Barrières doorbreken: Oneindige mentaliteitsavonturen

Voorbij de 9-tot-5: de gedurfde reis van de solopreneur

Het einde van het eerste jaar als parttime solopreneur nadert met rasse schreden, en zoals altijd aan het einde van elk jaar is het tijd om terug te blikken en na te denken over de afgelopen twaalf maanden. Natuurlijk is de tijd voor reflectie puur arbitrair; in de praktijk zouden we regelmatig moeten pauzeren en reflecteren. Elke dag is een niet te missen leermoment. Mindset is belangrijk.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent kan suggesties doen voor hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

Een uitgestrekt landschap binnen de informatietechnologie-industrie met een solopreneur die uitkijkt over een futuristische stad.
Nooit eindigende mentaliteitsavonturen gegenereerd met DALL E 3
Oneindige mentaliteitsavonturen - Gegenereerd met DALL-E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

Mindset is belangrijk

Veel dingen zijn moeilijk voor een eenmansbedrijf. Een van de grootste problemen waar we mee te maken hebben, is het feit dat we solo zijn met beperkte mogelijkheden voor bedrijfsgerelateerde discussies en feedback. De vragen en twijfels die in ons hoofd rondspoken zijn eindeloos en het opbouwen van een solopreneursmentaliteit is essentieel.

De alledaagse solo ondernemer: Navigeren door het marketingdoolhof

Dus, als relatief nieuwe solopreneur heb je één grote klant in je portfolio. Gelukkig maar. Als we realistisch zijn over hoe de zakenwereld werkt, weten we dat vertrouwen op één enkele klant een recept voor rampspoed is. We moeten onszelf en onze diensten verkopen om deze risico's te beperken, hoe ongemakkelijk dat voor sommigen van ons ook voelt.

Verpletterende zelftwijfel en het imposter-syndroom

Je kunt deze sectiekop natuurlijk op twee manieren lezen. Misschien bedoel ik zoiets als het behalen van een overwinning, waardoor je je positief, zelfverzekerd en over het algemeen één met de wereld voelt, of iets dergelijks. Het kan ook betekenen dat zeurende zelftwijfel je zelfvertrouwen verplettert als je het toelaat, wat onvermijdelijk leidt tot het gevoel een bedrieger te zijn. Hoe je het leest is aan jou.

Het kan eenzaam zijn als nieuwe solopreneur; je levensonderhoud hangt van jou af en van niemand anders. Het is begrijpelijk dat de druk om het bedrijf op te bouwen samen met een gebrek aan een gevarieerd klantenbestand snel ten prooi kan vallen aan de geest. De vragen komen snel naar boven in de bewuste geest: wat als ik geen klanten meer kan krijgen, en zelfs als ik de kans krijg, kan ik het dan doen zonder gezien te worden als een verspilling van tijd en ruimte? Enz.

Deze gevoelens zijn helaas onvermijdelijk. Maar het is de manier waarop we ermee omgaan die het verschil maakt. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke succesvolle solopreneur dit heeft meegemaakt en waarschijnlijk nog steeds af en toe meemaakt. Zelfs degenen die herhaaldelijk gefaald hebben, slagen erin zichzelf op te rapen en het opnieuw te proberen. Simpel gezegd, als solopreneur is falen geen optie.

Wanneer de zelftwijfel weer de kop opsteekt. Probeer te denken aan de succesvolle solo-ondernemers die je kent, niet noodzakelijk persoonlijk, die worstelden aan het begin van hun solocarrière, maar de vastberadenheid hadden om door te zetten, wat er ook gebeurde.

Joanna Penn is bijvoorbeeld een auteur die ik volg. Ze heeft net haar vijftiende solo-jubileum gevierd. Ze begon klein en combineerde haar baan, die ze haatte, met schrijven in de vroege ochtend en in het weekend, terwijl ze in de avonduren veel leerde over het creatieve vak.

Haar eerste boek was non-fictie en werd begin 2008 in eigen beheer uitgegeven. Uiteindelijk gaf ze haar baan op om in 2011 fulltime auteur te worden. Als introvert had ook zij last van gevoelens van zelftwijfel en het imposter syndroom en dat heeft ze nog steeds, hoewel minder dan in haar begindagen. Inspirerend.

Een andere creatieveling die ik volg is Mark Ellis; hij is een paar jaar geleden begonnen in zijn studio in de achterkamer en heeft zijn creatieve bedrijf naar mijn mening astronomisch snel opgebouwd. Zie Mark Ellis Reviews voor links naar zijn creatieve "imperium". Geweldig.

Bevestiging: Een eenvoudig bedankje volstaat

We worden allemaal graag geprezen voor goed werk, maar weinigen van ons krijgen deze positieve feedback. In plaats daarvan, als er iets fout is gegaan of als we een fout hebben gemaakt, krijgen we dat snel te horen. Dit geldt voor elke branche en elk bedrijf. Als solopreneur is positieve feedback een must om onze reputatie op te bouwen; hiermee hebben we een goede basis om nieuwe klanten of opdrachtgevers aan te trekken. Een negatieve recensie of evaluatie kan ernstige gevolgen hebben voor toekomstige zakelijke ambities.

Denk bijvoorbeeld aan een restaurant waar je al jaren komt. Het eten was altijd goed en het personeel vriendelijk, maar toen besloten de eigenaren hun winst te verhogen door de prijzen te verhogen en te bezuinigen op de kwaliteit van hun ingrediënten. Je kunt een teleurstellende ervaring één keer vergeven, maar als dit een tweede keer gebeurt, is de kans groot dat je nooit meer teruggaat. Zelfs als de veranderingen worden teruggedraaid, is de schade al aangericht.

Positieve feedback en validatie zijn dubbel zo belangrijk voor een solopreneur, vooral voor degenen onder ons die introvert zijn. Als het klantenbestand beperkt is, moeten we ervoor zorgen dat we onze volledige aandacht geven tijdens de uren waarvoor we betaald worden. Maar dit is niet genoeg; we moeten bij elke stap aandringen op goedkeuring, dus validatie. Dit kan lastig zijn zonder belachelijk over te komen.

We moeten het acceptatie- en goedkeuringsproces van de klant formaliseren als onderdeel van je contract. Het identificeren van mijlpalen, het documenteren van de vereiste goedkeuringen aan het begin en het voltooien van elke mijlpaal is een manier om dit te doen. Dan klink je tenminste niet als een klein kind dat constant aandacht vraagt.

Solopreneurs moeten zich voortdurend bewust zijn van eventuele tekortkomingen in hun vaardigheden en actie ondernemen om hun kennis op dat gebied te verbeteren. Alle feedback van klanten, positief en negatief, moet kritisch worden geanalyseerd en alle geldige punten moeten worden aangepakt. De goedkeuringsdocumenten kunnen hierbij van pas komen; schriftelijke feedback is altijd waardevoller dan een schouderklopje of een mondeling bedankje. De documenten worden onderdeel van het projectdossier.

Faalangst

Ik weet zeker dat we allemaal wel eens momenten hebben waarop we bang zijn dat we zullen falen in een taak of project. Dit gevoel wordt natuurlijk verergerd als je een solopreneur bent met heel weinig klanten. Falen in deze situatie kan rampzalig zijn. Dit kan op zijn beurt leiden tot een spiraal van angst en vrees als we het toelaten.

In plaats daarvan moeten we de mogelijkheid van mislukking accepteren en er rekening mee houden bij onze planning en contractuele verplichtingen. In de software consulting industrie is het naar mijn mening bijna onmogelijk om garanties te geven. De aard en inherente complexiteit van software betekenen dat het nog geen exacte wetenschap is. Er zullen altijd verborgen complicaties, technische beperkingen en onvoorziene problemen zijn. Met dit in gedachten zou het belachelijk zijn om ijzersterke garanties te geven.

Dit wetende en ongetwijfeld soortgelijke onbekenden in andere industrieën geven de consultant beschutting wanneer een project mislukt om redenen waar hij geen invloed op heeft. Maar dit is een worst-case scenario. We kunnen de angst om te falen elimineren door onze discipline voor dagelijkse taken en afspraken te kennen. We weten ook dat, wat er ook gebeurt, we zullen slagen. Ook al is het niet op de manier die we hadden verwacht.

Afwijzing en kritiek

Elke klant is kostbaar als je een klein bedrijf runt, vooral als een eenmansband. Een klant verliezen doet pijn en heeft niet alleen gevolgen voor ons vertrouwen. De financiële gevolgen kunnen fataal zijn voor het bedrijf, tenzij er snel een vervangende klant kan worden gevonden.

Op de mogelijkheid dat een klant het contract beëindigt, kan vaak worden geanticipeerd zolang we beschikken over beproefde feedbackmethoden. Dit kunnen semi-formele of informele gesprekken zijn, maar het is altijd beter om te kiezen voor formaliteit. Dit komt altijd professioneler over, hoe goed we het ook met de klant kunnen vinden.

Net zo belangrijk is het opbouwen van een respectvolle relatie met de klant; als je wordt gezien als een gewaardeerd lid van het team van de klant, dan is de kans groter dat je op de hoogte bent van eventuele op handen zijnde veranderingen binnen het bedrijf van de klant die van invloed kunnen zijn op jouw afspraken. Met meer formele afspraken over constructieve feedback kan kritiek worden opgenomen en kan ernaar worden gehandeld lang voordat het een probleem wordt.

Afwijzing noch kritiek zijn prettig om te ontvangen. Maar met een goede voorbereiding kunnen we de gevolgen verzachten.

Eindgedachten:

Ongeacht de huidige status van je startende bedrijf, het belangrijkste ingrediënt is een gevarieerd aanbod van klanten. Dit kan extreem moeilijk zijn, zoals ik weet uit mijn ervaringen dit jaar, maar we geven niet zomaar op. Als de ene aanpak niet werkt, probeer dan iets anders. Of nog beter, probeer verschillende methoden tegelijk; op een gegeven moment zullen we de juiste vinden.

Wij solopreneurs zitten niet in een sprint; dit is een langeafstandsonderneming. Zeg tegen jezelf dat falen geen optie is (daar is die quote weer; uit welke film komt die?). Ik wens al mijn lezers een ontspannen vakantie, nog één nieuwsbrief tot een nieuw en uitdagend jaar.

Ik hoor graag van je; als je reageert, kan ik je garanderen dat ik zal antwoorden, al kan het een dag of twee duren. 😉


KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).

 

7 gedachten over "Barrières doorbreken: Oneindige mentaliteitsavonturen".

    • admin Post auteur

      Graag gedaan, en bedankt dat je de tijd hebt genomen om te reageren.

    • admin Post auteur

      Bedankt. Ik post hier voor de volledigheid. Je kunt ook zoeken naar "The Everyday Solopreneur" op Substack of Medium. Ik geef zelf de voorkeur aan de look en feel van Substack.

  1. hoe je snel van instagramvolgers afkomt

    Het is alsof je mijn gedachten leert! Je lijkt hier zoveel van te begrijpen, alsof
    je schreef het e-boek in het of iets. Ik heb het gevoel dat je
    met een paar p.c. om de boodschap huis een beetje, maar anders dan dat, dit is fantastisch blog.
    Fantastisch om te lezen. Ik kom zeker terug.

    • admin Post auteur

      Hoi Charley, zoek naar de publicatie "The Everyday Solopreneur" op Medium.com of Substack.com.

      Ik voeg de nieuwsbrieven hier als laatste toe.

Reacties gesloten.