Spraak-naar-tekst: creatief schrijven op basis van dicteren

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt: Lees verder

Ik dacht dat dicteren het schrijven gemakkelijker zou maken; In plaats daarvan leidde het me naar een fascinerende uitdaging.

Vorige week schreef ik over experimenteren met vrij schrijven, en het is bevrijdend. Ik heb de redactie tot een minimum beperkt, waarbij ik veel van de fouten, herhaalde woorden en hoogdravende taal heb weggelaten. Dit illustreerde hoe, hoewel vrij schrijven een plezierige manier van schrijven is, we er later voor zullen betalen met een verhoogde redactiewerklast.

Mijn AI-assistent suggereert hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf. De assistent geeft me ook advies als ik saai ben, als ik ervoor kies om te luisteren.

Het beeld dat het contrast illustreert tussen traditionele creatieve schrijfmethoden en moderne dicteergestuurde benaderingen is klaar. Het vertegenwoordigt de overgang van pen en papier naar spraak-naar-teksttechnologie, waarbij zowel de klassieke als de hedendaagse elementen van het creatieve proces worden vastgelegd.
Dictaat Gedreven Creatief Schrijven Bron DALL E 3

Ik heb enorm genoten van de ervaring, zozeer zelfs dat ik het experiment de hele week heb voortgezet met een lang fictieschrijfproject. Hierover verder in de toekomst meer. Voor nu ben ik het scenario aan het verkennen. Misschien komt het tot iets, misschien ook niet, of het kan uiteindelijk veranderen in iets heel anders. We zullen zien.


Bekijk hier meer artikelen, berichten en discussies over zaken en creatief schrijven op Medium. Als je dat nog niet hebt gedaan, abonneer je dan op Medium. Of volg me hier op Substack. De Substack-nieuwsbrief is een door lezers ondersteunde publicatie. Om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te steunen, kunt u overwegen een gratis of betaalde abonnee te worden. Ik zou de steun op prijs stellen; je zult er geen spijt van krijgen. ūüĎć


Technologie is geweldig als het werkt

Vóór deze week heb ik dicteren alleen gebruikt voor snelle notities, en niet vaak. Als iPhone-gebruiker had ik een paar snelkoppelingen geconfigureerd om de gedicteerde tekst in een nieuwe notitie te transcriberen. Een snelkoppeling was voor snelle notities die na een korte pauze stopten met opnemen en de tekst opsloegen. De andere ging door met opnemen en transcriberen totdat ik er zelf mee stopte.

Een plan zonder plan voor creatief schrijven

Het plan voor de week was om de tweede snelkoppeling te gebruiken om de nieuwsbrief van deze week te schrijven, de verschillende notities te kopi√ęren en te plakken in Ulysses, en de tekst te bewerken tot iets fatsoenlijks. Helaas ging het niet helemaal zoals gepland.

De gewilde stressvrije schrijfervaring werd, althans aanvankelijk, aangetast door de weigering van de snelkoppeling op mijn telefoon om met de bal te spelen. Het is geconfigureerd om te stoppen met luisteren naar "On Tap", en het werkte als een tierelier in iOS 16, maar na de iOS 17-update onlangs lijkt de dicteerfunctie een time-out te hebben of werkt iets anders niet. Het lukt, misschien een korte alinea, en dan houdt het op.

Het kan natuurlijk mijn verbeelding zijn, maar de automatische be√ęindiging van het dicteren lijkt een beveiligingsfunctie, mogelijk ge√Įntroduceerd met de update. Het probleem doodt het nut voor mij. Het hele punt van vrij schrijven en zijn neef, gratis dicteren, is om in een creatieve stroom te komen. Maar als het dictaat na twintig of dertig woorden stopt, schiet het zijn doel voorbij.


Hier moet een app voor zijn

Een betaald alternatief was misschien de juiste keuze geweest. De eerste app die ik uitprobeerde was VoicePen. Het zag er op het eerste gezicht veelbelovend uit, maar vrij duur. De uitgevers gebruiken een abonnementsmodel in plaats van een eenmalige betaling.

VoicePen heeft verschillende generatieve AI-functies, waaronder het nemen van gedicteerde tekst en het genereren van een lange blogpost. Zoals verwacht klinken de resultaten niet zoals ik. Dus ik blijf bij de transcriptie; Hartelijk dank.

Het goede aan het ingebouwde iOS-dictaat is dat het redelijk goed overweg kan met interpunctie. Zeg "nieuwe regel" of "nieuwe alinea"; Dat is precies wat je krijgt. Tot nu toe lijkt de VoicePen-app deze logische instructies te negeren. Ik zal er dieper in moeten kijken; Er moet een manier zijn.

Misschien kan ik in deze context leven zonder commando's voor nieuwe regels of alinea's. Het zou toch allemaal veranderd worden. Evenzo moet de opmaak van elke dialoog worden aangepast aan de context. Kortom, dit zou wel eens de oplossing kunnen zijn die ik zoek.


Terug naar de basis

Dit is typerend voor mij. Ik heb de neiging om te zoeken naar complicaties waar die er niet hoeven te zijn. Ik heb net ontdekt, of moet ik zeggen herontdekt, het ingebouwde dictaat dat beschikbaar is op mijn telefoon. Ik kan een standaardnotitie starten, de dicteerfunctie activeren (het microfoonpictogram) en vervolgens doorgaan met dicteren. Het is duidelijk een goedkopere optie, maar de kracht ligt in de moeiteloze implementatie van interpunctie- en opmaakopdrachten.

Commando's voor het dicteren van tekst op de Mac

Het herkent dus wanneer ik 'nieuwe regel' of 'nieuwe alinea' zeg en transcribeert niet alleen de woorden zelf. Natuurlijk gaat niet alles rozengeur en maneschijn. Het is iets langzamer, maar het lijkt de gedicteerde tekst vrij nauwkeurig te herkennen. Het is een beetje onsamenhangend, maar ik zal tevreden zijn zolang het mijn toespraak bijhoudt.

De voordelen houden daar echter niet op. Een ander groot voordeel is dat het eenvoudig is om het toetsenbord parallel met dicteren te gebruiken, waardoor indien nodig realtime bewerking mogelijk is. Een leuke functie is de mogelijkheid om te stoppen met werken aan de notitie en later terug te komen, zelfs dagen later, om verder te gaan waar we gebleven waren. Perfect. We kunnen een gedicteerde notitie op onze telefoons starten en later doorgaan met dicteren op de Mac. Wat willen we nog meer?

Zoals met alles, is de oplossing niet perfect. De Notes-app moet bijvoorbeeld de focus-app zijn. Op het moment dat u een andere app selecteert of de telefoon wordt vergrendeld, stopt het dicteren. Het is een beetje vervelend, en ik denk niet dat hier een oplossing voor is, althans nog niet.


Andro√Įde? Ik weet niets

Dezelfde functie is beschikbaar voor Android-telefoons. Het zou me niet verbazen als Android eerst spraak-naar-tekst had ingebouwd; Ik zou het niet weten, en het kan me ook niet schelen om erachter te komen.

Een voorbehoud voor dit korte gedeelte is dat ik geen Android-gebruiker ben en er ook nooit een ben geweest. Maar ik vond het belangrijk om in ieder geval eens te kijken naar de mogelijkheden voor Android.

Het microfoonpictogram bevindt zich normaal gesproken rechtsboven op het Gboard-toetsenbord van elke Android-telefoon (de standaard voor veel Android-telefoons). Dus, als ik het goed begrijp, zal elke toepassing die het toetsenbord voor tekstinvoer accepteert, ook gedicteerde invoer accepteren. Voor andere toetsenborden bevindt het pictogram zich mogelijk ergens anders.

Het is mogelijk om een bijna naadloze integratie van gedicteerde tekst en uw computer te bereiken, of het nu Windows of Mac is. Maar het vereist enige aandacht voor het dicteren van applicaties die op al uw apparaten kunnen worden gesynchroniseerd.


Fictie dicteren is verdomd moeilijk

Dit is dus bijna wat ik met het dictaat wilde bereiken, vooral met betrekking tot het lange fictieproject. Ik ben van plan om een scène te bedenken die ik in de stemming ben om te schrijven en die zoveel mogelijk van begin tot eind te dicteren.

Dialoog is iets dat ik heel graag via dicteren onder de knie wil krijgen. Ik denk dat het veel natuurlijker zal klinken met de aarzelingen die inherent zijn aan alledaagse spraak en dat het de geschreven dialoog zou kunnen laten stromen.

Ik had de laatste scène die ik aan het schrijven was laten hangen, met de bedoeling hem de volgende dag af te maken. Het leven werd echter onderbroken en het is al enkele dagen geleden. Geen zorgen, ik maakte een korte wandeling buiten in de tuin en dicteerde het volgende deel van de scène. Hoewel, het zit vol met rotzooi die er in de was uitkomt.

Hoewel dit veel meer oefening vergt, is dicteren niet zo eenvoudig als het klinkt, zodat het zou kunnen werken. Door rechtstreeks in een notitie op de iPhone te dicteren en vervolgens de notitie op mijn MacBook te openen (hou je niet van het Apple-ecosysteem?), kan ik de tekst rechtstreeks in het Scrivener-project plakken. Een snelle bewerking en een ander deel van het braaksel is klaar.


Laatste gedachten

Als je nog nooit lang dicteren hebt geprobeerd, raad ik je aan dat te doen. Het is niet zo eenvoudig als ik me had voorgesteld. Ik dacht dat ik kon beginnen met praten, en dat het allemaal in de buurt zou komen van wat ik van plan was te doen. , dat was na√Įef.

De eerste regel is dat we in die creatieve staat moeten zijn om coherent te dicteren. Anders komt het eruit als onsamenhangende prullenbak.

De tweede regel is dat locatie alles is. Of je nu een lange wandeling maakt, alleen natuurlijk, of zittend op je favoriete rustige plekje. Ik probeerde een passage te dicteren terwijl ik met de honden aan het wandelen was, maar dat gebeurde niet.

Wat de uitkomst ook is, dicteren is leuk en frustrerend tegelijk. Probeer het zelf uit. De eerste pogingen zijn meestal complete rotzooi. Voel je niet ontmoedigd, lach en probeer het opnieuw. Ik ga vanaf nu als een gek oefenen; Ik weet dat het zijn vruchten zal afwerpen.


Hopelijk heb je genoten van deze post. Als je 'dank je wel' wilt zeggen, kun je dat het beste doen in de comments. En ik beloof je...Als je contact opneemt, zal ik antwoorden! Dus comment maar raak... (een abonnement is ook leuk)

Ik bied mijn lezers mijn excuses aan voor sommige spellingen die volgens jullie onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel (Grammarly is er in ieder geval blij mee).