Micro-creativiteit: Grote ideeën in kleine verpakkingen

Strategieën om creativiteit in een druk leven te passen

De strijd om tijd te vinden voor creatieve bezigheden te midden van de eisen van het werk en het gezinsleven is een veelvoorkomende uitdaging.

We lezen voortdurend de dankbetuigingen van verschillende boeken en de waardering van de auteurs voor hun steun gedurende de maanden en jaren dat ze het boek schreven. Je weet wat ik bedoel, citaten zoals:

Ik wil mijn familie en mijn vrouw (of mijn man, partner, enz.) bedanken voor alle steun door de jaren heen.

Maar wat als je die steun niet hebt? Wat als je partner, familie en vrienden je creatieve inspanningen niet waarderen? Dan wordt het leven zwaar, constant jongleren met gezin en werk, waarbij je creatieve leven altijd op de tweede plaats lijkt te komen. Waarom? Omdat niemand behalve jij het serieus neemt.

Onthulling. Ik gebruik een AI-assistent bij het schrijven. De assistent kan suggesties doen voor hoofdlijnen, onderwerpen of subtiliteiten waar ik niet aan had gedacht. Het eigenlijke schrijven doe ik zelf.

De afbeelding geeft prachtig het thema "Micro-creativiteit: Big Ideas in Small Packages", waarbij de nadruk ligt op het contrast tussen de chaotische stroom van de tijd en de serene momenten van creativiteit. Deze minimalistische benadering benadrukt de rust en focus die nodig zijn voor creatieve inspanningen en benadrukt de magische kalmte waarin creativiteit gedijt.
Grote ideeën in kleine verpakkingen Bron DALL E 3

_Zie hier meer artikelen, berichten en discussies over ondernemen, projectmanagement, Generatieve AI en Creatief Schrijven op Medium. Abonneer je op Medium als je dat nog niet hebt gedaan. Of volg me hier op Substack._


De strijd definiëren

Dus hoe vind je tijd voor deze creatieve inspanningen, of je nu schrijft of een YouTuber bent? Het is een strijd, daar is geen twijfel over mogelijk. Tijd vinden is als het vinden van een schat.

Als creatieven hangt onze geestelijke gezondheid af van onze creativiteit. We beoordelen de kwaliteit van ons leven aan de hand van wat we creëren. Het leven zou makkelijker zijn als dit niet het geval was, maar we moeten allemaal leven met de hand die we gedeeld krijgen.

Al het schrijfadvies, elke cursus, elke blog en elke podcast adviseren creatieven altijd om tijd te vinden en waar tijdblokken opzij te zetten. Wat er ook gebeurt, we moeten het behandelen als een afspraak. Dan moeten we gaan zitten en beginnen met schrijven. Maar zo zit het leven voor de meesten van ons niet in elkaar; het vinden van die tijd is voor veel creatieven een constant probleem.

We weten wat we moeten doen en we willen het doen. Maar de druk van ons gezinsleven en onze werkverantwoordelijkheden krijgen altijd voorrang op onze plannen.

Misschien klinkt dit als een goede zeur; ik denk dat het dat in zekere zin ook is.

Hoe vinden we de tijd om die momenten te vinden waarop we kunnen zitten en creëren wat we willen en moeten doen? Ik probeer nog steeds deze balans te vinden, maar ik probeer realistisch te zijn; ik weet dat ik de dingen moet accepteren zoals ze zijn. De truc is dus om oplossingen te vinden.

De koers uitzetten: Een solopreneursstrategie voor de vele hoeden van het leven


Wat is micro-creativiteit?

Micro-creativiteit is een eenvoudig concept; het gaat over het vastleggen van de ideeën die in je opkomen tijdens je woon-werkverkeer, tijdens een lunchpauze of zittend op het toilet. Voor de meesten van ons, met een digitaal of fysiek notitieboekje altijd bij de hand, wordt elk ongebruikt moment een kans.

Smartphone apps dienen als digitale notitieblokken, klaar om onze ideeën op te vangen. Deze tools zorgen ervoor dat wanneer de inspiratie toeslaat - hoe kort ook - we klaar zijn om het vast te leggen.

Denk eens aan je dagelijkse routine. Die rustige periode 's ochtends vroeg, de stilte tussen vergaderingen door of de rustperiode voor het slapengaan kunnen allemaal worden omgetoverd tot mini-creatiesessies. De uitdaging is om onze manier van denken te veranderen en creativiteit niet meer te zien als iets dat we de hele dag door kunnen doen.

Micro-creativiteit omarmen betekent ook herdefiniëren wat het betekent om productief te zijn in je creatieve inspanningen. We moeten begrijpen dat een brainstormsessie van 15 minuten, een paar regels dialoog of een snelle schets stappen zijn naar een groter doel en belangrijke prestaties zijn.

Door van creativiteit een vast, toegankelijk onderdeel van je dag te maken, laat je het groeien en een normaal onderdeel van je dagelijks leven worden. Micro-creativiteit is niet alleen een methode om tijd te vinden; het is een manier om elk moment te laten tellen.


Aanpassingsvermogen is de sleutel

Natuurlijk, als je het geluk hebt om creatieve tijd te behandelen als een niet-onderhandelbare afspraak, stop dan nu met lezen. Velen van ons hebben deze optie niet.

Ik heb geprobeerd uit te leggen en te onderhandelen om creatieve tijd opzij te kunnen zetten. Het gaat een dag of twee goed, misschien wel een week, voordat ik het weer vergeet en weer terug bij af ben.

De enige manier om trouw te blijven aan mijn creatieve zelf is door me aan te passen. Ik pak mijn laptop en ga met mijn partner half naar de televisie zitten kijken terwijl ik op het toetsenbord zit te rammen. Afhankelijk van de muze schets ik ideeën in een notitie, een potentieel artikel in Ulysses of een nieuw tekstdocument in Scrivener.

Ik pak een van deze schema's op voor elke sessie en verfijn het verder. Afhankelijk van het onderwerp verfijn ik het item waaraan ik moet werken naarmate de week vordert. Deze nieuwsbrief wordt bijvoorbeeld een topprioriteit tegen het einde van de week en in het weekend. Op andere momenten heeft mijn huidige langetermijnproject het monopolie op mijn beschikbare tijd.

Mijn theorie is dat hoe meer tijd ik doorbreng met creëren in het gezelschap van mijn gezin, hoe normaler het voor hen wordt - totdat het wordt geaccepteerd als gewoon onderdeel van de omgeving. Tot nu toe lijkt het te werken; duimen maar.


De creatieve geest behouden

Onlangs werd ik wrokkig over het gebrek aan steun dat ik voelde te hebben verdiend voor mijn creatieve werk. Misschien had ik gelijk, maar in werkelijkheid was het enige wat dit deed alle creatieve energie wegzuigen en omzetten in vreselijke negativiteit.

Gelukkig had ik het probleem al vroeg door en kon ik voorkomen dat de gevaarlijke gedachten uit de hand liepen. Ik betwijfel of mijn vrouw zich zelfs maar realiseerde wat er naar boven borrelde voordat ik erop stampte.

Ik denk dat dit de realiteit weerspiegelt voor veel creatieven. Het wordt veel moeilijker om een creatieve mindset te behouden als ondersteuning (of op zijn minst begrip) ontbreekt. Als we niet heel voorzichtig zijn, kunnen onze reserves aan creatieve energie maar al te gemakkelijk opraken zonder dat we iets bereiken dat de moeite waard is.

In plaats daarvan moeten we leren om binnen onze mogelijkheden te leven. De tijd die we kunnen vinden tussen de drukte van het dagelijkse gezinsleven moeten we koesteren. Als we veel geluk hebben, zullen geduld, kalmte en trouw blijven aan ons creatieve zelf uiteindelijk geaccepteerd worden als onderdeel van de norm.


Technologie creatief gebruiken

Gebruik je smartphone, tablet en computer optimaal. Ik dicteer bijvoorbeeld in een notitie op mijn iPhone en kopieer en plak de tekst vervolgens in het juiste schrijfprogramma op mijn MacBook.

Met de technologie die de meesten van ons tegenwoordig tot hun beschikking hebben, kun je veel meer dan alleen maar door Facebook scrollen. Gebruik wat je hebt maximaal. Het beste van alles is dat het er al is en gratis.

Je hoeft niet de nieuwste telefoon of applicatie te kopen; wat je al hebt is voldoende. Je hoeft het alleen maar doordacht te gebruiken.


Laatste gedachten

Alle creatieve inspanningen, hoe klein ook, zijn belangrijk en dragen bij aan welk project je ook werkt. We zouden onze dagelijkse vooruitgang moeten vieren, inclusief het succesvol integreren van creatieve praktijken in ons dagelijks leven.

Als je je niet gesteund voelt door je naasten, weet dan dat er velen van ons zijn met soortgelijke problemen. Wij zijn je ondersteuningsnetwerk en zullen er altijd voor je zijn.

Tot de volgende keer, wees creatief en geniet van het leven.


Hopelijk heb je genoten van deze post. Als je 'dank je wel' wilt zeggen, kun je dat het beste doen in de comments. En ik beloof je...Als je contact opneemt, zal ik antwoorden! Dus comment maar raak... (lid worden van de e-maillijst is ook leuk)_

KodifyIT B.V. is een adviesbureau dat zich richt op bedrijven die te maken hebben gehad met een mislukt project of die zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen en die zoveel mogelijk risico's willen beperken tijdens het ontwikkelen van de eisen van een project. Wij streven ernaar problemen te voorkomen voordat ze tijd en geld kosten.

Ik bied mijn lezers mijn excuses aan voor sommige spellingen die volgens jullie onjuist zijn. Ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk en dit is de spelling waar ik me prettig bij voel (Grammarly is er in ieder geval blij mee).

 

1 gedachte over "Micro-creativiteit: Grote ideeën in kleine pakketjes"

  1. X22gox

    Hey mensen!!!!!
    Goed humeur en veel geluk voor iedereen!!!!!

Reacties gesloten.