.

Een gemiddeld persoon kan ook last hebben van zelftwijfel, maar zal zich snel herstellen en het wijten aan het misverstand van de ander, of aan het feit dat ze gewoon een slechte dag hebben. Misschien proberen ze het na een afkoelingsperiode uit te praten en de dingen op te helderen. Hoe dan ook, ze laten het snel gaan.

De eerste reactie van een introvert kan vergelijkbaar zijn: zelftwijfel, die waarschijnlijk gepaard gaat met een zekere mate van emotionele pijn. In dit geval veroorzaakt de emotionele impact de meeste problemen; voor een introvert persoon is er geen afkoelingsperiode omdat de pijn vers en rauw blijft.

Deze emotionele schade kan zich op verschillende manieren openbaren. Ik heb me gerealiseerd dat mijn reactie op te harde kritiek meestal woede is, die er lang over doet om te verdwijnen. Ik ben getuige geweest van anderen waarbij de woede gepaard ging met een verlangen naar wraak. Een veel voorkomend gevoel, vermoed ik, bij niet-introverte mensen is ook een permanent verlies van respect voor de persoon die hard of oneerlijk is.

Een stille bedreiging voor introverte stabiliteit

Een introvert herkennen is niet zo moeilijk; hoe langer je iemand leert kennen, hoe duidelijker het wordt. Helaas zijn er mensen die hier, bewust of onbewust, misbruik van maken. Ze gebruiken deze kennis om hun zin te krijgen, omdat ze weten dat als ze blijven aandringen, de introvert snel zal terugkrabbelen, alleen om conflicten te vermijden.

Alle onderhandelingen over salarissen, promoties of een lijst van andere werkgerelateerde onderwerpen die je maar kunt bedenken, zijn gedoemd te mislukken voor de introvert. Een manipulatief persoon moet alleen vasthouden aan zijn positie om de discussie te winnen.

Subtielere tactieken zijn zo mogelijk nog schadelijker voor een introvert persoon. Constante sneren, verhulde beledigingen en ondermijning houden de introverte geest op een laag pitje. Zoals je je kunt voorstellen, kan de kwaliteit en kwantiteit van productief werk ernstig worden aangetast.

Waarom handelt een manipulatief persoon op deze manier? Wie weet, misschien genieten ze van het gevoel van superioriteit. Wat hun motivatie ook is, er is nooit een excuus om anderen zo te behandelen. Een introvert persoon zal niet terugvechten; als de manipulator het met een gemiddeld persoon zou proberen, zou hij uiteindelijk op zijn bek geslagen worden, en dat weet hij.

Een gereedschapskist voor veerkracht

Hoe kun je jezelf beschermen? Er is geen snelle oplossing, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Hier zijn vier gebieden die zullen helpen. Het kost tijd, dus verwacht niet meteen resultaat, maar blijf oefenen; je komt er wel.

Veerkracht opbouwen

Weerbaarheid opbouwen tegen kritiek, zie het eerder als een kans om te groeien dan als een persoonlijke aanval. Maak onderscheid tussen constructieve feedback en negativiteit. Beoefen mindfulness en zelfcompassie, zoals meditatie, om perspectief en zelfvriendelijkheid te behouden. Zoek duidelijkheid over onduidelijke feedback om vage kritiek om te zetten in praktisch advies. Reflecteer op kritiek om de geldigheid ervan te beoordelen en passende actie te ondernemen door veranderingen aan te brengen of verder te gaan.

Zelfvertrouwen behouden

Je zelfvertrouwen behouden houdt in dat je je concentreert op je sterke punten door je vaardigheden en successen op te sommen en deze in herinnering te brengen, vooral na kritiek. Het stellen van realistische, kleinere doelen helpt om zelfvertrouwen op te bouwen door middel van geleidelijke prestaties. Positieve zelfpraat door negatieve gedachten te vervangen door affirmaties is cruciaal. Het bijhouden van een succesdagboek om je dagelijkse prestaties in te noteren en dit dagboek te raadplegen in moeilijke tijden kan je zelfvertrouwen aanzienlijk vergroten.

Grenzen stellen

Het stellen van gezonde grenzen houdt in dat je je grenzen aangeeft en communiceert over hoe anderen je behandelen. Het is belangrijk om nee te zeggen als je je ongemakkelijk of overbelast voelt, omdat dit het mentale en emotionele welzijn bevordert. Maak tijd voor jezelf vrij buiten het werk om te ontspannen en te genieten van verjongende activiteiten. Communiceer duidelijk en assertief over deze grenzen en leg je behoeften respectvol en zonder excuses uit.

Voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen bij kritiek of conflicten bestaat uit verschillende stappen.

  1. Bereid je punten voor door je gedachten te ordenen.
  2. Maak onderscheid tussen aspecten van kritiek waar je het mee eens of oneens bent en begrijp waarom.
  3. Vermijd beschuldigingen door "ik"-uitspraken te gebruiken om je gevoelens en gedachten uit te drukken.
  4. Streef naar wederzijds begrip door het standpunt van de criticus te erkennen en tegelijkertijd je eigen standpunt duidelijk te maken.
  5. Oefen assertiviteit om je behoeften en gevoelens krachtig maar respectvol te uiten.
  6. Als je verrast bent door de kritiek, vraag dan om een vervolggesprek nadat je de informatie hebt verwerkt.
  7. Het aanleren en oefenen van onderhandelingsvaardigheden kan helpen om een gemeenschappelijke basis te vinden die beide perspectieven respecteert.

Laatste gedachten

Als je introvert bent, weet dan dat je niet alleen bent. We zijn met velen in de wereld, die er allemaal in meer of mindere mate last van hebben. Misschien heb je geluk en werk je met sympathieke collega's en managers die je moeilijkheden erkennen en rekening met je houden. Als je dat geluk niet hebt, is het gemakkelijk om te zeggen dat je verder moet gaan, maar als introvert is dat niet zo gemakkelijk. Er is comfort binnen een omgeving, weet je, zelfs als het niet de beste is.

Voor degenen die met introverten werken: heb een hart. We doen ons uiterste best, maar kunnen sommige dingen niet of niet goed. Probeer er rekening mee te houden; introverten kunnen waardevolle sterke punten naar de werkplek brengen, zoals een diepe focus, analytisch vermogen, creatieve schrijfvaardigheden en innovatie. Geef ze de ruimte om te groeien en je zult er de vruchten van plukken.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).