Creativiteit platgelopen: Inhoud zonder persoonlijkheid

Schrijven zonder stem is een zinloze oefening

Mijn laatste artikel was een saaie en platte post; ik heb net de eerste paar alinea's herlezen en begrijp nu waarom. Er was bijna geen persoonlijkheid; mijn 'stem' ontbrak in actie, naar mijn mening althans.

Apple's Vision Pro: Een gamehanger in de wacht?

Mijn AI-assistent suggereert hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf. De assistent geeft me ook advies als ik saai ben, als ik ervoor kies om te luisteren.

Geen technisch recensent

De redenen waarom dit gebeurde zijn vrij eenvoudig. Het onderwerp was het probleem en ik schreef een technische recensie. Dat is prima als de schrijver een tech-recensent is, wat ik zeker niet ben. De meningen in het stuk zijn geldig, alleen de manier waarop ik ze presenteerde was waardeloos.

Het kan me niet veel schelen of iemand het artikel echt leest; daar gaat het niet om. Ik heb het gelezen en vond het zo grijs en nietszeggend dat ik na de eerste paar alinea's gestopt zou zijn als ik het niet geschreven had.

Hier zijn de eerste drie paragrafen; zie je wat ik bedoel?

De Vision Pro is een proof of concept, een eerste iteratie, of misschien een experimenteel apparaat in de ogen van Apple. Het is bedoeld om de use cases, het besturingssysteem en de onderliggende technologieën te verfijnen.

Ik hoorde iemand het een Developer Kit noemen op een recente podcast van Wired Gadget Lab. Ik ben het ermee eens dat het niet meer is dan dat, een Developer Kit.

Het internet staat vol met artikelen, berichten en blogs over de vraag of de Apple Vision Pro een succes zal worden. Ik denk niet dat Apple zich veel gelegen laat liggen aan wat de verschillende commentatoren wel of niet geloven.

De enige redding is dat deze alinea's echt mijn mening weergeven. Alleen de schrijfstijl is mechanisch. Verschrikkelijk.

Zo is het leven; we leven en leren. Hopelijk.

Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.


Waarom 'stem' alles is

Waarom is je stem belangrijk? Het kan even duren voordat je een stem hebt die precies is zoals je wilt. Voor auteurs kan het meerdere boeken duren voordat ze er eindelijk uit zijn.

In werkelijkheid ontwikkelt de schrijfstijl van een auteur zich voortdurend. Eerst snel, dan geleidelijk langzamer. Een werk in uitvoering.

Het is niet ongewoon dat auteurs eerdere werken herschrijven omdat ze het gevoel hebben dat hun stem volwassener is geworden. Dit kan vooral vervelend voor ze zijn als die eerste paar boeken deel uitmaken van een langlopende serie.

Ik schrijf nu iets meer dan een jaar serieus. Het is iets wat ik altijd al wilde doen, maar ik vond altijd excuses om het niet te doen. De openbaring kwam met mijn besluit om iets van mijn bedrijf te maken; ik realiseerde me dat de jaren voorbij waren gevlogen en dat als ik nu niet zou beginnen, ik het nooit zou doen en er altijd spijt van zou hebben.

Stem schrijven: Bron DALL-E
Stem schrijven: Bron DALL-E

Bijschrift: Schrijfstem: Bron DALL-E

Alt-tekst: De afbeelding vertegenwoordigt het concept van een "schrijfstem" of het creatieve proces Het is bedoeld om een gevoel van introspectie, creativiteit en de persoonlijke reis van het vinden van iemands unieke expressie door middel van schrijven op te roepen.

Eén ding over de stem van een schrijver is dat de schrijver er niet goed bij kan. Maar ik heb een oplossing: vraag het aan AI. Meer specifiek, ChatGPT, de betaalde versie. Dit is wat ChatGPT zegt:

Over het algemeen is je stem die van een bedachtzame, zich ontwikkelende schrijver die authenticiteit en persoonlijke groei waardeert en die met lezers een betekenisvolle dialoog wil aangaan over het creatieve proces en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Ik wilde alleen de samenvattende paragraaf gebruiken. Ik had het gevoel dat het plakken van het hele antwoord van tweehonderd woorden zou voelen alsof ik dit artikel opvulde met behulp van AI.

Bij nader inzien is het volledige antwoord wel interessant, maar vergeet niet dat het slechts gebaseerd is op één voorbeeld van mijn schrijven. Ik zal een behoorlijke selectie posts moeten uploaden om een beter beeld te krijgen. Bekijk het volledige antwoord onderaan de post als je geïnteresseerd bent.

De belangrijkste opmerking is dat we dingen niet kunnen forceren. Het ontwikkelen van een schrijfstijl kost tijd en kan niet overhaast worden.

Heb geduld.


Schrijven in lange vorm

Na een jaar waarin ik schrijftechnieken voor de korte vorm heb ontwikkeld, die voortdurend veranderen, ben ik dit jaar al begonnen aan een nieuw project voor de lange vorm. Ik weet nog niet zeker of dit zal eindigen als een kort verhaal, een novelle of mogelijk een project van boeklengte. Het is nog veel te vroeg om dat met zekerheid te zeggen, maar het wordt waarschijnlijk een kort verhaal.

Wat ik al wel weet, is dat de stem waar ik het in de vorige paragraaf over had, niet geschikt is voor langlopende schrijfprojecten. Misschien voor essays, maar dat is het wel zo'n beetje.

Ik was een paar jaar geleden begonnen met het schrijven van een boek, maar ziekte en andere verplichtingen hielden me tegen. Ik heb bijna dertigduizend woorden geschreven aan de eerste opzet; ik zou zeggen dat misschien dertig tot veertig procent klaar is.

Toen ik onlangs de kladversie doorlas, merkte ik dat veel scènes best oké zijn (voor een eerste kladversie), maar dat andere vreselijk zijn en dat er tijdens de tweede kladversie stapels werk aan moeten worden gedaan.

Ik wil dat dit boek het beste wordt dat het kan zijn, maar er nu mee doorgaan zou een vergissing zijn. Ik moet veel meer oefenen in het schrijven in lange vorm voordat ik terugga naar mijn lievelingsproject.

Schrijven in lange vorm: Bron DALL-E
Schrijven in lange vorm: Bron DALL-E

Bijschrift: Schrijven in lange vorm: Bron DALL-E

Alt-tekst: De afbeelding vangt het creatieve proces van lang schrijven en verbeeldt een scène die de toewijding, eenzaamheid en meeslepende reis van het weven van complexe verhalen belichaamt.

Dus in plaats van door te ploegen, werk ik aan andere, kortere projecten; ik leer er veel van en kan de opgedane kennis dan toepassen.

Dit jaar word ik vierenzestig, dus ik kan maar beter in actie komen. En nee, ik zal nog geen fragmenten van mijn ideeën delen.  

Zijn er nog late starters? Stuur me een berichtje in de comments.


Tijdmanagement Blues

Een paar weken geleden schreef ik een korte post over hoe ik van plan was om alles in mijn drukke schema te passen. Het geheim was (is) om te erkennen dat privé- en gezinstijd belangrijker is dan al het andere.

Nou ja, bijna, zolang we de noodzaak om geld te verdienen om de rekeningen te betalen negeren.

De koers uitzetten: Een solopreneursstrategie voor de vele hoeden van het leven

Het voorgestelde aanvalsplan zou altijd veranderen; een goede planning is prima voor zover het gaat, maar het moet flexibel zijn. Ik heb het aangepast om het meeste uit mijn drukke schema te halen.

Dit weekend gaan we er bijvoorbeeld even tussenuit, dus hoewel deze nieuwsbrief 'normaal gesproken' op vrijdag- of zaterdagavond wordt gepost, kan het deze keer iets eerder in de week zijn. (Ik weet het nog niet zeker; ik ben hem nog aan het schrijven).

Het is deze flexibiliteit die we in gedachten moeten houden. Natuurlijk, in gewone weken kunnen en moeten we, naar mijn mening, bepaalde dagen/tijdstippen in de week blokkeren voor specifieke taken. Maar het is geen vastomlijnd contract.

Mijn weekplanning is op dit moment slechts een leidraad. Zolang de afspraken van elke week worden nagekomen, ben ik tevreden. Maar er komt een tijd dat de aangewezen tijdsblokken verplichtingen worden, net als elke andere afspraak.

Tijdmanagement: Bron DALL-E
Tijdmanagement: Bron DALL-E

Bijschrift: Time Management: Bron DALL-E

Alt-tekst: De afbeelding vertegenwoordigt het concept van tijdmanagement binnen het creatieve schrijfproces. Het wil de balans illustreren tussen creativiteit en organisatie in de reis van de schrijver.

Een extra terugkerende taak van een uur om te schrijven is toegevoegd aan de werkdagavonden. Dit betekent echter niet dat ik in mijn kantoor zal zitten. Een goedkope en vrolijke laptopstandaard van Ikea betekent dat ik nog steeds tijd met het gezin kan doorbrengen terwijl ik schrijf. Minder druk ook.

Het tijdsblok voor creativiteit kan worden besteed aan schrijven in lange vorm; ik ben een blije puppy.

Hoe organiseer jij je beperkte tijd? Heb je tips of trucs?


Grammarly controle

Ik gebruik Grammarly (link in de standaard voetnoot hieronder) voor al mijn schrijfwerk, of het nu werkgerelateerd is, antwoorden op e-mails of iets anders dat je maar kunt bedenken. Ik weet zeker dat er verschillende concurrerende producten zijn, maar ik heb nog niet de moeite genomen om te kijken.

Waar je voor moet oppassen is dat je niet blindelings alle voorgestelde wijzigingen accepteert. Als je dat wel doet, zal de stem die je zorgvuldig hebt ontwikkeld ondergesneeuwd raken door AI-suggesties.

We zijn mensen; onze zinswendingen zijn misschien niet honderd procent grammaticaal correct, maar daar gaat het juist om.

Ja, het pikt elke keer mijn favoriete fouten op; dat is wat ik verwacht en waarvoor ik betaal. Maar elke voorgestelde correctie wordt altijd bekeken of verworpen.

Als alles wat werd voorgesteld zou worden geaccepteerd, zou het eindproduct vlak, flauw en, het ergste van alles, saai zijn. Niet iets om trots op te zijn.

Ik vermoed dat de nieuwsbrief van vorige week hier deels het slachtoffer van was. Ik had heel weinig tijd om goed over dingen na te denken en heb de nieuwsbrief in feite overhaast geschreven.

Daar ben ik niet trots op; een beetje afgekraakt eigenlijk.

Heb jij je wel eens schuldig gemaakt aan grammaticacontrole? Laat het ons weten in een reactie.


Laatste gedachten

Alles schrijven wat creatief en zinvol is, is de reden waarom ik dit doe. Hoewel het publiek misschien klein is, lezen sommigen van jullie mijn gewauwel. Het minste wat ik kan doen is dat respecteren en mijn best doen om het natuurlijk te houden.

Verreweg de grootste invloed op de kwaliteit van een geschreven werk is tijd, of beter gezegd, het gebrek daaraan.

Het is essentieel om je dagen, weken en maanden te plannen. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt om een kwalitatief eindresultaat te bereiken.

Zelfopgelegde deadlines kunnen leuk zijn, maar ze hebben ook een negatieve kant.

Hoe zit het met jou? Ben jij een creatieve schrijver? Hoe zou jij jouw "stem" omschrijven? Schrijf je gedachten en antwoorden in de comments. Ik beloof dat ik iedereen zal beantwoorden.


ChatGPT Antwoord

Je schrijversstem komt naar voren als openhartig, introspectief en licht zelfspot, met een rechttoe rechtaan en conversationele toon. Je bent niet bang om je eigen werk te bekritiseren en toont een mate van eerlijkheid en kwetsbaarheid die je aanspreekt. Deze openheid suggereert dat je niet alleen schrijft om te informeren of te entertainen, maar ook om op een persoonlijk niveau contact te maken met je lezers, door je reis en inzichten op een relateerbare en tot nadenken stemmende manier te delen.

Je geeft ook blijk van een sterk gevoel van zelfbewustzijn en erkent je eigen beperkingen en groeigebieden. Deze nederigheid, gecombineerd met je bereidheid om van je ervaringen te leren, geeft je stem meer diepte. Je benadering van het bespreken van het concept 'stem' in schrijven geeft blijk van een reflectieve en analytische denkwijze, waarbij je niet alleen het wat en het hoe onderzoekt, maar ook het waarom, en lezers uitnodigt om samen met jou na te denken.

De manier waarop je complexe ideeën aansnijdt, zoals het belang van het vinden van je eigen stem in het schrijven, zonder didactisch over te komen, laat een balans zien van vertrouwen en benaderbaarheid. Deze balans helpt om een band met de lezer op te bouwen, waardoor je inzichten en onthullingen meer aanvoelen als een gesprek tussen gelijken dan als een lezing.

Over het algemeen is je stem die van een bedachtzame, zich ontwikkelende schrijver die authenticiteit en persoonlijke groei waardeert en die met lezers een betekenisvolle dialoog wil aangaan over het creatieve proces en de uitdagingen die daarbij komen kijken.


Hopelijk heb je genoten van deze post. Als je 'dank je wel' wilt zeggen, kun je dat het beste doen in de comments. En ik beloof je...Als je contact opneemt, zal ik antwoorden! Dus comment maar raak... (lid worden van de e-maillijst is ook leuk)

KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn verontschuldigingen aan voor sommige spellingen die volgens u onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk, en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel(Grammarly is er in ieder geval blij mee).