Dromen en realiteit in evenwicht brengen: De reis van een zelfstandige ondernemer gaat verder

Hoe de valstrik van overextensie vermijden

Hoe vaak ben je niet vol enthousiasme naar het nieuwe jaar toegegaan? Er worden optimistisch voornemens en doelen gesteld, die één voor één sneuvelen. Er is altijd volgend jaar, denk ik.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent kan suggesties doen voor hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

De afbeelding geeft visueel het concept weer van het in evenwicht brengen van persoonlijke dromen en professionele realiteit, en belichaamt de essentie van je verhaal.
Dromen en werkelijkheid in evenwicht brengen Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Winter Bespiegelingen

Elke winter, tegen het einde van het jaar, plannen we de doelen die we het volgende jaar willen bereiken. Begin januari beginnen we met de uitvoering ervan.

Deze winter was het voor mij en mijn bedrijf niet mogelijk vanwege onze recente keukenrenovatie. We zitten al bijna een maand in 2024 en ik ben ook 'bijna' klaar om plannen te maken voor het jaar. Beter laat dan nooit.

Als zelfstandig ondernemer en creatief moet ik verschillende levensstromen beheren om alles in goede banen te leiden. Ik heb hier een paar nieuwsbrieven geleden over geschreven.

Het streven naar evenwicht: Een leven leiden met meerdere stromen

Nu is de tijd om te implementeren, nou ja, bijna de tijd. Het zal nog wel tot volgend weekend duren voordat ik mijn hoofd naar beneden kan houden, maar ik kan in ieder geval beginnen mijn gedachten op een rijtje te zetten.

Ambities verankeren in de realiteit

De belangrijkste les die ik vorig jaar geleerd heb, is dat ik moet oppassen dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem of te optimistisch ben. Anders is de planning waardeloos. Alle doelen, zoals voor het komende jaar, moeten realistisch haalbaar zijn in het juiste tijdsbestek.

Vier belangrijke gebieden moeten worden beheerd en gecoördineerd:

  1. Mijn bestaande contractuele verplichtingen nakomen.
  2. Marketing en groei van het bedrijf.
  3. Creativiteit.
  4. Persoonlijke tijd.

De meeste mensen denken niet na over het plannen van hun persoonlijke en privéleven, maar dan hebben de meeste mensen alleen een dagbaan om over na te denken; buiten werktijd is privétijd. Soms mis ik die levensstijl, maar niet veel.

Ik ben pas laat in mijn leven begonnen aan dit complexe pad, maar ik ben tenminste begonnen. Zolang ik mijn tijd praktisch aanpak, geniet ik van de kick als een doel is bereikt.

Het eerste gebied dat moet worden beheerd, contractuele verplichtingen, vereist niets ingewikkelder dan het reserveren van vier vaste dagen per week, maandag tot en met donderdag.

Als je pendelt, moet je oppassen dat je je avond niet vult met te veel taken. Reistijden kunnen onvoorspelbaar zijn, dus als je taken moet plannen, zorg er dan voor dat ze uitvoerbaar zijn als je laat thuis bent.

Dat wil zeggen, probeer pessimistisch te zijn over wat haalbaar is, niet optimistisch. Als je alles hebt afgerond en je hebt nog energie, dan kun je altijd een begin maken met de activiteiten van de volgende dag.

Het persoonlijke domein koesteren

Onze professionele verplichtingen zijn belangrijk; we moeten de rekeningen betalen. Je privéleven is net zo belangrijk. Het gaat er niet alleen om dat je tijd hebt om op te laden en te ontspannen; het gaat er ook om dat je veel tijd met je gezin doorbrengt, wat ik eerlijk gezegd tot nu toe geneigd was te verwaarlozen.

Vorig weekend en ook dit weekend heb ik geholpen met de catering van mijn vrouw. Ik schreef hier kort over in de vorige nieuwsbrief. Vanmiddag was het een familie lunch. In het voorjaar plannen we een lang familieweekend.

Lichamelijk moe, geestelijk bedraad: Lichaamsbeweging, meditatie en creativiteit

Tot voor kort vond ik deze familiebijeenkomsten een verspilling van mijn kostbare tijd. Wat een dwaas. Deze kleine dingen houden ons met beide benen op de grond en helpen ons om alles in het juiste perspectief te zien.

Voor een creatief zijn ze een constante bron van inspiratie, maar waar ik tekortschiet is het luisteren naar de gesprekken. Ik heb nog steeds de neiging om ze weg te filteren en me terug te trekken in mijn gedachten, wat een gemiste kans is.

Creativiteit cultiveren door discipline

De afgelopen twee maanden waren chaotisch wat betreft mijn creatieve inspanningen. Maar dat wordt nu ten goede veranderd.

Mijn oplossing is tijd blokkeren, wat eenvoudig klinkt. Maar alle tijdblokkeringsstrategieën ter wereld helpen niet zonder een flinke dosis zelfdiscipline.

Het is de bedoeling om aparte tijdsblokken te hebben voor een plan A en een back-up plan B. Zo introduceer ik wat flexibiliteit. Als planning A om wat voor reden dan ook niet meer mogelijk is, kan ik naar planning B springen.

Geen stress of frustratie meer; ik ben tevreden met de stroom.

De tijd die ik nodig heb om deze nieuwsbrief te schrijven zal concreet zijn; geen haast meer op zondagavond om hem uit te krijgen.

Ik trek het grootste deel van mijn tijd uit voor mijn lange schrijfprojecten. Ik heb verschillende ideeën voor korte verhalen die ik wil onderzoeken. Het fictieboek dat ik een paar jaar geleden begonnen ben, zal aan het eind van het jaar af zijn.

Ik weet nog niet hoeveel tijd ik wekelijks moet blokkeren. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik daar snel achter zal komen.

Strategieën voor duurzame bedrijfsgroei

Ik voelde me gehandicapt door mijn te gespecialiseerde professionele netwerk. En het is dit gebrek aan breedte van mijn netwerk dat de oorzaak is van maanden frustratie in het afgelopen jaar.

De centrale spil dit jaar is om terug te keren naar mijn professionele roots. Ik heb een grotere kans om nieuwe contracten binnen te halen door me te richten op de sectoren waar ik goed bekend mee ben.

De kunst zal zijn om nieuwe contracten in evenwicht te brengen met mijn bestaande contractuele verplichtingen. Ik moet ook de verschillende contractclausules met betrekking tot concurrentie zorgvuldig respecteren.

De marketing en het netwerken voor mijn bedrijf moeten ook worden gepland, geen over-optimistische verwachtingen meer.

Stop met dromen en begin met doen.

Optimaliseren met de juiste tools

De applicaties die nodig zijn om alle vier de levensstromen te beheren zijn eenvoudig. Ik gebruik deze applicaties al een jaar, dus ze zijn volledig vertrouwd. Er is geen behoefte aan afleidende leercurves.

Er zijn slechts twee hoofdtoepassingen voor taak- en tijdbeheer, met verschillende andere ondersteunende toepassingen.

De belangrijkste toepassingen zijn

  • Notion: Ik moet mijn Notion database herwerken en vereenvoudigen. Die is de afgelopen twaalf maanden te complex geworden.
  • Fantastisch: Mijn agenda-app. Ik hou van de manier waarop Fantastical verschillende kalenders combineert in één overzicht.

Het is niet nodig om de ondersteunende applicaties in detail te beschrijven; Ulysses is mijn favoriete schrijfapplicatie.

Laatste gedachten: Ongemak omarmen voor vooruitgang:

Een korte en bondige nieuwsbrief deze week. Ik ben al een paar maanden aan het spartelen, niet in staat om duidelijke, gerichte doelen te stellen. Zoals ik al zei, dromen en niet doen. Het is een typische introverte fout.

Het is zo makkelijk om af te dalen in een veilige en comfortabele routine, maar om iets gedaan te krijgen, moeten we buiten onze comfortzones treden. Hoe ongemakkelijker, hoe beter.

Ik ben nog bezig met het uitwerken van de planning en de definitieve aanpak. Maar ik ben van plan om voor de volgende nieuwsbrief de basis op orde te hebben. Ik houd je op de hoogte.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).