De confrontatie met de spiegel: De strijd van een introvert met arrogantie

Groei omarmen: De voortdurende reis naar zelfverbetering

Het artikel van deze week gaat over arrogantie en koppigheid op het werk, in dit geval mijn eigen werk. Ik overtuigde mezelf ervan dat ik altijd gelijk had en alle anderen ongelijk. Dit was een neveneffect van mijn introversie en hoe ik in de loop der jaren mijn verdediging had opgebouwd. En dit is geenszins mijn poging om mijn eigen schuld te ontlopen.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

De reis van een introvert in een professionele omgeving symboliseert introspectie, groei en de uitdagingen van arrogantie en koppigheid.
Een strijd voor introverte mensen Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Muren bouwen: De defensieve aard van introversie

Vandaag werd ik terecht op de vingers getikt voor het niet nakomen van wat werd gezien als een verplichting. Het probleem was dat ik het op dat moment niet zo zag, om geen andere reden dan dat ik dacht dat het duidelijk was dat de taak nooit zou worden voltooid binnen het gegeven tijdsbestek. Alleen communiceerde ik dat helemaal niet duidelijk. Dit was ook niet de eerste keer dat een soortgelijke situatie zich voordeed.

Maar het zette me aan het denken. Waarom blijf ik mezelf dit aandoen? Niemand lijdt eronder, behalve ikzelf. En elke keer als er zoiets gebeurt, voel ik me voor het blok gezet en slachtoffer, en dat ligt allemaal aan mij en aan wie ik ben.

Een introvert leert, meestal langzaam en pijnlijk, hoe hij zijn verdediging in de loop der jaren moet opbouwen. Als deze verdedigingen steviger en formidabeler worden, kunnen ze ironisch genoeg, als neveneffect, ook arroganter en koppiger worden. Ze overtuigen zichzelf ervan dat hun manier om de wereld te zien juist is. Totale onzin natuurlijk. Het enige wat ze doen is zichzelf klaarmaken voor een val, of herhaalde vallen in mijn geval.

Deze week onderzoeken we de wisselwerking tussen introversie, koppigheid en arrogantie in een professionele omgeving. En we doen een aantal suggesties om deze problemen op te lossen. Geen excuses; het is gewoon belangrijk om te begrijpen hoe en waarom dit kan gebeuren en hoe je deze valkuilen kunt vermijden.

Het schild van de introvert: Inzicht in onze verdediging

Nu komen we bij de kern van het probleem. Als introverten worden we maar al te gemakkelijk gekwetst door feedback of kritiek. Dus wat doet iemand die gekwetst is? Ze proberen ervoor te zorgen dat ze niet nog eens zo gekwetst kunnen worden. In een poging om hun zelfvertrouwen te versterken, kunnen ze, tenminste aan de buitenkant, allesbehalve introvert lijken.

Stille kracht: De ruwe wateren van kritiek bevaren voor introverte mensen

In mijn geval werd ik luidruchtig en arrogant. Ik overtuigde mezelf ervan dat ik "slimmer was dan de gemiddelde beer" (met dank aan Yogi Bear voor die slogan; zoek maar op). In werkelijkheid ben ik misschien bovengemiddeld slim, maar niet spectaculair. Als bijproduct stond de lijn die ik volgde om mijn delicate zelfvertrouwen te versterken erop dat ik het geloofde. Dat doe ik nog steeds, tot op zekere hoogte, denk ik. Maar als dit je bekend in de oren klinkt, er zijn altijd slimmere beren in de echte wereld. Zij zullen door de onzin heen prikken en je zien zoals je bent.

Het niet-zo-geheime, ik denk dat het uit ervaring komt, is om je fouten te erkennen en te accepteren. Dit is de eerste en meest essentiële stap om het uit te zoeken en jezelf voor te bereiden op de volgende stappen op je reis naar zelfverbetering. We kunnen immers niet zo doorgaan, de ene dag omhoog en de andere dag omlaag. We hebben allemaal stabiliteit nodig om redelijk effectief te functioneren, toch?

De arrogantieval - Wanneer gelijk hebben fout gaat

Laat me proberen het probleem te illustreren met een semi-theoretisch scenario, eigenlijk helemaal niet theoretisch, maar gebaseerd op mijn laatste avontuur in de dode zone.

Een specialist werkt voor een klein tot middelgroot bedrijf; laten we hem Joe noemen. Joe hobbelt al jaren vrolijk verder, honderd procent overtuigd van zijn onfeilbaarheid. Joe is introvert. Maar hij heeft een geweldig verdedigingsmechanisme; Joe denkt dat als er iets moeilijks langskomt, het goed is om het door te geven aan iemand anders, wie dan ook. Maar Joe is de specialist en zijn arme manager heeft geen idee wat Joe hem zojuist in de schoot heeft geworpen.

Het resultaat is dat er niets wordt gedaan en dat het probleem niet is opgelost. Uiteindelijk verliest de klant zijn geduld en begint te escaleren. De "baas der bazen" wordt erbij betrokken en hij is niet blij. Arme Joe legt uit dat hij de manager heeft ingelicht terwijl hij in zijn hart wist dat hij dit weken geleden al had moeten oppakken.

Dit illustreert een ander probleem waar sommige (veel, de meeste?) introverten zich schuldig aan maken. We verschuilen ons liever achter iemand anders, de arme manager in dit scenario. Het pakt nooit goed uit voor Joe, want het komt altijd terug om hem te bijten. Joe had er beter aan gedaan om de gek aan te steken en het op het juiste moment uit te zoeken of ervoor te zorgen dat er hulp werd geboden als dat nodig was.

Het enige wat Joe bereikte was dat de klant ongelukkig was, de baas der bazen ongelukkig, de manager ongelukkig en Joe zelf klaagde over wat een vreselijke dag het was geweest. Relaties, zowel intern als extern, zijn gespannen. Het team is teleurgesteld en iedereen is gestrest. Niet goed aangepakt, Joe.

Koppigheid als tweesnijdend zwaard

Koppigheid is voor een introvert een broertje of zusje van arrogantie. Ze komen tenminste allebei voort uit dezelfde bron van afweermechanismen. In de kern kan koppig zijn soms iets goeds zijn. Het probleem dat zich aan alle pogingen onttrekt om uitgezocht te worden, is het vreemde gedrag van een applicatie dat door een klant wordt gemeld en niet gereproduceerd kan worden of de nieuwe technologie die focus en toewijding vereist om onder de knie te krijgen.

In deze voorbeelden is koppig zijn goud waard. De introvert gaat net dat stapje verder, probeert verschillende benaderingen en komt er altijd wel uit. Een andere manier om het te zeggen is dat deze persoon gefocust is en uitstekend problemen kan oplossen. Als ze eenmaal ergens hun tanden in zetten, laten ze niet meer los tot het klaar is.

Aan de andere kant is koppig zijn niet zo positief. Wij, introverten, kunnen erop staan dat onze mening de juiste is (zelfs als we weten dat dat niet zo is of misschien ook niet zo is). We kunnen het ons niet veroorloven om terug te krabbelen. Anders hebben we het gevoel dat we een deel van ons hard bevochten zelfvertrouwen hebben verloren en opgeofferd.

Obsessief professionalisme: Een introverte odyssee

Ik heb onlangs de positieve kant van koppigheid ervaren toen ik een nieuwe technologie helemaal opnieuw moest uitvinden. De online documentatie was spectaculair onduidelijk. Maar ik hield mijn hoofd erbij en ging door tot het klaar was. Als ik niet zo koppig was geweest, had ik waarschijnlijk opgegeven of mijn zaak bepleit voor hulp (ook al kon niemand anders helpen).

Strategieën voor evenwicht en groei

Dus wat kunnen we eraan doen? Eerst en vooral, zoals al is gezegd, accepteren dat je niet perfect bent, dicht bij perfectie misschien, maar nog niet daar. Het is niet nodig om dat aan iemand anders toe te geven; alleen aan jezelf is genoeg, voor nu.

Leer luisteren; ik bedoel, echt luisteren naar wat je verteld wordt. Zowel mondeling als schriftelijk. Een van mijn grootste fouten is dat ik niet altijd de hele e-mail, het hele document, enz. lees. Dit heeft tot meer gênante situaties geleid dan ik me kan herinneren.

Ga nergens van uit; controleer, controleer dubbel en controleer nog eens. Zorg ervoor dat je het volledig begrijpt. Onthoud dat veronderstellingen U en MIJ belachelijk maken.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden (begint een beetje religieus te klinken, nietwaar?). Je kunt niet verwachten dat anderen jou en je talenten respecteren als je dat zelf niet doet.

Teamwerk is alles binnen een organisatie. Je hebt misschien je eigen eenmansbedrijf en dat is prima. Maar werken binnen een organisatie draait altijd, en zal altijd blijven, om het team. Buiten het werk is er tijd genoeg om je uit te leven, maar niet tijdens het werk.

Professionaliteit is meer dan een woord; het is hoe je handelt en presteert. Neem toezeggingen serieus; als iets niet mogelijk blijkt te zijn, in ieder geval niet binnen een bepaald tijdsbestek, zorg er dan voor dat dit duidelijk en herhaaldelijk wordt gecommuniceerd totdat de boodschap is ontvangen. Belast en wees duidelijk.

Ik zou ze allemaal kunnen uitbreiden voor meer diepte en, misschien, externe perspectieven. Dit gaat tenslotte over persoonlijke groei. In het volgende artikel zal ik meer in detail treden. Belofte.

Laatste gedachten

Voor jullie jongere introverten: jullie zijn waarschijnlijk nog niet zo ver als wij oude zuiplappen in het opbouwen van verdediging. Dus dan zijn de punten die hier aan bod komen iets om in de toekomst op te letten. Probeer de potentiële problemen te herkennen en zorg ervoor dat je niet in hetzelfde gat valt als ik.

Hopelijk zullen de oudere introverten die dit lezen met me meevoelen en met hun hoofd knikken en denken: dat heb ik ook gedaan. Ik zeg hopelijk, omdat ik hoop dat ik niet de enige ben die deze problemen heeft. Aan de positieve kant, als dat zo is, dan kan ik mezelf echt uniek noemen. Alleen niet op een bijzonder goede manier.

Arrogantie en koppigheid zijn echte neveneffecten van het opbouwen van verdediging. Je moet ze herkennen voor wat ze zijn en ze alleen gebruiken als het algehele effect positief zal zijn. Een beetje vaag, ik weet het. Kijk of je een betere manier kunt vinden om het te verwoorden.

Ik zou feedback op prijs stellen, in dit geval positief of negatief. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring en het is zelden, nooit wat mij betreft, dat ik deze gedachten kan delen met andere introverten. Dus laat alsjeblieft een reactie of twee of veertig achter. Ik zal op elke reactie reageren. Zelfs de vervelende.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).

 

3 gedachten over "De confrontatie met de spiegel: De strijd van een introvert met arrogantie".

  1. gouden ira

    Een indrukwekkend artikel! Ik heb dit net doorgestuurd naar een collega die hier een beetje onderzoek naar deed
    over dit. En hij bestelde zelfs een etentje voor me omdat ik het voor hem had gevonden...
    lol. Dus laat me dit herformuleren.... Bedankt voor de maaltijd!

    Maar ja, bedankt dat je de tijd hebt genomen om over dit onderwerp te praten op je webpagina.

    • admin Post auteur

      Graag gedaan. Het is sowieso nooit een gemakkelijk leven. Een ernstige introvert zijn maakt het alleen maar moeilijker.
      Ik waardeer je lieve woorden zo, je weet maar nooit, op een dag kan ik mezelf misschien een schrijver noemen

  2. tiktok met de meeste volgers

    Ik kreeg deze webpagina van mijn vriend die deelde
    met mij over het onderwerp van deze website en nu deze tijd ben ik het bezoeken van deze webpagina
    en lees zeer informatieve artikelen op deze plaats.

Reacties gesloten.