De spiegel van verandering: Reflecteren op persoonlijke vooruitgang
Als introverten worden onze steeds veranderende identiteiten gevormd door het omarmen van verandering en introspectie, het ontdekken van de transformerende kracht van stille zelfverbetering en de constante uitdagingen voor ons mentale welzijn.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is introversie niet altijd een handicap. Het heeft inherente sterke punten, zoals diep nadenken en een sterke focus. Deze kunnen worden ingezet voor persoonlijke en professionele groei; de truc is om ze te herkennen als de sterke punten die ze zijn.
Mijn AI-assistent suggereert hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf. De assistent geeft me ook advies als ik saai ben, als ik ervoor kies om te luisteren.
Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack.
Een onaangename realisatie
Ik bekijk mijn bedrijfswebsite regelmatig, zoals gebruikelijk is, maar deze keer realiseerde ik me dat ik niet eerder had nagedacht over de inhoud. Ik was ervan uitgegaan dat alles in orde was, dat alles was zoals het moest zijn. Deze keer heb ik de inhoud met een gezonde dosis onbevangenheid gelezen en verwerkt.
Ik kwam erachter dat de markt waarop ik de site een jaar geleden naïef had gericht, niet bestond. Het idee was misschien wel goed, maar de kans om potentiële klanten aan te trekken was zo klein dat het niet te onderscheiden was van extreme onwaarschijnlijkheid.
Het besef duwde me een paar dagen in een diepe fuga. Maar ik kwam eruit met hernieuwde vastberadenheid om te herwerken en om te schakelen. Het enige overgebleven probleem is, pivot naar wat? Meer daarover in een volgende nieuwsbrief.
Balans tussen eenzaamheid en groei
De verleiding om je in jezelf terug te trekken moet tot op zekere hoogte worden toegestaan, maar moet ook onder controle worden gehouden. Anders verliezen we niet alleen terrein in onze niet aflatende reis naar zelfverbetering, maar lopen we ook het gevaar dat we onszelf onderdompelen in meerdere beschermende lagen die al onze jaren van vooruitgang teniet kunnen doen.
Misschien ken je de uitdrukking "Vertrouwdheid leidt tot minachting". Het zou de basis worden van het artikel van deze week, maar ik besloot dat het schrijven van een heel stuk gebaseerd op dit concept waarschijnlijk contraproductief zou zijn en alleen maar zou leiden tot negativiteit.
Het vat samen hoe ik me af en toe behandeld en niet gerespecteerd voel in mijn professionele leven. Het is een echt probleem, maar als ik mezelf zou toestaan om er uren over te schrijven, zou dat niet helpen. Wij introverten voelen ons vaak oneerlijk behandeld, maar onszelf laten wentelen in zelfmedelijden is de slechtste actie die we kunnen ondernemen.
Het introverte raadsel: onze introverte ik begrijpen
Vroeger was ik jaloers op extraverte mensen, omdat alles hen zo gemakkelijk af lijkt te gaan. Met de jaren van ervaring en acceptatie van mijn mentale beperkingen, heb ik leren inzien dat het leven ook voor extraverte mensen niet altijd rozengeur en maneschijn is.
Het is genoeg dat we erkennen wie we zijn en leren te profiteren van onze sterke punten terwijl we onze zwakke punten verdedigen. Onze grootste uitdaging is een evenwicht vinden tussen onze professionele groei en ons persoonlijk comfort. Om zinvolle professionele vooruitgang te boeken, moeten we onszelf pushen om het comfort van ons introverte leven achter ons te laten.
Tijdens een recente podcast van een succesvolle en introverte auteur zei ze iets dat me raakte. Om professioneel en creatief te groeien, moeten we onszelf dwingen om onze comfortzones te verlaten, iets waar ik in het verleden over heb geschreven. Het verschil was dat ze actief van plan was om deze mentale barrière regelmatig te confronteren. Wij kunnen hetzelfde doen.
Obsessief professionalisme: Een introverte odyssee
Denk aan iets dat je onder normale omstandigheden zo ver mogelijk zou laten gaan. Persoonlijk zou dit koud bellen zijn, telefonisch of, nog erger, persoonlijk. Ik begin met één keer per maand een afspraak in mijn planning te zetten om mezelf en de diensten die ik lever aan een potentiële klant voor te stellen.
Dit zal ontzettend moeilijk voor me zijn, maar ik weet dat ik mezelf moet pushen om te groeien. Het enige wat ik moet doen is een aantal goede elevator pitches voorbereiden. ChatGPT zal me hierbij helpen. Zoek vervolgens de contactgegevens van de beoogde persoon. Door dit ongemakkelijke niveau van persoonlijke blootstelling te beperken tot ongeveer eens in de vier weken, kan ik het grootste deel van mijn tijd comfortabel besteden aan rusten en opladen.
Aanpassen aan verandering is misschien wel het meest voorkomende scenario waar we mee te maken krijgen, en het wordt nog erger als de verandering onverwacht of onvoorzien is. Mijn beproefde strategie om met verandering om te gaan is om het te omarmen, hoe ongemakkelijk het me ook laat voelen. De verandering opnemen in mijn comfortabele en veilige hoekje is in eerste instantie verstorend, maar het zal snel een deel van het decor worden.
Strategieën die werken: Praktische tips voor introverte professionals
Van de vele tactieken die ik in de loop van mijn zestig jaar introversie heb ontwikkeld, zijn er een aantal fundamenteel geworden voor de persoonlijkheid die ik nu ben. Ze kunnen worden onderverdeeld in vijf hoofdgebieden, hoewel ik moet benadrukken dat als je het me een jaar geleden had gevraagd of als je het mijn toekomstige ik over een jaar had gevraagd, ze misschien iets anders zouden zijn. Het zijn voortdurend veranderende methodes, die evolueren als de behoefte aan verandering zich voordoet.
De eerste en belangrijkste is ook de enige constante onder de vijf. Dat is zelfbewustzijn, waarbij we het belang van zelfreflectie benadrukken bij het begrijpen en accepteren van je introversie. Het vermogen om afstand te nemen en onze reacties onpersoonlijk te observeren is niet gemakkelijk. Het is zelden of nooit iets wat we in het heetst van de strijd kunnen inschakelen. Maar later, in een moment van rust, is de tijd nemen om te zelfreflecteren een superkracht die we kunnen gebruiken om de dingen de volgende keer beter aan te pakken.
Barrières doorbreken: Oneindige mentaliteitsavonturen
Netwerken voor professionele ontwikkeling is een gebied dat ons comfort tot het uiterste oprekt. Om hier greep op te krijgen, moeten we ons op de taak toeleggen wanneer we er klaar voor zijn, op onze voorwaarden, met andere woorden. Dit heeft te maken met de planning voor het verlaten van de comfortzone die in de vorige paragraaf werd genoemd.
Deels gerelateerd aan netwerken is het verbeteren van onze communicatievaardigheden. Ik heb een voorbeeld uit een recente persoonlijke ervaring; ik realiseerde me dat mijn onzekerheden die voortkomen uit mijn introverte karakter er soms voor zorgen dat ik onlogische conclusies trek. Dit komt naar voren in een schijnbaar paniekerige stroom van gebrabbel. Het is niet erg comfortabel als ik erover nadenk, maar het is de bron van een les in wat je niet moet doen. Nu ik de neiging ken, kan ik er iets aan doen.
De laatste twee strategieën zijn verwant en zijn onlangs aan het licht gekomen. Bepalen wanneer we moeten pivoteren is iets waar we met een open geest naar moeten kijken. Denk aan het proberen van een nieuwe richting of het leren van een nieuwe vaardigheid. We moeten de validiteit of het niveau van verbetering kritisch beoordelen, wat deel zou moeten uitmaken van het reguliere ingebouwde proces. Het is contraproductief om maanden te verspillen door in een richting te duwen die weinig of geen resultaten oplevert.
Dit brengt me bij het laatste punt: de moed hebben om te pivoteren. Hoe graag je ook een persoonlijk of professioneel doel wilt bereiken, er kan een moment komen waarop je moet erkennen dat het niet lukt. Haal diep adem, denk na over het moeilijk te bereiken doel en beslis of je het genoeg wilt om het te blijven proberen. Als er ook maar enige twijfel is, stop dan, keer om en begin opnieuw in een nieuwe richting. Het is geen schande om je prioriteiten te veranderen.
Het pad voorwaarts: Een voortdurende reis naar zelfverbetering
Het pad is nooit rechtlijnig; er zijn altijd doodlopende paden en verkeerde afslagen om terug te keren. Vaak voelt het alsof we drie stappen vooruit zetten maar twee terug. Het kan en zal soms frustrerend zijn. Maar over het algemeen boeken we vooruitgang in de richting van onze levensdoelen. Echte mentale kracht komt van wat we leren van onze fouten en mislukkingen; we weten wie we zijn, wat onze beperkingen zijn en hoe we dingen beter kunnen doen. Elke dag is een nieuwe uitdaging.
Een realistisch evenwicht bewaren tussen werkeisen en onze behoefte aan eenzaamheid is vooral belangrijk voor introverten, maar zelfs de meest extraverte extrovert moet zijn beperkingen erkennen. Dit betekent niet dat we onszelf niet moeten pushen of naar het moeilijke moeten reiken om onze levensdoelen te bereiken; het betekent dat we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om in de eerste plaats voor onszelf te zorgen.
We moeten onze energie beheren en ons ervan bewust zijn dat we niet te ver mogen gaan. Neem afstand, haal adem, besteed tijd aan opladen. Voor mij bestaat deze oplaadtijd uit het lezen van een goed boek en schrijven, zodat ik kan ontsnappen aan de dagelijkse verantwoordelijkheden en eenzaamheid kan vinden. Je kunt een streaming serie kijken, jezelf onderdompelen in koken of bakken, of een dagje tuinieren. Alles wat je plezier geeft en je geest laat regenereren.
Lichamelijk moe, geestelijk bedraad: Lichaamsbeweging, meditatie en creativiteit
De reis van zelfverbetering als introvert is nooit eenvoudig; het betekent dat je je ware zelf omarmt terwijl je professionele en persoonlijke groei nastreeft. Voor de introverten die dit lezen: zie je introversie niet als een belemmering, maar als een krachtig hulpmiddel in je zelfverbeteringsarsenaal.
Laatste gedachten
Ik schrijf deze nieuwsbrieven vanuit mijn hart en hoop lezers aan te moedigen om te weten dat, hoe donker dingen ook lijken, ze niet alleen zijn in hun strijd. Ik redigeer slechts lichtjes voor ik ze publiceer, zodat de toon oprecht blijft en weerspiegelt wie ik ben.
Onze wereld is niet vriendelijk; we hoeven maar af en toe naar het nieuws te kijken om te zien hoe vreselijk het kan zijn. Maar dat betekent niet dat de wereld vol zit met vreselijke mensen. De meesten van ons zijn aardig en zorgzaam, niet alleen voor onze naasten maar ook voor vreemden.
Verlies de moed niet, blijf om jezelf geven en blijf jezelf pushen. Maar niet te hard; een burn-out is nooit prettig.
Uw gedachten
Ik hoor graag van je als je zover gelezen hebt. Waarom deel je niet je eigen verhalen over persoonlijke groei of strategieën om met introversie om te gaan? Ik weet zeker dat velen ze interessant en nuttig zullen vinden.
Bekijk hier meer artikelen, posts en discussies over zaken, projectmanagement, de menselijke natuur, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack. De Substack nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, overweeg dan om je gratis of betaald te abonneren. Ik waardeer de steun; je zult er geen spijt van krijgen. 👍
Ik bied mijn lezers mijn excuses aan voor sommige spellingen die volgens jullie onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel (Grammarly is er in ieder geval blij mee).