Lichamelijk moe, geestelijk bedraad: Lichaamsbeweging, meditatie en creativiteit

De Zen van Woningverbetering (en andere dingen)

We hadden nog maar zes dagen tot de nieuwe keuken zou worden opgeleverd; we moesten nog zoveel afmaken. Maar niets aan te doen; na een intense en stressvolle werkweek zette ik zaterdag de wekker om 5 uur 's ochtends. Na een kop koffie ging ik aan de slag en tegen de avond was alles voor 95 procent klaar.

Het grappige dat ik merkte was dat ik geen seconde had nagedacht over de stressvolle week of dat de volgende week net zo of nog erger zou zijn. De fysieke inspanning bracht mijn geest naar een rustgevende en ontspannende plek. Aan het eind van de dag was ik lichamelijk moe, maar geestelijk weer opgeladen.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent kan suggesties doen voor hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

De afbeelding verbeeldt een serene omgeving voor woningverbetering, die de essentie weergeeft van het vinden van mentale rust door fysieke activiteit in een thuisomgeving.
De Zen van Woningverbeteringen Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Een prachtig onderwerp voor een artikel, dacht ik bij mezelf, en hier is het dan. Ik ben niet meteen begonnen met schrijven (ik had al een bijna voltooid artikel voor vorige week). In plaats daarvan wachtte ik om te zien welke voordelen dit mentale zen-moment de week erna zou hebben.

We zijn nu aan het einde van de week en ik ben klaar om de bonen te vertellen. Het werkte briljant; mijn zen-moment duurde meerdere dagen in de week. Zelfs de drie uur durende rit naar huis (door weersproblemen), die normaal gesproken een uur zou duren, deerde me niet. Ik ontspande me en luisterde naar een luisterboek (Overweeg Phlebas van Iain M Banks als je geïnteresseerd bent).

Mentale regeneratie

Het was niet de eerste keer dat ik zo'n langdurig zen-moment beleefde; jaren geleden, toen ik in Schotland woonde en werkte, trok ik bijna elk weekend, elk seizoen, de bergen in. Dit gaf me altijd een geaard gevoel van perspectief, wat ertoe doet en wat niet.

Een snelle zoektocht naar het onderwerp leverde verschillende hits op die bevestigden (wat we allemaal al wisten) dat een goede workout je mentale welzijn positief beïnvloedt. We hebben allemaal zelf deze mentaal regeneratieve momenten ervaren, of in ieder geval hoop ik dat jullie dat hebben. Ik zal de samenvattingen van elke link hier niet herhalen; een snel overzicht is meer dan voldoende. Ze zeggen dat lichamelijke activiteit een significante positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid en dat regelmatige lichaamsbeweging in verband wordt gebracht met een betere geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn, samen met lagere percentages psychische aandoeningen.

Daarna gaan ze in op specifieke vormen van lichaamsbeweging, zoals aerobics en yoga. Ik had niet verwacht dat keukenrenovatie op hun lijst zou staan, en ik had gelijk; nergens genoemd. In mijn ervaring maakt het niet uit of ik naar fitness of een andere vorm van lichaamsbeweging ga.

Elke niet-mentale activiteit is regeneratief voor kenniswerkers. Terwijl je je concentreert op meer eenvoudige fysieke taken, neemt de intelligentie de kans om uit te rusten, te reorganiseren en klaar te zijn voor de volgende ronde van stress en druk. Het brengt iemand meestal ook in een goed humeur.

De vicieuze cirkel doorbreken

Hoe vaak loop jij niet rond in mentale cirkels? Je zit vast in een zich herhalende cyclus en lijkt niet dichter bij je doel te komen. In plaats daarvan doe je steeds hetzelfde. Het zou het beste zijn als je een mentale reset had. Wanneer dit gebeurt, kun je het beste alles laten vallen en een pauze nemen. Pak een andere taak op, het liefst die er niets mee te maken heeft, en werk daar een tijdje aan. Nog beter, ga wandelen.

Een Eureka-moment nodig? Maak een wandeling!

Hier word ik verondersteld praktisch advies te geven over het integreren van lichaamsbeweging in een dagelijkse routine. Ik stel activiteiten voor zoals een wandeling maken, snel wat rekoefeningen doen of een hobby beoefenen die enige fysieke inspanning vereist. In werkelijkheid is het veel eenvoudiger. Elke niet-geestelijke activiteit helpt, zelfs als het iets is dat je verafschuwt, zoals het huis schoonmaken, de auto wassen of in de tuin werken. Vreemd genoeg is het zo dat hoe vermoeider we fysiek zijn, hoe beter het is voor onze arme overgekookte hersenen.

Schrijver gedeblokkeerd

Vandaag is een ander voorbeeld; van 8 uur 's ochtends tot na de lunch was ik bezig mijn vrouw, een chef-kok, te helpen alles klaar te maken voor een privé-eetafspraak. Hoewel het fysiek niet zo vermoeiend is als een workout, hielp het me wel om mentaal te resetten, klaar om het schrijven van deze nieuwsbrief af te ronden.

Ik zat een beetje vast met hoe ik vandaag verder moest schrijven. Ik had overwogen om deze post achter te laten en opnieuw te beginnen. Misschien moest ik maar schrijven waar ik zin in had; dat is precies wat ik altijd heb gedaan. Doordat ik constant bezig ben met afwassen, boodschappen doen in de winkel, helpen met het maken van de verse currypasta en nog een dozijn andere taken, kan ik mijn gedachten de vrije loop laten.

Tot vandaag moet ik toegeven dat ik het altijd vervelend vond als mijn schrijftijd werd onderbroken door het helpen van mijn kokende vrouw. Maar ik heb vandaag geleerd dat het niet alleen leuk kan zijn, maar dat het mijn arme hersencellen ook de pauze geeft die ze nodig hebben.

Lichamelijke activiteit hoeft geen intensieve training of hardlopen te betekenen; minder inspannende activiteiten hebben precies hetzelfde effect. Als we met onze handen bezig zijn, vieren de creatieve sappen een feestje in ons hoofd. Meestal zijn we ons niet bewust van de mentale reset; pas als we uiteindelijk gaan zitten en ontspannen, merken we de voordelen.

Mijn vrouw heeft volgend weekend weer een afspraak: ze moet een uitgebreid Aziatisch buffet voor meer dan twintig mensen voorbereiden en opdienen. Ze hoeft me niet om hulp te vragen; ik ben vrijwilliger.

Laatste gedachten

Hardlopen, de Alpen beklimmen of honderd andere vormen van lichaamsbeweging kunnen je mentale gezondheid in topconditie houden. Maar voor ons, meer sedentaire mensen, is het goed om te weten dat meer eenvoudige activiteiten ook dezelfde effecten hebben. Maar dan zonder pijn. We hebben allemaal een beetje lichaamsbeweging nodig, binnen redelijke grenzen. Het is niet nodig om te overdrijven, tenzij je dat natuurlijk zelf doet.

De nieuwe keuken is geleverd en wordt morgen geïnstalleerd. Volgende week rond deze tijd kunnen we eindelijk weer een beetje een normaal leven leiden. Het is wel een probleem van de eerste wereld; we hebben tenminste een dak boven ons hoofd zonder dat iemand het probeert te bombarderen.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).