Inspiratie opwekken: Kleine overwinningen te midden van de uitdagingen van het leven

De vlam aanwakkeren: De transformerende kracht van positieve momenten

Soms gooit het leven onverwachte ballen naar je toe. Onlangs is bij een dierbaar familielid kanker geconstateerd en het lijkt er niet op dat het lukt om door te breken op de markt voor mijn bedrijf. Bovendien hebben we een nieuwe keuken besteld die binnen een paar weken geleverd moet worden. Dus al het voorbereidende werk moet voor die tijd klaar zijn. Het is misschien niet verwonderlijk dat de motivatie een klap krijgt.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Deze afbeelding toont een pad dat door uitdagend terrein leidt met kleine gloeiende bollen, te midden van een omgeving van schaduwen en licht. De hoopvolle en inspirerende sfeer wordt benadrukt door een zonsopgang op de achtergrond.
Inspiratie opwekken met DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Het onvoorspelbare tapijt van het leven

In de afgelopen weken hielpen een paar kleine gebeurtenissen in mijn leven om mijn motivatie voor mijn doelen te vernieuwen. Dat wil zeggen, een duurzaam bedrijf opbouwen, mijn abonneebestand voor blogposts uitbreiden en eindelijk dat boek afmaken. De eerste was mijn eerste betalende abonnee, op de voet gevolgd door een eerste aanbeveling van een andere publicatie.

Ik heb ook een positief en productief gesprek gehad over mijn zakelijke doelen. Ik begon te twijfelen over de specifieke diensten waar ik gepassioneerd over was. Het was stimulerend om te merken dat ik niet de enige was met mijn zorgen. Bijna alsof mijn gedachten werden bevestigd als zijnde juist. Het resultaat is dat mijn motivatie nu weer volledig operationeel is.

Navigeren door de stormen van het leven

Toen ik hoorde van de diagnose kanker, ging ik er op mijn gebruikelijke manier mee om, namelijk door mijn gevoelens te internaliseren. Dit was tenslotte nog in het beginstadium en er waren nog geen gesprekken geweest over mogelijke behandelingen. Mijn reactie is altijd om alleen te denken aan wat bekend is en ik weiger om me bezig te houden met alle mogelijke 'wat als'-scenario's.

Het heeft weinig zin om vooruit te lopen op wat er zou kunnen gebeuren; het is beter om af te wachten en te zien. Het enige effect van eindeloos speculeren over mogelijke uitkomsten is negatief. Ofwel bouw je de hoop op een positieve oplossing op, ofwel maak je je zorgen dat die misschien niet haalbaar is. Of je stelt je het ergste scenario voor dat de kanker onbehandelbaar en terminaal blijkt te zijn. Wat is dan het nut?

Zoals je misschien weet, ben ik introvert en internaliseer ik mijn emoties, wat betekent dat mijn uiterlijk misschien koud en onverschillig lijkt, maar van binnen is het een ander verhaal. Ik maak me net zoveel zorgen als ieder ander, maar ik heb geleerd om deze gedachten in een zandbak in mijn hoofd te stoppen. Zodat mijn bewuste geest vrij is om zich te richten op wat er op dat moment toe doet.

Overwerk: De sluipmoordenaar van creativiteit

Na enkele jaren zoeken bestelden we uiteindelijk een nieuwe keuken, slechts een paar weken voordat we ons bewust werden van de mogelijkheid van kanker. We waren vastbesloten om alles op tijd klaar te hebben voor de levering en installatie van de nieuwe keuken; pas nadat de keuken was besteld, begonnen we ons te realiseren hoeveel werk er nodig was.

Eerst moest de oude keuken worden afgebroken en een tijdelijke keuken worden opgezet. Vervolgens moesten de elektriciens en loodgieters worden georganiseerd en gepland. Daarna moeten de stukadoors de muren opnieuw bewerken en de schade van de nieuwe bedrading en het loodgieterswerk herstellen. De week voor Kerstmis worden de nieuwe vloertegels gelegd. Ja, dat lees je goed. Er is dit jaar geen echte keuken in ons huis voor Kerstmis.

Tot slot komt het keukenbedrijf begin januari de laatste maten opnemen om kleine aanpassingen aan de nieuwe keukenkastjes te doen. Ze zullen ook controleren of de elektra en het loodgieterswerk volgens hun eisen zijn geplaatst, binnen een bepaalde foutmarge. Dit geeft ons twee weken de tijd om eventuele onoverkomelijke problemen op te lossen; normaal gesproken zouden die er niet moeten zijn.

Bedenk dat terwijl dit gebeurde, ik nog steeds mijn verplichtingen moest nakomen. Mijn dagelijkse werk als consultant, mijn bedrijf en mijn creatieve leven. Er moest iets gebeuren.

Het moeilijke pad van het zelfstandig ondernemerschap bewandelen

Je kunt over mijn ervaringen, zorgen en passies lezen op mijn bedrijfswebsite (link onderaan dit bericht) en in verschillende andere artikelen die het afgelopen jaar zijn geplaatst. Kortom, ik kan me geen enkel project herinneren waarbij ik betrokken ben geweest dat als 100% succesvol kon worden beschouwd. Er was altijd wel een onvoorziene verrassing die aan het licht kwam en bijna altijd waren de problemen terug te voeren op de oorspronkelijke, door de klant aangeleverde projectspecificatie.

Van grijs naar helder: een saaie maar noodzakelijke post

Deze boodschap overbrengen aan potentiële klanten en andere organisaties is een marketingnachtmerrie. Vooral voor iemand zoals ik, die geen enkele ervaring heeft met marketing. Tenminste van de kant van de marketeer. Ik heb online enquêtes geprobeerd, koude e-mailcampagnes (gedoemd te mislukken, maar ik heb het toch geprobeerd), rechtstreekse berichten via LinkedIn en verschillende andere benaderingen. Niets lijkt te werken.

Je kunt je voorstellen dat het zelfvertrouwen een flinke deuk kan oplopen als zoveel moeite nul leads oplevert. En het helpt natuurlijk niet dat ik een solopreneur ben met niemand anders om mee te praten of te brainstormen. De twijfels en onzekerheden overweldigen zelfs mijn zandbak- en compartimenteringsgeest en lekken uiteindelijk naar het bewustzijn.

Met alles wat er in het privéleven gebeurt, was de motivatie een duik in de vergetelheid aan het nemen. Op dat moment speelden een paar kleine, ongerelateerde gebeurtenissen een rol. Aanvankelijk langzaam, maar het tempo nam snel toe, en de motivatie groeide weer.

De alledaagse solopreneur: Verdwaald in de marketingjungle

Lichtpuntjes van succes in een bewolkte hemel

Uit het niets kreeg ik een e-mail dat iemand zich had ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het voelde en voelt voor mij nog steeds als een belangrijke prestatie. Tot dit punt had ik mensen die me volgden, maar een abonnee is de volgende stap.

Het betekende dat iemand mijn werk genoeg waardeerde om de kleine moeite te doen om me te abonneren op de nieuwsbrief in plaats van een snelle 'follow' of 'like'. Het stimuleerde me ook om mijn schrijven te blijven verbeteren en vast te houden aan het plan van regelmatige wekelijkse updates. Dus, aan mijn abonnees en volgers, bedankt voor jullie voortdurende steun. Het wordt zeer gewaardeerd en, wat nog belangrijker is, het motiveert me.

Vlak na die eerste abonnee kwam de verrassende aanbeveling van een andere publicatie voor de nieuwsbrief. Beide gebeurtenissen lijken misschien relatief onbeduidend in het grote geheel der dingen. Maar toen de motivatie op een dieptepunt was, was dit precies het schot in de roos dat we nodig hadden.

Dit artikel is een goed voorbeeld; het is laat vanwege de eerder genoemde keukenrenovatie. Er moesten dingen gebeuren voordat de verschillende vakmensen arriveerden om hun deel van de puzzel af te maken. Toen ik dit op een zondagochtend begon te schrijven, had ik weinig idee waar ik over zou schrijven. Dus nam ik de honden mee voor een lange wandeling en dacht erover na. Iets over hernieuwde motivatie, misschien. Toen ik eenmaal ging zitten en begon, kwam de rest vanzelf. Misschien vinden een paar van jullie de inhoud en mijn schrijfstijl interessant genoeg. Ik zou het leuk vinden om een paar reacties te krijgen.

Een Eureka-moment nodig? Maak een wandeling!

Een dialoog van hoop en bevestiging

Het probleem van een eenmansbedrijf is het gebrek aan interne discussies. Dit betreft alles van marketing en bedrijfsdoelen tot de diensten die worden aangeboden. Maar ik was me er de afgelopen maanden van bewust geworden dat mijn ideeën misschien gewoon niet klopten. De twijfels over mezelf waren zo groot geworden dat ik overwoog om de boel de boel te laten en me te concentreren op het dagelijkse advieswerk, met een beetje schrijfwerk ernaast.

Maar toen had ik onlangs een gesprek met een gevestigd bedrijf dat onafhankelijk van mij tot dezelfde conclusies was gekomen over de aanzienlijke wanverhouding tussen succesvolle en onsuccesvolle projecten. Ze waren bezig met het ontwikkelen van een strategie om de problemen die ze de afgelopen jaren in hun branche hadden waargenomen te verbeteren of te elimineren.

We raakten ook een bijzonder slimme marketingtruc aan die ik kan gebruiken in een verkorte vorm; het speelt in op de fundamentele menselijke natuur. Niemand hoort graag dat wat ze doen verkeerd is; mensen gaan onmiddellijk in de verdediging. Een betere aanpak is om ze de tools te geven om te herkennen waar dingen verbeterd en geoptimaliseerd kunnen worden. Het eindresultaat is hetzelfde, maar iedereen voelt zich goed over zichzelf. Slim.

Het gesprek gaf me een bevestigd gevoel; we begrepen en herkenden allebei dezelfde problemen. Zij, met hun verschillende doelsectoren en klanten, gaven me de hernieuwde ambitie om kleinere bedrijven meer in het algemeen te helpen.

De lens opnieuw scherpstellen: Nieuwe doelen, nieuwe motivatie

Is het niet vreemd hoe deze kleine overwinningen kunnen helpen om de benadering van zakelijke, creatieve en persoonlijke doelen te veranderen? Afzonderlijk zijn ze helemaal niet belangrijk, maar samen hebben ze me geholpen om mijn zelfvertrouwen te bevestigen.

Wat is de afleiding van het artikel van deze week? Het is essentieel om de kleine successen te herkennen en te vieren te midden van de uitdagingen en tegenslagen in het leven. Het is zo makkelijk om te zeggen "denk positief", maar het is een grotere uitdaging om dat ook daadwerkelijk te doen. Geef gewoon niet op, blijf doorzetten en doe altijd je best.

Ik ontwikkel een nieuwe marketingaanpak voor het bedrijf, een beetje zoals een lezersmagneet, maar dan voor bedrijven. Bied iets gratis aan en neem de klap op met de verwachting dat je de investering na verloop van tijd terugverdient.

Creatief gezien schrijf ik deze nieuwsbrieven graag, dus ze zullen minstens wekelijks blijven verschijnen. Naarmate mijn lezersbestand groeit, kan ik uitbreiden met een aantal specials of iets dergelijks. Begindagen.

Persoonlijk, het gezin zo goed mogelijk steunen in deze stressvolle tijd. En die verdomde keuken laten installeren zodat we weer een 'normaal' leven kunnen leiden.

Zoals altijd zullen de resultaten van mijn inspanningen elke week op de een of andere manier worden gedocumenteerd. Dit artikel was een beetje van alles. Ik beloof niet dat dit niet meer zal gebeuren, maar ik zal me in ieder geval de komende weken concentreren op meer gerichte artikelen. Tenzij jij, de lezer, iets anders zegt.

Onthoud dat je, wat er ook gebeurt, de kleine momenten van triomf moet vinden en je daarop moet richten in plaats van op de donkere momenten. Het kan wel of niet iets wezenlijks veranderen, maar ze zullen je helpen om door te zetten.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).