Het streven naar evenwicht: Een leven leiden met meerdere stromen

Het leven begint op je zestigste: Het combineren van gezin, carrière en creativiteit

Ik vraag me nog steeds af waarom ik met zoveel dingen ben begonnen na mijn zestigste verjaardag. Waarom ben ik in hemelsnaam niet eerder begonnen, veel eerder? Maar dan had ik niet dezelfde levenservaringen gehad. Hoe ik het ook probeerde te rationaliseren, ik was te bang om aan iets nieuws te beginnen en bleef liever diep in mijn comfortzone zitten vegeteren.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent suggereerde hoofdlijnen en onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

Dit beeld geeft visueel de essentie weer van het balanceren van werk, gezin en creatieve inspanningen in een sereen en harmonieus landschap.
Het streven naar evenwicht Gegenereerd door DALL E 3

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Begin vorig jaar besloot ik mijn bedrijf, dat tot dan toe een gemak was, te laten groeien. Nu had ik dus een heel nieuw takenpakket te beheren naast mijn dagelijkse baan en privéleven. Bovendien wilde ik altijd al schrijven, maar ik vond altijd excuses om het niet te doen. Begin 2023 trok ik eindelijk de stoute schoenen aan door mijn Medium-publicatie te beginnen; een maand later sloot ik me aan bij Substack.

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat 2023 op zijn best chaotisch was. Ik viel in zoveel konijnenholen die op dat moment een goed idee leken, maar ik verspilde alleen maar tijd met het doen van de taken die zouden betekenen dat ik mijn comfortzone moest verlaten.

Hoe ga je om met het verlaten van je comfortzone?

Dit jaar, 2024, is het jaar om alle vier de grote levensstromen serieus en goed te organiseren. Ik heb de laatste tijd veel tijd gehad om na te denken. Als kenniswerker is fysieke activiteit een welkome ontspanning voor de hersenen; de recente, voortdurende, maar bijna voltooide keukenrenovatie heeft me genoeg tijd gegeven om te herkauwen welke fouten er de afgelopen 12 maanden zijn gemaakt en, nog belangrijker, hoe ik ze vanaf nu kan oplossen.

Contracten onderhouden en leren wanneer uit te schakelen

Als ik het toelaat, kost het beheren van een uitgebreide suite van onderling gerelateerde applicaties al mijn mentale energie. Niet elke applicatie is gebouwd op basis van een gemeenschappelijke technologie; in plaats daarvan dateert de basisapplicatie uit 2011 en is in feite een desktopapplicatie. Later werden de applicaties webgebaseerd, waarbij de enige gemene deler de database was waar ze allemaal mee werkten.

Het ondersteunen van klanten en ontwikkelaars is altijd een uitdaging en de verleiding om verzoeken om hulp af te wijzen moet worden weerstaan. Het is gemakkelijk om te vergeten dat dingen die voor ons vanzelfsprekend en duidelijk zijn, voor anderen zeker een mysterie zijn. We moeten niet vergeten dat we al vele jaren op verschillende gebieden werken, dus het is onredelijk om te verwachten dat we ergens in de buurt komen van hetzelfde kennisniveau als wijzelf.

Vroeger gebruikte ik mijn reistijd om op weg naar kantoor na te denken over het aanvalsplan voor de komende dag en op weg naar huis dingen af te vinken. Ik luisterde nooit naar muziek; mijn drukke geest had rust en stilte nodig. Daar kwam nog bij dat ik 's avonds en in het weekend vaak mijn werkmail checkte.

Als dit je bekend in de oren klinkt, doe dit dan niet meer. Het eerste wat je moet veranderen is e-mail checken; kijk nooit naar de werkmail tijdens je vrije tijd. De enige uitzonderingen zijn noodgevallen, die gelukkig zeldzaam zijn. Een andere verandering is hoe we onze tijd besteden tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer. Luister bijvoorbeeld naar podcasts of luisterboeken in plaats van aan je werk te denken. Ze openen de geest en bieden een balans voor de dagelijkse stress.

Hopelijk geniet je van deze post. Als je 'dank je wel' wilt zeggen, kun je het beste klappen, markeren en meedoen in de comments. En ik beloof je... als je contact opneemt, zal ik antwoorden! Dus klap, markeer en geef commentaar...

Solopreneurship

Ik realiseer me dat ik vorig jaar te aardig ben geweest; een betere omschrijving zou zijn dat ik me schuldig heb gemaakt aan belachelijke naïviteit. Als ik een vacature zag waarin stond dat ik fulltime, op locatie of allebei moest werken, sloeg ik de vacature over en keek ik verder.

Wat ik nu begrijp is dat ik waardevolle vaardigheden en ervaring heb. Vacatures worden altijd zo geformuleerd dat ze een ideale kandidaat beschrijven. De waarheid is dat er een behoefte is die ik zou kunnen vervullen, maar alleen onder mijn voorwaarden.

Ik ben een idioot, of niet? Een bedrijf starten na 60

Het maakt niet uit hoeveel uur je kunt vrijmaken voor consultancywerk, voor recruiters is een paar uur per week beter dan niets, zelfs als het gaat om een tijdelijk contract voor de korte termijn totdat er een flexibelere kandidaat kan worden gevonden. Ik heb dit jaar één dag per week voor ander consultancywerk, misschien meer in de toekomst, afhankelijk van hoe de dingen lopen. Dit is het voor dit jaar; take it or leave it.

We moeten allemaal weten wat we waard zijn, dus als je dit jaar een kans ziet, grijp hem dan met beide handen aan; als het niets wordt, prima. Maar onderschat jezelf niet meer; je naam en expertise zullen op zijn minst bekender worden.

Houd voet bij stuk; je kunt maar zoveel bieden, hoe groen het gras er aan de andere kant ook uitziet.

De creatieve vlammen aanwakkeren

Ik hou van schrijven, altijd al gedaan, en het past perfect in mijn introverte mindset. Ik weet zeker dat sommigen van jullie die dit lezen er net zo over denken, maar als je niet gaat zitten en schrijft, zul je daar later in je leven spijt van krijgen. Ik heb nooit het lef gehad om mijn schrijfsels naar buiten te brengen; ik was altijd bang dat ik niet goed genoeg was. Maar goed genoeg voor wie, als het iets is wat je wilt doen, doe het dan.

Ik pak eindelijk een boek op waar ik zes jaar geleden aan begon. Het wordt mijn eerste; het zal ongetwijfeld niet geweldig zijn, maar dat maakt me niet meer uit. Als het af is, zal ik het in eigen beheer uitgeven en een paar oplage-exemplaren laten maken. Gewoon zodat ik het in mijn handen kan houden en denken: dit heb ik gemaakt.

Als we schrijven, moet dat in de eerste plaats voor onze eigen voldoening zijn. Het zou geweldig zijn als we een paar exemplaren kunnen verkopen; natuurlijk willen we er meer dan een paar verkopen. Het gaat erom dat we het publiceren, leren van de ervaring en beginnen met het schrijven van de volgende en de volgende.

Het leven is zo kort en hoewel ik mezelf nooit toesta om ergens spijt van te hebben, zou ik tientallen jaren geleden al zijn begonnen met schrijven als ik mijn tijd weer had. Ik zou niet zeggen dat het nu te laat is, alleen dat mijn tijd beperkt is. Naast het al begonnen maar nooit afgemaakte boek, heb ik ook verschillende ideeën voor korte verhalen. Eén daarvan overweeg ik te publiceren op Substack. Ik ben hier een beetje nerveus over, maar feedback van lezers zou over het algemeen waardevol zijn.

De enige manier om schrijver te worden is schrijven. Maar dit kost tijd, en als we denken dat we er af en toe wel een uurtje tussen kunnen proppen, krijgen we nooit iets af. De oplossing is om tijd te blokkeren. Maak een afspraak in je agenda: ik ga elke zaterdag- en zondagochtend vanaf 7 uur twee uur schrijven. Behandel het werk dan als een afspraak met een klant; kom niet te laat en kom niet gewoon niet opdagen.

Last but not least is er deze wekelijkse nieuwsbrief. Ik heb nog nooit een dagboek bijgehouden, hoewel ik dat wel vaak heb geprobeerd. Deze nieuwsbrieven nemen de plaats in van dagboeken. Hoe dan ook, ze helpen me zeker om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Hopelijk helpen ze jou ook.

Koester een bevredigend persoonlijk leven

Er wordt ons verteld dat familie het belangrijkste is in het leven, en dat is belangrijk. Maar hoe vaak schuif je het gezin naar de bodem van je prioriteitenlijst om een klant te kunnen ondersteunen of je muze te kunnen volgen? Ik heb me hier de afgelopen jaren schuldig aan gemaakt. Het is tijd voor verandering voordat ik alles verlies.

Kwaliteitstijd met dierbaren is het enige dat telt; herinneringen en kostbare momenten zullen ons vergezellen tot in ons graf. Als we onze laatste dagen bereiken, denk je dan echt dat je zult terugkijken op je professionele leven? Het enige deel van het leven dat telt is familie.

Mijn vrouw en ik zijn al meer dan twintig jaar samen; vanaf dit jaar vraag ik haar minstens één keer per maand mee uit. Meer als dat mogelijk is. Als ik druk bezig ben met het plannen van mijn agenda, laat ik grote ruimtes vrij voor tijd met mijn gezin.

Als drukke professional is het makkelijk om je partner de verantwoordelijkheid te laten nemen voor het organiseren van familie-evenementen en vakanties. Bemoei je er in plaats daarvan zoveel mogelijk mee. Zelfs als je niet geïnteresseerd of in de stemming bent, doe het toch. Laat zien dat je om iemand geeft. De mensen om je heen gelukkig maken zal je altijd het gelukkigst maken.

Levensstromen: Gegenereerd door DALL-E-3
Levensstromen: Gegenereerd door DALL-E-3

 

Tijdmanagement

Dus hoe beheren we al deze soms conflicterende levensstromen? Een eenvoudige kalender of agenda voldoet prima. Ik gebruik Notion en Fantastical om de verschillende taken te detailleren en te timen.

Ik plan de uren voor mijn dagtaak niet; over het algemeen laat ik deze uren leeg in mijn agenda. Dit kan echter veranderen; misschien is het handig om mijn verplichtingen volledig te kunnen visualiseren. Het zou er in ieder geval voor zorgen dat ik genoeg persoonlijke vrije tijd overhoud.

Het volgende is schrijftijd; dit wordt toegevoegd aan Fantastical als een aantal terugkerende afspraken. Op vrijdag voor de nieuwsbrief en op zaterdag en zondag voor creatief schrijven. Zoals gezegd moeten deze afspraken behandeld worden als elke andere afspraak; ze moeten in steen gebeiteld worden. Alleen uitzonderlijke omstandigheden mogen de planning verstoren.

Overwerk: De sluipmoordenaar van de creativiteit

Tot slot de verschillende aspecten en administratie die nodig zijn voor mijn solopreneursbedrijf. Deze zijn flexibel van aard, afhankelijk van afspraken met klanten en eventuele administratieve taken. De meeste vrijdagen zijn voor zakelijke taken.

Hierdoor heb ik elke avond en in het weekend tijd voor mijn privé- en privéleven, met uitzondering van het tijdsblok voor creatief schrijven.

Het bovenstaande klinkt eenvoudig om te plannen en uit te voeren, maar als ik me niet aan de afspraken houd, zal het snel in dezelfde chaos vervallen als vorig jaar. Zelfdiscipline is de sleutel.

Laatste gedachten

Hoewel 2023 chaotisch was, was het een ongelooflijk waardevolle leerervaring. Eigenlijk hoe je niet moet rennen of je leven moet verpesten. Plannen en je aan het plan houden is de enige manier waarop dit zal werken. Ik zal af en toe verslag uitbrengen in de nieuwsbrief zodat jullie kunnen zien of ik doe wat ik zeg.

Stel dat jij ook worstelt en met zoveel taken jongleert dat je het nooit onder controle krijgt. Eerlijk gezegd moet je een stapje terug doen en nadenken over je prioriteiten. Snijd dingen eruit die niet genoeg waarde leveren voor je beperkte tijd. Concentreer je alleen op de dingen die belangrijk zijn; zorg dat je die als eerste onder controle hebt.

En als je merkt dat je het moeilijk hebt, stuur me dan een reactie. Een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem, zoals ze zeggen.


Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).