Hoe ga je om met het verlaten van je comfortzone?

Uitstelgedrag: Waarom morgen de drukste dag van de week is

Vandaag zou een drukke dag worden; althans, dat was het plan. Maar je weet hoe dat gaat. Nog één kop koffie, nog één sigaret (een vreselijke gewoonte waar ik echt mee moet stoppen), nog één 'alles wat ik maar kan bedenken' om niet te hoeven gaan zitten en iets zinvols te doen. Mijn naam is Mike. En ik ben een uitsteller.

Onthulling. Ik gebruik Generative AI tools om me te helpen bij het schrijven. Van contour suggesties tot onderwerpen of subtiliteiten, die ik nog moest bedenken.

Een man van middelbare leeftijd in een chaotische kantooromgeving, zittend aan een bureau vol papieren en lege koffiekopjes. Hij wordt afgeleid door een spelletje op zijn smartphone en zijn uitdrukking mengt schuldgevoel met amusement.
Uitstelgedrag laat me niet beginnen Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.

De beproefde traditie van morgen

Hier ben ik dan, ik probeer een bedrijf vanaf nul op te bouwen. Er is veel te doen, waaronder het schrijven van deze wekelijkse nieuwsbrief en een stapel administratie- en marketingwerk. Maar wat ik me de afgelopen weken heb gerealiseerd, is dat ik met mensen moet praten en contacten moet leggen om een levensvatbaar bedrijf op te bouwen. Netwerken! Hier ligt het echte probleem.

Ik ken mezelf, zo chronisch verlegen als ik ben. Een echte introvert, maar ik weet dat ik uit mijn comfortzone moet stappen en mensen moet gaan bellen en op deuren moet gaan kloppen. Ik moet klanten vinden en erger nog, ik moet mezelf tegenover hen verantwoorden. Helemaal geen fijne gedachte.

Ik blijf maar uitstellen en dingen uitstellen, alle excuses die ik maar kan rechtvaardigen. Ik moet mijn nieuwsbrief schrijven, Notion goed configureren en elk excuus vinden om NIET de wereld in te gaan en klanten te vinden. Ja, ik kan veel doen hier in het comfort van mijn kantoor, omringd door vertrouwdheid. Maar al mijn tijd en energie op deze manier besteden kan en mag nooit in de plaats komen van het opbouwen van betekenisvolle en persoonlijke relaties.

Ik beloof mezelf dat ik mijn angsten onder ogen zal zien en mezelf zal dwingen om naar buiten te gaan. Misschien morgen, of anders volgende week.

Het mythische land van Mañana

Introversie en verlegenheid in de zakenwereld is een enorme handicap. Het is gewoon zo gemakkelijk om in je comfortzone te blijven zitten en te doen alsof je het heel druk hebt, en zelfs jezelf voor de gek te houden. De verleiding om de ongemakkelijke en enge dingen voor je uit te schuiven is veel te gemakkelijk om aan toe te geven. Tegen jezelf zeggen dat je je angsten onder ogen moet zien is prima, maar je schiet er niets mee op. Je moet van je luie reet komen en aan de slag gaan; iets zinvols en productiefs doen is gemakkelijk. Het doen is waar velen van ons tegenaan lopen.

Persoonlijk heb ik in de loop der jaren zo'n formidabele verdediging opgebouwd dat als je me voor het eerst ontmoet, je nooit zou vermoeden dat ik extreem introvert ben. Het belangrijkste is dat ik mezelf in het middelpunt van de belangstelling plaats, slechte grappen maak en ervoor zorg dat de mensen om me heen bij alle activiteiten worden betrokken. Het ongemak dat anderen voelen als ze buitengesloten worden, overwint mijn eigen gevoel van veiligheid.

Alles is goed en wel als ik in een vertrouwde en comfortabele omgeving ben. Het probleem is nu dat ik mezelf in situaties moet dwingen die ik gewoonlijk vermijd. Als ik dit niet doe, kan ik het opbouwen van een bedrijf net zo goed vergeten. Tenslotte zal niemand naar mij toekomen om mijn hulp te vragen; ik moet op zoek gaan naar degenen die het nodig hebben.

Ik heb dingen veel te lang uitgesteld. Nu is het tijd om te handelen. Ik kijk er niet naar uit.

Uitstelgedrag overwinnen

Dus hoe overwinnen we de bijna overweldigende verleiding om dingen te laten zoals gepland en ze dan eindeloos uit te stellen? Een van de dingen die ik doe, is mezelf wekelijks tot doel stellen om contacten te leggen. We moeten allemaal ergens beginnen, en zelfs als de contacten geen vruchten afwerpen, zal ik in ieder geval zichtbaarder zijn. En wie weet? Zelfs als het contactpunt mijn diensten niet nodig heeft, kennen ze misschien iemand die dat wel heeft.

De volgende stap is om elke week realistisch en praktisch te plannen. Stop met het stellen van taken met een lagere prioriteit en concentreer je in plaats daarvan op de 80/20-regel. Leg de nadruk op de twintig procent van de taken waar tachtig procent van het bedrijf meer baat bij heeft. Houd je vervolgens aan het plan en stel nooit iets uit, zelfs geen dag.

Door de geplande taken terug te brengen tot beheersbare niveaus en alleen de belangrijkste en potentieel effectieve taken te plannen, zou er nooit een geldige reden moeten zijn om te vertragen. Wees gedisciplineerd in deze aanpak. Als we onze week realistisch plannen, kunnen we ervoor zorgen dat alles wat we vastleggen beheersbaar en vooral haalbaar is binnen het tijdsbestek.

Dan blijven de resterende minder essentiële taken over. Deze moeten regelmatig worden herzien en geprioriteerd; wat nu een lage prioriteit heeft, kan over een week of twee een hogere prioriteit hebben. Vergeet ze niet. Stel elke week een kort tijdsblok in om een paar taken met een hogere prioriteit af te handelen. Maak het jezelf gemakkelijk en geef een kort "uitstelfeestje".

Het belangrijkste om een bevestigde uitsteller te zijn, is om er de grappige kant van in te zien. Lach om jezelf, maak er grapjes over en ga dan aan de slag.

Vrede sluiten met je uitsteller

Naar mijn mening kan de verleiding om dingen uit te stellen nooit volledig worden overwonnen. Onze hersenen zijn erop ingesteld om onmiddellijke bevrediging te zoeken in plaats van een mystiek voordeel dat in de toekomst ligt. We moeten ermee omgaan, onze fouten erkennen en ze accepteren.

Ken uzelf, dat vaak aan Socrates wordt toegeschreven, is een krachtig hulpmiddel om je in de juiste richting te helpen om je dromen en doelen te bereiken. We moeten niet bang zijn voor mislukkingen; we accepteren ze, leren ervan en proberen dingen anders. We moeten tevreden zijn zolang we weten dat we ons best hebben gedaan.

Wat nu? Ga niet te veel zitten nadenken over wat je net hebt gelezen. Ga ervoor, maar onthoud dat ergens aan beginnen geweldig is, maar het afmaken is een fantastisch gevoel.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De KodifyIT Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).