Doorzettingsvermogen in tegenspoed: Vieren van vooruitgang in moeilijke tijden

Elke stap omarmen: De reis van overwinnen en vooruitkomen

Het leek me het beste om deze week stil te staan bij de recente uitdagingen en prestaties die in het vorige artikel werden genoemd. De lessen die we de afgelopen weken hebben geleerd, laten zien hoe belangrijk veerkracht is en hoe je, hoe moeilijk de dingen op dat moment ook zijn, alles wat het leven je voor de voeten werpt positief moet bekijken. Wat is een betere tijd van het jaar om opnieuw te evalueren en te focussen?

Nu het begin van een nieuw jaar snel nadert, lijkt het de perfecte tijd om na te denken over realistische ambities en doelen voor de toekomst te overwegen. Aan het begin van 2023, toen ik de uitdaging om mijn bedrijf te laten groeien serieus begon te nemen, was ik veel te optimistisch. Het leven kabbelde het grootste deel van het jaar chaotisch voort, van het ene project naar het andere. Dat is niet de beste manier om productief te zijn. 2024 zal beter georganiseerd zijn, met haalbare doelen in plaats van wishful thinking.

Onthulling. Ik gebruik generatieve AI-tools om me te helpen bij het schrijven. Van suggesties voor hoofdlijnen tot onderwerpen of subtiliteiten waar ik nog niet aan had gedacht.

Doorzettingsvermogen in tegenspoed: Gegenereerd door DALL-E 3
Doorzettingsvermogen in tegenspoed: Gegenereerd door DALL-E 3

De kracht van positieve mijlpalen

Voor het bedrijf heb ik twee hoofdprioriteiten. De eerste en belangrijkste prioriteit is mijn rol als Product Owner van een softwareapplicatie. In 2024 begint de eerste grote herschrijving in lange tijd, die al veel eerder had moeten plaatsvinden. Verder valt er niet veel over te zeggen; het is meer business as usual.

Inspiratie opwekken: Kleine overwinningen te midden van de uitdagingen van het leven

De tweede hoofdprioriteit is de Solopreneur-kant van de zaak. Naar mijn mening is netwerken de enige manier om te groeien in zo'n nichemarkt. Als relatieve nieuwkomer in het zakenleven moet ik alle contacten die ik heb gebruiken en via hen mijn netwerk uitbreiden. Potentiële klanten liggen voor het oprapen; ze weten nog niet dat ze de diensten van mijn bedrijf nodig hebben.

Het plan is altijd geweest om AI-tools te gebruiken waar ze nuttig zijn. Laten we eerlijk zijn; de meeste bedrijfsonderdelen zouden baat hebben bij een vorm van AI-hulp. Er gaat nauwelijks een week voorbij zonder dat er iets verandert, lees "verbetert" in AI-tools. Dus in 2024 zal mijn bedrijf dubbel zo hard werken aan training, onderzoek en het implementeren van de verschillende AI-tools binnen mijn bedrijf. De voordelen voor anderen zullen duidelijk worden als ik de gebieden identificeer die aantrekkelijk kunnen zijn voor klanten, zelfs als ze AI-pessimistisch of onverschillig zijn.

Het stellen van deze positieve mijlpalen heeft mijn slappe motivatie hersteld. Alle mijlpalen moeten echter realistisch en haalbaar zijn. Voor 2023 waren deze mijlpalen allesbehalve realistisch; telkens als er een mislukte mijlpaal kwam en ging, kreeg de motivatie een klap.

Omgaan met de onvoorspelbaarheid van het leven

Als een familielid ernstig ziek wordt, kan de verleiding om rond te rennen als een kip zonder kop overweldigend zijn. Misschien komt het door mijn leeftijd; ik heb genoeg levenservaring om op te rekenen, maar ik blijk er goed mee om te kunnen gaan. Nadat de eerste schok een beetje is weggeëbd, kan ik afstand nemen en nadenken:

  • Wat weten we?
  • Wat weten we nog niet?
  • Wanneer komen we meer te weten?

Het heeft geen zin om te flapperen en overspannen te zijn. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat een situatie die al stressvol is nog stressvoller wordt, zonder dat daar iets positiefs tegenover staat.

Familienieuws: ze hebben de eerste ronde van de behandeling afgerond (mogelijk de enige ronde als alles goed gaat; de tijd zal het leren). De vervelende complicatie die ze tijdens de behandeling hebben opgelopen, lijkt onder controle. Wat nu? We wachten af welk nieuws elke afspraak met een specialist ons brengt. We moeten ons geen best-case of worst-case scenario's voorstellen. In plaats daarvan moeten we afwachten.

Hoe kan iemand zich in zo'n situatie blijven concentreren? Het klinkt misschien grof, maar de persoon (of personen) die afstand kan (kunnen) nemen en alleen aan de 3 bovengenoemde punten kan (kunnen) denken, wordt de rots waaraan alle anderen zich kunnen vastklampen, een vitaal punt van stabiliteit dat iedereen in staat stelt zo normaal mogelijk te functioneren.

De rots in deze analogie weet hoe en wanneer hij gedachten opzij moet zetten om zich te concentreren op de behoeften van elke dag.

Uitdagingen omzetten in kansen

Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer (en nog een keer): het leven is ingewikkeld. Hoe goed we ook plannen en wat we ook proberen te anticiperen en te beperken, er is altijd wel een grapjas die roet in het eten gooit. Tijdens het drama dat hierboven en vorige week werd genoemd, hebben we ons er nog steeds toe verbonden om in januari een nieuwe keuken te installeren. We hebben de afgelopen twee weken hard gewerkt (ik kan nog steeds niet geloven dat het pas twee weken geleden is dat we begonnen met het slopen van de oude keuken; de tijd vliegt als je plezier hebt). Bijna alles is klaar; nog een weekje en dan kunnen we ontspannen en van de vakantie genieten.

Realistische planning is de sleutel tot dit succes, altijd met een plan B om onvoorziene gebeurtenissen op te vangen. Misschien weet je al waar ik heen wil? Kleine en realistische stappen worden gepland voor elke onderneming, of het nu zakelijk is of niet. Naarmate elke stap wordt bereikt, komt het doel dichterbij. Eerlijk gezegd heeft de manier waarop deze keukenrenovatie is verlopen me geïnspireerd om het komende jaar dezelfde methodische aanpak te volgen voor mijn bedrijf.

Ik moet bijvoorbeeld mijn netwerk van zakelijke connecties uitbreiden. Dit is een doel dat kan worden opgesplitst in kleine, haalbare stappen:

  1. Mijn lijst met contacten doornemen en alle contacten identificeren die mijn voortgang naar het doel kunnen bevorderen.
  2. Zoek uit wat de beste aanpak is voor elk contact afzonderlijk. Dat is niet een of andere sjabloon e-mail of direct bericht op LinkedIn, enz.
  3. Volg alle nieuwe contacten op om een mogelijke klant te worden.
  4. En (of) herhaal de bovenstaande stappen.

Het doel wordt bereikt door elke stap te volgen en er tijd in te investeren. Natuurlijk is dit voorbeeld een doorlopend proces dat nooit af is. Maar je begrijpt het al: klein is fijn.

Op dezelfde manier, voor de interesse in generatieve AI tools, is het doel... Hier ligt een probleem: wat is precies het doel? Oké, het doel is om het doel of de doelen van het eindproduct te identificeren. Dit is een volkomen geldige aanpak als je iets niet weet maar een 'onderbuikgevoel' hebt; het doel is om te verfijnen en uit te zoeken wat er in je onderbewustzijn rond hobbelt. Uiteindelijk kom je er wel achter.

Vooruitkijken: Nieuwe doelen en ambities

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Misschien is het voor mij als zestigplusser makkelijker; ik hoef alleen maar na te denken over de komende twintig jaar als ik geluk heb 😉 . Maar voor de meeste lezers geldt dat je een veel langere toekomst hebt om over na te denken, denk er alleen niet te veel over na.

Vraag jezelf af: wat is op dit moment mijn grootste zorg? Hoe zit het met morgen, volgende week of volgende maand? Maak het niet te ingewikkeld; houd het super eenvoudig. Elke gedetailleerde planning moet haalbaar en praktisch zijn, dat wil zeggen niet meer dan een maand vooruit, bij voorkeur minder.

Na deze eerste planningsperiode worden de details steeds onzekerder naarmate we verder vooruit gaan. Het is onmogelijk om een gedetailleerd plan A en plannen B, C en D te maken naarmate we verder in de toekomst proberen te voorspellen (als je dat kunt, zou je al miljardair moeten zijn en zou je dit vandaag waarschijnlijk niet lezen).

Houd het voor bedrijfsplanningen bij de details van de nabije toekomst; zelfs dit wordt meestal in de loop van de dag veranderd. Daarna wordt de planning doelgericht, zonder vaste deadlines, maar met een algemene en ideale mijlpalenplanning. Nog verder weg komen we in de schemerzone. Hier hebben ambities hun plaats, verder weg van het huidige moment.

Maar verlies de moed niet; door ons te richten op het onmiddellijke en het praktische, stellen we onszelf in staat om afstand te nemen en met een koel oog de volgende stap te kiezen om te plannen, dan de volgende enzovoort tot een doel is bereikt. We bouwen ook het vertrouwen op dat onze doelen allemaal binnen handbereik zijn zolang we er methodisch en met vooruitziende blik naartoe werken.

Laatste gedachten

Ik hoop dat je deze week iets bemoedigends vindt. We moeten ons best doen om veerkrachtig en hoopvol te blijven en voortdurend vooruit te gaan. Kleine overwinningen vieren en leren van elke uitdaging. Bovenal, waar we ook mee te maken hebben en hoe hopeloos dingen ook lijken, als we positief en gefocust blijven, is de kans op succes in onze privé- en zakelijke wereld groter, ongeacht wat het leven ons voor de voeten werpt.

Ik hoop van harte dat jullie een paar vredige dagen hebben voor degenen die de feestdagen vieren. Voor degenen die dat niet doen, heb ik dezelfde wensen voor jullie, waar je ook bent. Tot volgende week.


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).