Van verf tot pagina's: Jongleren met keukenrenovaties en creativiteit

Te midden van chaos: Tijd vinden voor woorden

Onze oude keuken viel uit elkaar; elk jaar waren er wel een paar 'tijdelijke' reparaties nodig. De kwaliteit van de kasten was al niet geweldig, maar aangezien de keuken onveranderd is gebleven sinds we het huis meer dan twintig jaar geleden kochten, moest hij weg.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent kan suggesties doen voor hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

"Jongleren met keukenrenovatie en creativiteit", met contrasterende scènes van keukenrenovatiechaos en een rustige schrijfruimte.
Jongleren met keukenrenovaties en creativiteit Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

Tikkende klokken en verfkwasten

We hadden al minstens twee jaar naar nieuwe keukens gekeken voordat we er een vonden die aan onze behoeften voldeed en, nog belangrijker, aan ons budget. Een bonus was dat de montage zelf gratis was als we de keuken in januari lieten plaatsen. Maar het betekende wel een aantal drukke weken om alles voor die tijd af te krijgen. Het betekende helaas ook geen keuken voor de feestdagen.

De oude keuken werd afgebroken en de elektriciens en loodgieters deden hun werk. Vervolgens werd er gepleisterd en werden er nieuwe vloertegels gelegd. De laatste stap was schilderen, maar we moesten een paar weken wachten tot het pleisterwerk goed droog was. Geen probleem voor de professionals die de klus moesten klaren.

Sloopdag
Sloopdag

Tussendoor moest deze wekelijkse nieuwsbrief geschreven worden. Het was niet makkelijk om de paar uurtjes te vinden die ik nodig had tussen de keukenrenovaties door, maar het is me gelukt. Deze week keek ik uit naar het eerste ontspannen weekend in een maand. Ik kon mijn tijd nemen en genieten van het schrijven. Toen meldde de schilder zich ziek.

Tot zover een paar uur rustig schrijven. Alle hens aan dek.

Waarom multitasken een mythe is

Niet alleen de wekelijkse nieuwsbrief was moeilijk om de tijd voor te vinden; ook de verwachte administratie en planning die normaal zijn voor elk bedrijf, moesten op een laag pitje worden gezet. Maar het kan niet te lang wachten, vooral voor de administratie; we zijn al een week in het nieuwe jaar en er is nog niets afgerond voor het bedrijf. Zo is het leven van een solopreneur.

Onlangs schreef ik een stuk over het zogenaamde multitasken, een mythe die vaak wordt geloofd. Het beste wat we ooit kunnen bereiken is jongleren met verschillende taken, maar we kunnen ons nooit op meerdere dingen tegelijk concentreren. De afgelopen maand heb ik met zoveel taken gegoocheld dat ik in het circus zou moeten zitten.

Schakelen, schakelen, herhalen: de cognitieve kosten van multitasken

De schilder die ziek wordt, is gewoon de normale onvoorspelbaarheid van elk project, zakelijk of persoonlijk. Het is gewoon de laatste van een aantal wendingen waar we mee om moeten gaan. Het zette me aan het denken over hoe onvoorspelbaar ons leven eigenlijk is. We houden onszelf misschien voor de gek dat we alles onder controle hebben, maar we passen ons voortdurend aan veranderingen aan. Gelukkig zijn de veranderingen meestal zo klein dat we ze nauwelijks opmerken.

Bezig met pleisteren
Bezig met pleisteren

Een rustig hoekje vinden

In een normale week kan ik mijn tijd nemen en de creatieve muze naar me toe laten komen wanneer het goed en klaar is. Omdat de deadline voor de nieuwsbrief deze week snel naderde, inspireerden de keukenrenovatie en het conflict met mijn creatieve en zakelijke verplichtingen me tot deze week. De tijd vinden was echter niet zo eenvoudig.

Meestal begin ik op vrijdagochtend een paar uur met de nieuwsbrief, waarbij ik een overzicht maak, onderzoek doe waar nodig en mijn gedachten op een rijtje zet. Op zaterdagochtend stel ik de tekst op en voeg ik links toe. Ik lees de tekst snel door en laat hem een nachtje 'marineren'. Zondagochtend is voor het redigeren, de eindredactie en het publiceren. Allemaal heel ontspannen en plezierig.

De afgelopen vijf weken waren allesbehalve ontspannen, hoewel ik de rust en stilte van mijn schrijfruimte waardeer als ik een paar uur opzij zet voor de nieuwsbrief. Schrijven heeft iets regeneratiefs dat niet-schrijvers misschien moeilijk kunnen begrijpen. De middagen en avonden zijn gewijd aan de keuken; deze taakverdeling lijkt te hebben gewerkt. Maar wel vermoeiend.

De nieuwe tegels leggen
De nieuwe tegels leggen

Ik ben dankbaar dat ik, toen de installatie van de keuken naderde, de hulp van mijn toekomstige schoonzoon had bij de afwerking. Zonder zijn hulp had ik misschien geen andere keuze gehad dan de nieuwsbrief over te slaan. Dat zou mijn week hebben verpest.

Deadlines en inspiratie

Creatieve inspiratie is dagelijks en in elke situatie te vinden; het gaat erom dat we onze ervaringen uit het echte leven gebruiken (zoals de keukenrenovatie en de gevolgen daarvan). Er is altijd wel iets om over te schrijven, zolang de geest maar open staat. Writer's block lijkt alleen een probleem te zijn, voor mij in ieder geval, als de geest gesloten is.

Ik zat in de problemen: Hoe GPT-4 me redde van writer's block

Ik heb het afgelopen jaar geleerd om op mijn creatieve instincten te vertrouwen, vooral in de afgelopen zes maanden. Ik hoef nooit in paniek te raken omdat ik geen ideeën meer heb. Maar als je me zou vragen om een lijst van tien potentiële nieuwsbriefideeën te maken, zou ik het moeilijk hebben. Ik weet dat het juiste idee bij me opkomt in voldoende tijd om het op te schrijven.

Af en toe maak ik gedicteerde notities, vooral voor ideeën op de langere termijn, zoals korte verhalen en scènes in een boek. Als ik terugkijk op eerdere nieuwsbrieven, is het gemeenschappelijke thema niet het onderwerp; elk stuk geeft commentaar op de week. Wat is er gebeurd, problemen die ik tegenkwam en oploste, interacties met collega's, enz. Als ik de tijd en de motivatie had, zou ik vier of vijf keer per week een artikel kunnen schrijven.

Inspiratie is overal; we hoeven ons er alleen maar voor open te stellen.

Verplichtingen Conflict

Er zullen altijd conflicterende verplichtingen zijn; het geheim is om te erkennen en te accepteren dat het leven niet altijd netjes en opgeruimd is. Leer om te gaan met veranderingen en concentreer je eerst op de hoogste prioriteiten. Als we met te veel taken jongleren, eindigen we met veel dingen die bijna klaar zijn. Bijna klaar is echter niet klaar.

Ik probeer te leven volgens de 80/20 regel; de 20% van de moeite die je in een project steekt, levert 80% van de resultaten op. Wat de keukenrenovatie betreft, moet alles klaar zijn voor de installatie. Daar valt niet over te onderhandelen. De bedrijfsadministratie daarentegen kan worden uitgesteld, niet te veel, maar er is enige flexibiliteit.

Schoonmaakdag op tijd voor Kerstmis
Schoonmaakdag op tijd voor Kerstmis

Deze nieuwsbrief kan, denk ik, ook worden uitgesteld. Maar dit is het enige waar ik me voor wil inzetten. Ik weet dat mijn publiek klein is, maar ik zie het als mijn belofte aan jou, de lezer, om de nieuwsbrief elke week te publiceren. Daar valt niet over te onderhandelen.

Is het de moeite waard?

Nou, ja, het zal de moeite waard zijn. Mijn vrouw moet haar cateringbedrijf runnen, wat meer een hobby is dan een compleet bedrijfsmodel. Ze heeft veel te lang geleden onder de beperkingen van de oude keuken. Over nog maar twee weken is het lange wachten voorbij. Haar gelukkig zien heeft altijd bovenaan mijn prioriteitenlijst gestaan.

Ik zal eerlijk zijn: ik zal ook blij zijn dat ik de tijd kan besteden die ik nodig heb om mijn bedrijf op te bouwen en natuurlijk om te schrijven. Ik heb plannen om een boek af te maken dat al een paar jaar rondslingert. Ik ben vastbesloten om het dit jaar eindelijk af te krijgen.

We hebben andere plannen voor het huis. Nu ik mijn handen vuil heb gemaakt, heb ik zin om door te gaan. De volgende stap is een groot deel van het huis opnieuw schilderen, de trap renoveren en de achtertuin helemaal opnieuw inrichten. Eigenlijk is het onderhoud van het huis een verhaal zonder einde. En ik vind het heerlijk.

Laatste gedachten

Dus daar hebben we het. Ik zei dat er altijd wel iets is om over te schrijven, zelfs over oppervlakkig saaie onderwerpen zoals onze keukenrenovatie. Ik zie het een beetje symbolisch als een levensles over het afwegen van soms tegenstrijdige prioriteiten. Het leven was veel eenvoudiger toen ik nog niet schreef en een dagtaak had. Maar nu ik hier ben, zou ik het niet anders willen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Ben jij een handig persoon? Hoe verdeel jij je tijd en aandacht? Als je tips hebt, deel ze dan gerust. Laat het me weten in de comments; ik beloof dat ik op iedereen zal reageren.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).