Apple's Vision Pro: Een gamehanger in de wacht?

De zoektocht naar de Killer App

De Vision Pro is een proof of concept, een eerste iteratie, of misschien een experimenteel apparaat in de ogen van Apple. Het is bedoeld om de use cases, het besturingssysteem en de onderliggende technologieën te verfijnen.

Ik hoorde iemand het een Developer Kit noemen op een recente podcast van Wired Gadget Lab. Ik ben het ermee eens dat het niet meer is dan dat, een Developer Kit.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent suggereerde hoofdlijnen en onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

De afbeelding toont een persoon in een moderne kantooromgeving die een futuristische augmented reality-headset draagt en interactie heeft met verschillende digitale interfaces. Dit beeld zou een goed beeld kunnen geven van de geavanceerde mogelijkheden van de werkomgeving die de Apple Vision Pro zou kunnen faciliteren.
Een spelwisselaar Bron DALL E 3

Het internet staat vol met artikelen, berichten en blogs over de vraag of de Apple Vision Pro een succes zal worden. Ik denk niet dat Apple zich veel gelegen laat liggen aan wat de verschillende commentatoren wel of niet geloven.

De prijs en de beperkte verkrijgbaarheid duiden op deze houding van 's werelds grootste en rijkste techbedrijf. De gemiddelde Joe of Josephine is zeker niet de doelgroep voor dit apparaat.

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

Zinloze vergelijkingsitis

De vergelijkingen met headsets van andere bedrijven zijn nogal zinloos, omdat deze over het algemeen gericht zijn op de entertainmentmarkt.

 

Apple's VisionPro kan geweldig zijn of misschien ook niet

De Vision Pro lijkt daarentegen op zoek te zijn naar zinvollere use cases. Tijdens het lanceringsevenement werden er bijvoorbeeld verschillende getoond, zoals het bekijken van een film of een ruimtelijke video van de verjaardag van een kind.

Maar de demo (simulatie?) van de uitgebreide werkomgeving vond ik het interessantst.

Apple Keynote Vision Pro aan het werk
Apple Keynote Vision Pro aan het werk

In juni 2023 schreef ik een artikel over de gepolariseerde en soms belachelijke commentaren die het internet overspoelden na het Apple lanceringsevenement.

Mensen die beter hadden moeten weten, leken op de kar te springen met clickbait-koppen om lezers te trekken in plaats van intelligent commentaar te schrijven over de mogelijkheden.

Af en toe zien we een zinvol stuk, maar die zijn zeldzaam. Ik vind dit een leuk artikel, ook al ben ik het niet helemaal eens met alles wat er staat. De titel is ook een beetje clickbaity, maar dat is de titel van dit artikel ook. Het is moeilijk te vermijden; de term "Vision Pro" in de titel is het probleem.😏

Waarom de Apple Vision Pro gedoemd is te mislukken

Wat zijn dan de Killer Apps?

De afgelopen weken heb ik achterover geleund en de berichtgeving over de release van de Vision Pro geabsorbeerd, vreemd genoeg getimed om het CES-evenement van dit jaar in Las Vegas te overtreffen. Terwijl het opvoeren mislukte, verschenen al snel dezelfde commentatoren met dezelfde clickbait-artikeltitels. Gaap. In mijn artikel van juni schreef ik:

Wat we moeten begrijpen is dat dit een apparaat van de eerste generatie is en dus aan de dure kant. Zelfs met het hoge prijskaartje betwijfel ik of Apple veel winst zal maken met de verkoop van eenheden. Zeker niet genoeg om de onderzoeks- en ontwikkelingskosten van de afgelopen jaren te dekken.

Net als bij andere apparaten van de eerste generatie, wordt het gepitcht voor mogelijke toepassingen die Apple voor ogen heeft en die bijna onvermijdelijk de belangrijkste of killer-toepassing zullen missen.

Toen de iPad werd uitgebracht, werd het immers aangeprezen als een internetapparaat en een E-reader. Vandaag de dag is het streamen van video een van de belangrijkste toepassingen van de iPad, maar Steve Jobs heeft dit nooit gezegd toen hij de iPad uitbracht.

In de tussenliggende acht maanden is er niets veranderd. Apple mag dan wel het beste marketingtalent in huis hebben, maar zelfs zij zijn beperkt in wat ze zich kunnen voorstellen voor mogelijke use cases.

Door het apparaat in de echte wereld te zetten en tegen een prijs die zou moeten helpen om nuttige feedback van gebruikers te krijgen, is Apple aan het kijken, luisteren en analyseren. Het innovatieve apparaat is cool, maar wat zijn de killer-apps voor ruimtelijk computergebruik?

Hopelijk geniet je van deze post. Als je 'dank je wel' wilt zeggen, kun je het beste klappen, markeren en meedoen in de comments. En ik beloof je... als je contact opneemt, zal ik antwoorden! Dus klap, markeer en geef commentaar...

Laten we reëel blijven

Laten we eerlijk zijn: als je het je kunt veroorloven om een grote som geld uit te geven aan wat per slot van rekening een experimenteel apparaat is, ga je er veel meer mee doen dan naar de verjaardagsvideo van je dochter kijken of ontspannen op de bank naar de nieuwste interactieve Fast and Furious-film kijken.

Dit is een aanzienlijke investering, en de meeste mensen gooien niet zo veel geld rond voor een gadget.

Een eerste productie van tachtigduizend eenheden is nu beschikbaar of al geleverd aan klanten. Het grote experiment is begonnen.

Apple heeft duizenden mensen in dienst, maar ze hebben zojuist hun fabriek voor ruimtelijke computerideeën met tachtigduizend uitgebreid. Het beste van alles is dat ze Apple allemaal hebben betaald om mee te doen. Dat is pas slim zakendoen.

Ik verwacht dat de stroom vragen en ideeën al is begonnen. Alles van opmerkingen over het apparaat zelf (het is blijkbaar behoorlijk zwaar, hoewel de dubbele headsetband helpt) tot suggesties voor verbetering en de essentiële ideeën voor gebruikscases.

Ik hoop dat de uitgebreide werkomgeving werkelijkheid wordt met de volgende Vision iteratie. Vision Pro 2 en misschien uiteindelijk een Vision SE-apparaat.

Laatste gedachten

Dit zijn spannende tijden voor degenen onder ons die vastzitten in het Apple ecosysteem. Ik hoop dat het zijn potentieel waarmaakt en niet eindigt als een van de zeldzame mislukkingen van Apple. Dat zou jammer zijn.

Apple heeft diepe zakken, maar er zijn grenzen. Ik vraag me af wat de scenario's zijn waarbij zij, Apple, besluiten om door te gaan naar de volgende versie of om er mee te stoppen.

De tijd zal het leren.

Voordat je gaat

Laat me weten wat je van de Vision Pro vindt, plaats een reactie en deel je gedachten. Voor degenen onder ons die al in Apple apparaten hebben geïnvesteerd, zijn de Vision Pro en hopelijk de volgende apparaten mogelijk aan het bewerken.

Maar hoe zit het met diegenen onder jullie die geen Apple apparaten bezitten? Als de Vision Pro een belangrijke nieuwe manier van interactie met de wereld wordt, zou jij dan in de verleiding komen?


 KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).